KUGLOF Rapsodija ukusa kojoj je nemoguće odoleti
Prelepo izgleda, neodoljivog je ukusa, a prilično je laka priprema. Odličan izbor za svečanu trpezu, veče u krugu porodice ili dočekivanje gostiju.
Potrebno je
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 250 g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kašika kakao
- 100 g čokolada
Priprema
Prvo umutite šam od 4 belanca pa dodajte šećer. Odmah nastavite da mutite uz dodavanje jednog po jednog žumanca. Smesi sipajte mleko, ulje, prašak za pecivo i brašno i lagano sve sjedinite, pomoću žice za mućenje. Zatim podelite smesu na dva dela, te u jedan dodajte kakao. Namažite kalup za kuglof margarinom i posolite brašno. Sipajte u kalup naizmenično crnu pa belu smesu. Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Posle 10 minuta smanjite na 150 stepeni i prekrijte kalup papirom, da ne izgori. Zatim pecite još 40 minuta. Na kraju ostavitie pečen kuglof 10 minuta da se prohladi, a zatim ga prevrnite na tanjir. Rastopite celu čokoladu sa 3 kašike ulja. Kuglof premažite čokoladom pa ga pospite šarenim mrvicama.
Možda vas zanima:
KUGLOF SA SMOKVAMA ZA JUTRO KOJE SE PAMTI Sočan i mekan kao duša, a mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus savršen.
KUGLOF SA SMOKVAMA OSVAJA I MIRISOM I UKUSOM Savršen za sve svečane prilike
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
KUGLOF SA LIMUNOM BUDI NOSTALGIJU Priprema je jednostavna, a ukus božanstven
Mirisan i sočan, za sve prilike.
NEODOLJIVI KUGLOF MEKAN KAO DUŠA Savršen za rođendane i bitne datume, gosti će biti oduševljeni
Naziv kuglof se koristi u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i u zapadnoj Sloveniji dok je u Gornjoj Austriji poznat kao vacker ili vacka, a u Poljskoj babka. Najraniji poznati recept za kuglof se pojavio 1581. godine, u knjizi Marka Rupolta. Ako želite da dobijete na ukusu možete da umešate čokoladu, suvo grožđe, banane ili maline, kombinacija je bezbroj. Savršen je za sve proslave i važne događaje.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)