NAJLEPŠE STARINSKE SRPSKE TORTE Ukrasiće Božićnu trpezu i oduševiti sve goste
Donosimo vam recept za Reformu, Doboš, Vasinu tortu i Moskvu šnit. Neodoljive, svaka na svoj način, na vama je samo da izaberete.
Reforma torta
Sastojci:
Za kore:
- 250 g mlevenih oraha
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
Za fil:
- 250 g margarina
- 100 g čokolade
- 10 žumanca
- 10 kašika šećera
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 50 g margarina
- 2 kašike mleka
- 1 kašika šećera
- 1 jaje
Priprema:
Kore: Umutite 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg. Lagano umešajte 125 g mlevenih oraha. Pleh od šporeta obložite papirom za pečenje, sipajte smesu i pecite koru u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12 minuta. Na isti način pripremite drugu koru. Fil: Žumanca umutite penasto sa šećerom, pa skuvati na pari uz mešanje. Kada se zgusnu dodajte čokoladu. Kuvajte dok se fil ne zgusne. Umutite penasto margarin i dodajte ohlađenom filu od žumanaca. Mutite mikserom da se sjedine. Ređanje: Kore presecite po dužini napola da dobijete četiri. Na tacnu stavite jednu koru, premažite trećinom fila, staviti drugu, pa fil, treću koru, fil i na kraju koru. Tortu nafilujte okolo osim poslednje kore. Ostaviti da se stegne u frižideru. Glazura: Mleko, šećer, margarin i čokoladu zajedno otopite na tihoj vatri. Prohladite, dodajte celo jaje, mikserom sjedinite i odmah sipajte preko torte.
Doboš torta
Sastojci:
- 11 jaja
- 250 g putera
- 150 g šećera u prahu
- 150 g čokolade za kuvanje
- 10 kašika kristal-šećera
- 7 kašika brašna
- 1 kašika vanil-šećera
Priprema:
Kore: Umutite gust sneg od 7 belanaca i 7 kašika kristal-šećera. Dodajte jedno po jedno žumance uz mućenje. Dobro umućenoj masi dodajte 7 kašika brašna i kratko mutite. Ispecite 7 tankih kora u plehu koji ste podmazali uljem i posuli brašnom. Nakon svake ispečene kore pleh operite i podmažite.
Fil: Pomešajte 150 g šećera u prahu, 4 jaja i vanil-šećer i kuvajte na pari dok se ne zgusne. U ohlađen fil dodajte omekšalu čokoladu umućenu sa puterom. Sjedinite mikserom i nafilujte kore, osim poslednje. Glazura: U šerpi istopite 3 kašike šećera i odmah prelijte ravnomerno preko torte. Nožem koji ste umočili u istopljeni puter isecite glazuru u obliku komada torte.
Vasina torta
Sastojci:
Za koru:
- 6 kašika samlevenih badema
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kašika brašna
Prvi fil:
- 4 žumanca
- 200 g mlevenih oraha
- 150 g putera
- 125 ml mleka
- 3 štangle čokolade
- 1 kašika šećera
- 4 kašike šećera
- rendana kora i sok od 1 pomorandže
Drugi fil:
- 250 g šećera
- 6 belanaca
Priprema:
Kora: Umutite žumanaca sa šećerom penasto. Dodajte brašno i badem. Na kraju umešajte čvrsto ulupan sneg od belanaca. Sipajte u podmazan kalup za tortu i pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni. Prvi fil: U šerpu stavite mleko, šećer i orahe i mešajte na tihoj vatri. Posebno umutite žumanca sa šećerom. Dodajte u prohlađen fil od oraha. Dodajte rendanu koru i sok od pomorandže i istopljenu čokoladu. Na kraju dodajte umućen puter i sjedinite mikserom, pa stavite preko kore. Drugi fil: Skuvajte šećer sa dve čaše vode da bude gusto kao med. Umutite belanca u čvrst sneg, pa mutiti na pari polako, dodajući ukuvani sirup od šećera dok se masa ne zgusne. Tada sklonite sa šporeta i mutiti dok se ne ohladi. Sipajte preko prvog fila. Po želji ukrasite seckanim orasima.
Moskva šnit
Sastojci:
Kore:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 300 g mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
Fil:
- 12 žumanaca
- 500 g šećera
- 250 g putera
- 250 g slatke pavlake
- 500 g očišćenih višanja iz kompota (ili odleđenih)
- 1 manja konzerva kompota od ananasa
- 200 g pečenog lešnika ili badema
Priprema:
Kore: Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Umešajte orahe i brašno. Podelite na tri dela i ispecite kore u podmazanom plehu u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Fil: Penasto umutite žumanca sa šećerom i skuvajte na pari. Kada se krem zgusne, sklonite i pustite da se ohladi, pa dodajte penasto umućen puter i posebno umućenu slatku pavlaku. Višnje ocedite, ananas iseckajte na komadiće. Kore filujte kremom, poređajte voće i pospite seckane pečene lešnike ili bademe. Treću koru nafilujte kremom i pospite lešnicima ili bademom.
RUM KOLAČ Brzinski desert koji se ne peče, a mekan kao duša, savršen za hladne dane
Fenomenalan desert osvojiće i one izbirljive.
BRZI LAVA KOLAČ Idealan za početnike u kuhinji i dolazak iznenadnih gostiju, a preukusan
Neodoljivi kolač topi se u ustima, a uspeva svima.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
Komentari (0)