ŽITO TORTA POSNA NA VODI Preukusna, med joj daje slatkoću
Napravite tortu sa žitom i orasima. Čarobno je slatka, bogatog fila, a posna na vodi. Poslužite je za slavsku trpezu i obradujte vaše goste.
Potrebno je
Za koru
- 250 g meda
- 200 ml piva
- 200 g šećera
- 300 g brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
Za fil
- 300 g oraha
- 300 g šećera
- 200 ml vode
- 150 g mlevenog žita
- 1 kesica vanilin šećera
Za dekoraciju
- orasi
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Onda prvo pomešajte brašno, šećer, med i sodu bikarbonu, pa sipajte pivo. Dobro sve sjedinite. Preručite smesu u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Sačekajte pa ohlađenu koru isecite na 4 jednaka dela. Onda sipajte žito u posudu, pa prelijte vrelom vodom. Ostavite bar 2-3 sata pa procedite. Zatim u žito dodajte novu vodu i skuvajte ga. Opet ga ocedite pa izblendajte. Pomešajte u drugoj šerpi šećer i vodu, pa kada krene da vri dodajte žito i kuvajte kratko, uz neprestano mešanje. Dodajte orahe i vanilin šećer. Dobro promešajte. Onda sledi ređanje torte. Prvo koru premažite vrućim filom, pa stavite drugu, opet premažite, pa stavite treću, četvrtu koru. Na kraju, celu tortu premažite filom. Dekorišite seckanim i krupnim orasima.
Možda vas zanima:
ŽITO TORTA Torta iz bakine stare sveske koja miluje nepca, svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
ŽITO TORTA Donosimo vam originalni recept za poslasticu na kojoj su odrasle generacije
Savršena za svaku svečanu priliku, a posna.
NEODOLJIVA ŽITO TORTA Posna poslastica ukusna kao da ste se trudili satima, za pravo uživanje
Ukrasiće svaku svečanu trpezu, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
ŽITO TORTA Drugačija poslastica koja pomera granice dobrog ukusa, a pogodna i za dane strogog posta
Pravi se od jednostavnih sastojaka, a ukrasiće i najsvečaniju trpezu.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)