ŽITO TORTA POSNA NA VODI Preukusna, med joj daje slatkoću
Napravite tortu sa žitom i orasima. Čarobno je slatka, bogatog fila, a posna na vodi. Poslužite je za slavsku trpezu i obradujte vaše goste.
Potrebno je
Za koru
- 250 g meda
- 200 ml piva
- 200 g šećera
- 300 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
Za fil
- 300 g oraha
- 300 g šećera
- 200 ml vode
- 150 g mlevenog žita
- 1 kesica vanilin šećera
Za dekoraciju
- orasi
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Onda prvo pomešajte brašno, šećer, med i sodu bikarbonu, pa sipajte pivo. Dobro sve sjedinite. Preručite smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Sačekajte pa ohlađenu koru isecite na 4 jednaka dela. Onda sipajte žito u posudu, pa prelijte vrelom vodom. Ostavite bar 2-3 sata pa procedite. Zatim u žito dodajte novu vodu i skuvajte ga. Opet ga ocedite pa izblendajte. Pomešajte u drugoj šerpi šećer i vodu, pa kada krene da vri dodajte žito i kuvajte kratko, uz neprestano mešanje. Dodajte orahe i vanilin šećer. Dobro promešajte. Onda sledi ređanje torte. Prvo koru premažite vrućim filom, pa stavite drugu, opet premažite, pa stavite treću, četvrtu koru. Na kraju, celu tortu premažite filom. Dekorišite seckanim i krupnim orasima.
Možda vas zanima:
ŽITO TORTA POSNA NA VODI Očaravajuća poslastica kao osmišljena za uživanje
Ako postite na vodi a jede vam se nešto slatko, imamo predlog za vas. Napravite ovu fenomenalnu tortu i uživajte u svakom zalogaju.
ŽITO TORTA Zaboravljena poslastica iz bakine kuhinje, nekada je bila redovni deo slavske trpeze, jednostavno se pravi
Puna je oraha a šmek joj daje muskantni oraščić. Kada je jednom probate, redovno ćete da je pravite.
BRZ, LAK I JEDNOSTAVAN DESERT Harmonika pita idealna za iznenadne goste i prave sladokusce
Sočni slatkiš raspametiće i one izbirljive.
KIKIRIKI BAJADERA JOŠ BOLJA OD ONE KLASIČNE Uspeće svima, a gotova je začas
Fenomenalni desert za sva vremena i prilike.
ŽITO TORTA Pomeriće vam pamet koliko je dobra, a topi se u ustima
Fenomenalna poslastica oboriće s nogu i one izbirljive.
AKO VOLITE KESTEN OVU POSLASTICU ĆETE OBOŽAVATI Kremasta i aromatična, prste da poližete
Neodoljiva poslastica nestaće sa stola odmah.
FENOMENALNE DOMAĆE KNEDLE SA LEŠNIK KREMOM Gotove začas, a pomeriće vam pamet koliko su dobre
Ako volite klasične knedle ove ćete obožavati.
Komentari (0)