ČUPAVA KATA Starinski kolač po bakinom receptu, raspametićete se od slatkoće

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Mekani kolač bogatog fila oduševiće sve koji ga budu probali.

čupava kata
Shutterstock

Potrebno je

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 g margarina
  • 5 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike vode
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 200 g mlevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 5 belanaca
  • 8 kašika džema od kajsija (ili po želji)
  • Za posipanje:

    • Prah-šećer

    Priprema:
    Testo: Penasto umutite žumanca i šećer. Dodajte umućen margarin, brašno pomešano sa praškom za pecivo i vodu. Umesite testo i podelite na dva dela. Jedan treba da bude manji i njega stavite u zamrzivač, a veći u frižider. Fil: Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Kašikom umešajte orahe. Veće testo rastanjite kao koru na dno podmazanog pleha i namažite džemom. Preko rasporedite fil od belanaca i oraha. Odozgo narendajte testo iz zamrzivača. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, odnosno dok testo ne dobije zlatno-smeđu boju. Ohlađen kolač pospite prah-šećerom, isecite na kocke i poslužite.

    Možda vas zanima:

    Komentari (0)

    Loading