PAVLOVA TORTA SA JAGODAMA Čarobna poslastica kojoj nećete moći da odolite

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Torta koja nosi ime po ruskoj balerini, Ani Pavlovoj, već decenijama, je deo svečane trepeze, brojnih domaćica. Ova fenomenalna poslastica, nastala u 20. veku, može da se napravi na više načina, a karakteristična je po hrskavim korama, slatkoj pavlaci i jagodama.

pavlova torta
Shutterstock

Potrebno je

  • 3 belanca 
  • 1 kašičica limunovog soka 
  • prstohvat soli
  • 300 ml slatke pavlake
  • 200 g šećera
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 kašika gustina 
  • 500 g jagoda

Priprema

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Onda stavite papir za pečenje u kalup za tortu. Umutite šam od belanaca, zatim polako dodajte šećer i gustin, pa sipajte i limunov sok. U kalup za tortu stavite najveći deo šama a mali ostatak sipajte u špric i nanesite po ivicama, da dobijete šare. Zatim sušite koru od belanaca oko 1h na 150 stepeni. Onda isključite rernu, ali ostavite tortu u njoj još pola sata. Ohlađena kora biće tvrda spolja, a unutra mekana. Nakon toga, mutite slatku pavlaku i šećer u prahu dok se ne dobijete gustu masu.  Na koru nanesite smesu, a preko dekorišite voćem po želji. Prijatno!

Komentari (0)

Loading