NAJLEPŠE STARINSKE SRPSKE TORTE Ukrasiće Božićnu trpezu i oduševiti sve goste
Donosimo vam recept za Reformu, Doboš, Vasinu tortu i Moskvu šnit. Neodoljive, svaka na svoj način, na vama je samo da izaberete.
Reforma torta
Sastojci:
Za kore:
- 250 g mlevenih oraha
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
Za fil:
- 250 g margarina
- 100 g čokolade
- 10 žumanca
- 10 kašika šećera
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 50 g margarina
- 2 kašike mleka
- 1 kašika šećera
- 1 jaje
Priprema:
Kore: Umutite 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg. Lagano umešajte 125 g mlevenih oraha. Pleh od šporeta obložite papirom za pečenje, sipajte smesu i pecite koru u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12 minuta. Na isti način pripremite drugu koru. Fil: Žumanca umutite penasto sa šećerom, pa skuvati na pari uz mešanje. Kada se zgusnu dodajte čokoladu. Kuvajte dok se fil ne zgusne. Umutite penasto margarin i dodajte ohlađenom filu od žumanaca. Mutite mikserom da se sjedine. Ređanje: Kore presecite po dužini napola da dobijete četiri. Na tacnu stavite jednu koru, premažite trećinom fila, staviti drugu, pa fil, treću koru, fil i na kraju koru. Tortu nafilujte okolo osim poslednje kore. Ostaviti da se stegne u frižideru. Glazura: Mleko, šećer, margarin i čokoladu zajedno otopite na tihoj vatri. Prohladite, dodajte celo jaje, mikserom sjedinite i odmah sipajte preko torte.
Doboš torta
Sastojci:
- 11 jaja
- 250 g putera
- 150 g šećera u prahu
- 150 g čokolade za kuvanje
- 10 kašika kristal-šećera
- 7 kašika brašna
- 1 kašika vanil-šećera
Priprema:
Kore: Umutite gust sneg od 7 belanaca i 7 kašika kristal-šećera. Dodajte jedno po jedno žumance uz mućenje. Dobro umućenoj masi dodajte 7 kašika brašna i kratko mutite. Ispecite 7 tankih kora u plehu koji ste podmazali uljem i posuli brašnom. Nakon svake ispečene kore pleh operite i podmažite.
Fil: Pomešajte 150 g šećera u prahu, 4 jaja i vanil-šećer i kuvajte na pari dok se ne zgusne. U ohlađen fil dodajte omekšalu čokoladu umućenu sa puterom. Sjedinite mikserom i nafilujte kore, osim poslednje. Glazura: U šerpi istopite 3 kašike šećera i odmah prelijte ravnomerno preko torte. Nožem koji ste umočili u istopljeni puter isecite glazuru u obliku komada torte.
Vasina torta
Sastojci:
Za koru:
- 6 kašika samlevenih badema
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kašika brašna
Prvi fil:
- 4 žumanca
- 200 g mlevenih oraha
- 150 g putera
- 125 ml mleka
- 3 štangle čokolade
- 1 kašika šećera
- 4 kašike šećera
- rendana kora i sok od 1 pomorandže
Drugi fil:
- 250 g šećera
- 6 belanaca
Priprema:
Kora: Umutite žumanaca sa šećerom penasto. Dodajte brašno i badem. Na kraju umešajte čvrsto ulupan sneg od belanaca. Sipajte u podmazan kalup za tortu i pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni. Prvi fil: U šerpu stavite mleko, šećer i orahe i mešajte na tihoj vatri. Posebno umutite žumanca sa šećerom. Dodajte u prohlađen fil od oraha. Dodajte rendanu koru i sok od pomorandže i istopljenu čokoladu. Na kraju dodajte umućen puter i sjedinite mikserom, pa stavite preko kore. Drugi fil: Skuvajte šećer sa dve čaše vode da bude gusto kao med. Umutite belanca u čvrst sneg, pa mutiti na pari polako, dodajući ukuvani sirup od šećera dok se masa ne zgusne. Tada sklonite sa šporeta i mutiti dok se ne ohladi. Sipajte preko prvog fila. Po želji ukrasite seckanim orasima.
Moskva šnit
Sastojci:
Kore:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 300 g mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
Fil:
- 12 žumanaca
- 500 g šećera
- 250 g putera
- 250 g slatke pavlake
- 500 g očišćenih višanja iz kompota (ili odleđenih)
- 1 manja konzerva kompota od ananasa
- 200 g pečenog lešnika ili badema
Priprema:
Kore: Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Umešajte orahe i brašno. Podelite na tri dela i ispecite kore u podmazanom plehu u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Fil: Penasto umutite žumanca sa šećerom i skuvajte na pari. Kada se krem zgusne, sklonite i pustite da se ohladi, pa dodajte penasto umućen puter i posebno umućenu slatku pavlaku. Višnje ocedite, ananas iseckajte na komadiće. Kore filujte kremom, poređajte voće i pospite seckane pečene lešnike ili bademe. Treću koru nafilujte kremom i pospite lešnicima ili bademom.
GURABIJE Sočni slatkiš koji su sve bake znale da prave, a svi vole da ga jedu, donosi duh Dalekog istoka
Mekane i sočne, nema ko vam neće tražiti parče više.
TRILEĆE Fenomenalni desert sa 3 vrste mleka, mekan kao duša
Sočan i kremast kolač, nema ko ga ne voli.
LENJA PITA Omiljeni kolač sa jabukama po receptu bez premca, za savršenu nedelju
Klasik koji s vremenom samo dobija na popularnosti, prste da poližete.
ZDRAV BRAUNI SA JABUKAMA Svi ga vole, a gotov je začas, za uživanje u vikendu
Mekan kolač koji se topi u ustima, za prave sladokusce.
PROTEINSKE PALAČINKE SOČNIJE OD KLASIČNIH Osvajaju od prvog zalogaja, a mekane kao pamuk
Ako volite klasične palačinke, ove proteinske ćete da obožavate.
Komentari (0)