NAJLEPŠI KOLAČI SA MEDOM Tope se u ustima, a priprema je jednostavna

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Starinski kolač sa orasima, čoko kocke, egipatski kolač, medenjaci ili makovnjača, šta god da izaberete nećete da pogrešite.

egipatski kolač
Shutterstock


Starinski s orasima
Sastojci:

  • 6 jaja
  • 200 g meda
  • 400 g brašna
  • 100 g seckanih oraha

Priprema
Mikserom umutite žumanca s medom. U to ručno umešajte čvrst sneg od belanaca, brašno i seckane orahe. Sve sipajte u podmazani pleh i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Kada se prohladi, secite na kocke.

Egipatski kolač
Sastojci:
Testo:

  • 75 g margarina
  • 3 jajeta
  • 125 g šećera
  • 150 g brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 3 kašike slatke pavlake
  • kesica vanilin šećera

Fil:

  • 100 g margarina
  • 100 g meda
  • 150 g listića badema
  • pola kašičice cimeta

Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Istopite margarin, pa kad se prohladi, pomešajte ga s pavlakom, dodajte brašno i prašak za pecivo i sve sjedinite. Testo sipajte u podmazan kalup prečnika 28 centimetara, pa pecite 10–15 minuta na 180 stepeni. Za fil istopite margarin, šećer, med, slatku pavlaku, listiće badema, cimet i koru limuna. Sve izmešajte i prokuvajte, pa sklonite s vatre. Kolač izvadite iz rerne, prelijte filom i dopecite još desetak minuta.

Medenjaci
Sastojci:

  • 6 kašika meda
  • 100 g šećera u prahu
  • 3 jajeta
  • 50 g brašna
  • 3 izmrvljena karanfilčića
  • kašičica cimeta
  • kašičica sode bikarbone
  • 4 kašike iseckanih oraha

Priprema:
Penasto umutite dva jajeta, žumance i šećer, dodajte med, karanfilić i cimet, pa sve sjedinite. Potom dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i umesite glatko testo. Testo rastanjite na pobrašnjenoj radnoj ploči na debljinu oko pet milimetara. Okruglom modlom vadite manje medenjake. svaki premažite belancetom i pospite seckanim orasima ili kristal šećerom. Ređajte ih u podmazan pleh i pecite oko 25 minuta na srednjoj temperaturi.

Makovnjača s medom
Sastojci:

  • 30 g svežeg ili kesica suvog kvasca
  • 500 g brašna
  • 100 g margarina
  • 3 kašike šećera
  • jaje
  • 3 dl mleka
  • limun
  • prstohvat soli

Fil:

  • 4 kašike meda
  • 300 g mlevenog maka
  • 3 dl mleka
  • 100 g suvog grožđa
  • 4 kašike šećera
  • 2 žumanceta
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • belance za premazivanje
  • šećer u prahu

Priprema
Kvasac razmutite sa 50 mililitara mlakog mleka, kašikom šećera i brašna i ostavite da nadođe. Umesite testo od brašna, nadošlog kvasca, polovine margarina, jajeta, soli i šećera. Dobro operite limun i narendajte malo kore. Postepeno dodajte mleko i mesite testo dok ne počne da se odvaja od posude. Pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe. Za fil u kuvano mleko dodajte mleveni mak i uz stalno mešanje kuvajte 10 minuta, pa ostavite da se ohladi. Žumanca umutite sa šećerom, pa pomešajte s makom. Smesi dodaje med, oprano i osušeno suvo grožđe i cimet. Sve sjedinite. Testo razvijte u jufku debljine jedan centimetar, premažite preostalim margarinom i nanesite fil. Umotajte s obe strane do sredine, prenesite na namašćen pleh i ostavite oko 40 minuta da naraste. Premažite umućenim belancetom, pa pecite oko jedan sat na 220 stepeni. Pospite je šećerom u prahu i secite kad se potpuno ohladi.

Čoko-kocke
Sastojci:

  • 500 g kakaoa
  • 400 g meda
  • 200 g margarina
  • 100 g naseckanih oraha
  • 2 kašičice mlevenog cimeta

Priprema:
Izmešajte med i kakao, pa kuvajte na laganoj vatri oko pola sata povremeno mešajući da ne izgori. Kada sklonite s vatre, dodajte margarin i mešajte dok se ne rastopi. Duguljasti kalup nauljite, pospite šećerom u prahu, pa ulijte pripremljenu smesu. Ostavite do sutradan da se potpuno ohladi, pa nasecite na manje kocke.

Možda vas zanima:

trileće

OČARAVAJUĆE TRILEĆE SAVRŠENO ZA ROĐENDAN Recept pevačice Marine Tadić svi hvale, a evo i zašto

15:06

19 novembar, 2024

Slatki kutak

Marina Tadić, pevačica koja je u septembru izbacila novi album „Rođendan“, sa ushićenjem očekuje decembar kada će solističkim koncertom u Mts dvorani obeležiti 20 godina muzičke karijere. Njene stare pesme, među kojima se izdvaja „Još sam ona stara“, publika podjednako voli kao i pre deceniju i po, te nema sumnje da će uglas sa njom pevati najveće hitove. Iako se po njenoj liniji to nikad ne bi reklo, nekadašnja profesorka fizičkog i diplomirani difovac, upravo je majstor za deserte. Majka ćerkice Vere i supruga advokata Uroša ne krije da su joj specijalitet lazanje, kolač sa malinama i trileće.

Komentari (0)

Loading