KUGLOF Rapsodija ukusa kojoj je nemoguće odoleti

Izvor: Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Prelepo izgleda, neodoljivog je ukusa, a prilično je laka priprema. Odličan izbor za svečanu trpezu, veče u krugu porodice ili dočekivanje gostiju.

kuglof
Pexels

Potrebno je

  • 4 jajeta
  • 200 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • 250 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kašika kakao
  • 100 g čokolada

Priprema

Prvo umutite šam od 4 belanca pa dodajte šećer. Odmah nastavite da mutite uz dodavanje jednog po jednog žumanca. Smesi sipajte mleko, ulje, prašak za pecivo i brašno i lagano sve sjedinite, pomoću žice za mućenje. Zatim podelite smesu na dva dela, te u jedan dodajte kakao. Namažite kalup za kuglof margarinom i posolite brašno. Sipajte u kalup naizmenično crnu pa belu smesu. Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Posle 10 minuta smanjite na 150 stepeni i prekrijte kalup papirom, da ne izgori. Zatim pecite još 40 minuta. Na kraju ostavitie pečen kuglof 10 minuta da se prohladi, a zatim ga prevrnite na tanjir. Rastopite celu čokoladu sa 3 kašike ulja. Kuglof premažite čokoladom pa ga pospite šarenim mrvicama.

Možda vas zanima:

kuglof

NEODOLJIVI KUGLOF MEKAN KAO DUŠA Savršen za rođendane i bitne datume, gosti će biti oduševljeni

19:00

5 jul, 2025

Slatki kutak

Naziv kuglof se koristi u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i u zapadnoj Sloveniji dok je u Gornjoj Austriji poznat kao vacker ili vacka, a u Poljskoj babka. Najraniji poznati recept za kuglof se pojavio 1581. godine, u knjizi Marka Rupolta. Ako želite da dobijete na ukusu možete da umešate čokoladu, suvo grožđe, banane ili maline, kombinacija je bezbroj. Savršen je za sve proslave i važne događaje.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading