ŠTRUDLA SA MAKOM Čarobna zimska poslastica po starinskom receptu

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Sočna, sa bogatim nadevom, od domaćih kora.

štrudla sa makom
Shutterstock

Potrebno je

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 30 g kvasca
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 50 g šećera
  • 50 g otopljenog maslaca

Za fil:

  • 500 g maka
  • 200 g šećera
  • 1,5 šolja mleka

Za premaz:

  • 1 jaje

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi sa toplim mlekom razmutite kvasac i šećer. Dodajte brašno, jaje, žumance i otopljen maskac pa zamesite testo. Pustite da odstoji 20 minuta pa podelite na 3 dela.  Zatim pomešajte mak i šećer da napravite fil. Mleko zagrejte, skoro do ključanja, pa ga postepeno dodajte maku i šećeru. Promešajte da se sastojci dobro sjedine. Razvucite testo pa ga premažite filom i uvijte u rolat. Obložite pleh papirom za pečenje pa naređajte štrudle. Premažite štrudle umućenim jajetom. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, sve dok ne porumene. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading