NAJLEPŠI KOLAČI SA MEDOM Tope se u ustima, a priprema je jednostavna
Starinski kolač sa orasima, čoko kocke, egipatski kolač, medenjaci ili makovnjača, šta god da izaberete nećete da pogrešite.

Starinski s orasima
Sastojci:
Možda vas zanima:

FENOMENALNI KOLAČI SA MAKOM Lagani i izdašni a neodoljivo ukusni
Ako volite mak, ove kolače ćete da obožavate. Najbolje stavite odmah duplu meru.

POSNE BRESKVICE Sitni kolači savršeni za svaku svečanost, ukusa koji se pamti
Savršeni za svečanu i slavsku trpezu, najbolje odmah stavite duplu meru.

NAJSLAĐI EKLERI Sa bogatim punjenjem i preliveni čokoladom, za pravo uživanje
Najbolje služite uz šolju kafe.

FRANCUSKI MAKARONSI Kolačići koje voli ceo svet, ukusa koji se ne zaboravlja
Fenomenalni i slatki, nestaće sa stola odmah.
- 6 jaja
- 200 g meda
- 400 g brašna
- 100 g seckanih oraha
Priprema
Mikserom umutite žumanca s medom. U to ručno umešajte čvrst sneg od belanaca, brašno i seckane orahe. Sve sipajte u podmazani pleh i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Kada se prohladi, secite na kocke.
Egipatski kolač
Sastojci:
Testo:
- 75 g margarina
- 3 jajeta
- 125 g šećera
- 150 g brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 3 kašike slatke pavlake
- kesica vanilin šećera
Fil:
- 100 g margarina
- 100 g meda
- 150 g listića badema
- pola kašičice cimeta
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Istopite margarin, pa kad se prohladi, pomešajte ga s pavlakom, dodajte brašno i prašak za pecivo i sve sjedinite. Testo sipajte u podmazan kalup prečnika 28 centimetara, pa pecite 10–15 minuta na 180 stepeni. Za fil istopite margarin, šećer, med, slatku pavlaku, listiće badema, cimet i koru limuna. Sve izmešajte i prokuvajte, pa sklonite s vatre. Kolač izvadite iz rerne, prelijte filom i dopecite još desetak minuta.
Medenjaci
Sastojci:
- 6 kašika meda
- 100 g šećera u prahu
- 3 jajeta
- 50 g brašna
- 3 izmrvljena karanfilčića
- kašičica cimeta
- kašičica sode bikarbone
- 4 kašike iseckanih oraha
Priprema:
Penasto umutite dva jajeta, žumance i šećer, dodajte med, karanfilić i cimet, pa sve sjedinite. Potom dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i umesite glatko testo. Testo rastanjite na pobrašnjenoj radnoj ploči na debljinu oko pet milimetara. Okruglom modlom vadite manje medenjake. svaki premažite belancetom i pospite seckanim orasima ili kristal šećerom. Ređajte ih u podmazan pleh i pecite oko 25 minuta na srednjoj temperaturi.
Makovnjača s medom
Sastojci:
- 30 g svežeg ili kesica suvog kvasca
- 500 g brašna
- 100 g margarina
- 3 kašike šećera
- jaje
- 3 dl mleka
- limun
- prstohvat soli
Fil:
- 4 kašike meda
- 300 g mlevenog maka
- 3 dl mleka
- 100 g suvog grožđa
- 4 kašike šećera
- 2 žumanceta
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- belance za premazivanje
- šećer u prahu
Priprema
Kvasac razmutite sa 50 mililitara mlakog mleka, kašikom šećera i brašna i ostavite da nadođe. Umesite testo od brašna, nadošlog kvasca, polovine margarina, jajeta, soli i šećera. Dobro operite limun i narendajte malo kore. Postepeno dodajte mleko i mesite testo dok ne počne da se odvaja od posude. Pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe. Za fil u kuvano mleko dodajte mleveni mak i uz stalno mešanje kuvajte 10 minuta, pa ostavite da se ohladi. Žumanca umutite sa šećerom, pa pomešajte s makom. Smesi dodaje med, oprano i osušeno suvo grožđe i cimet. Sve sjedinite. Testo razvijte u jufku debljine jedan centimetar, premažite preostalim margarinom i nanesite fil. Umotajte s obe strane do sredine, prenesite na namašćen pleh i ostavite oko 40 minuta da naraste. Premažite umućenim belancetom, pa pecite oko jedan sat na 220 stepeni. Pospite je šećerom u prahu i secite kad se potpuno ohladi.
Čoko-kocke
Sastojci:
- 500 g kakaoa
- 400 g meda
- 200 g margarina
- 100 g naseckanih oraha
- 2 kašičice mlevenog cimeta
Priprema:
Izmešajte med i kakao, pa kuvajte na laganoj vatri oko pola sata povremeno mešajući da ne izgori. Kada sklonite s vatre, dodajte margarin i mešajte dok se ne rastopi. Duguljasti kalup nauljite, pospite šećerom u prahu, pa ulijte pripremljenu smesu. Ostavite do sutradan da se potpuno ohladi, pa nasecite na manje kocke.

ČUPAVI KOLAČ OD BUNDEVE Mirisan i mekan kao pamuk, za prave sladokusce
Mirisni desert oduševiće i one koji ne vole bundevu.

KOLAČ OD POMORANDŽE Aromatični desert koji uspeva svima, nema ko vam neće tražiti recept
Pravi se lako, a osvežiće vas u trenu.

KEKSIĆI SA LIMUNOM U savršenom kiselkasto-slatkom spoju, a super idu uz čaj
Prave se brzo i lako, a izuzetno ukusni.

SLATKA PROJA SA DŽEMOM Klasik na drugačiji način, po receptu bez mane
Ako volite klasičnu proju, njenu slatku verziju ćete obožavati.

ČERVIŠ Čuveni nemački desert s višnjama koji se topi u ustima
Sladak i ukusan, pravićete stalno.
Komentari (0)