MEKANE I SOČNE KROFNE IZ RERNE Prste da poližete, stavite odmah duplu meru

Ivana Pavlović

10:00

Slatki kutak 0

Napravite krofne iz rerne. Biće zdravije nego klasične, jer nema dubokog ulja. Biće vama lakše jer nema dugog stajanja uz šporet. Probajte i stalno ćete ovako da ih pravite.

krofne iz rene
Shutterstock

Potrebno je

  • 40 g svežeg kvasca
  • 900 g oštrog brašna
  • 4 cela jaja
  • 300 ml jogurta
  • 200 ml vode
  • 150 gr šećera 
  • 150 g margarina

DODATNO

  • 100 g mekog brašna za premazivanje i oblikovanje
  • 150 g šećera da se uvaljaju krofnice
  • 100 g margarina za premazivanje

 

Priprema

Razmutite kvasac u mlakoj vodi  i stavite kašiku šećera. Sipajte u vanglu oštro brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljen margarin i kvasac koji je odstajao par minuta. Testo sjedinite varjačom, tako da bude mekano i lepljivo. Ostavite testo da odstoji sat vremena, da se udvostruči. Kada testo naraste pospite sa mekim brašnom radnu površinu pa istresite testo i premesite lagano i polako. Opet pospite brašnom površinu i testo pa oklagijom razvucite na debljinu 1 - 1,5 cm. Vadite krofne čašom i slažite u pleh koji ste premazali drugim margarinom. Ostavite prostor između krofni zato što treba da narastu, pa vam zbog toga sve sigurno neće stati u jedan pleh. Prvu tepsiju sa krofnama ostavite da odstoji 15 minuta, pa uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Tek tada  počinjete da vadite čašom drugu turu krofni, da vam ne bi prekisle ako ih budete vadili u isto vreme kad i prve. Stavite udvostručene krofne u zagrejanu rernu i pecite dok ne dobiju svetlo braon boju. Otopite, dok se krofne peku, ostatak margarina i čim izvadite iz rerne, krofnice odmah premažite i uvaljajte u šećer. Bon appetit !

 

Komentari (0)

Loading