NAJLEPŠI KOLAČI SA MEDOM Tope se u ustima, a priprema je jednostavna
Starinski kolač sa orasima, čoko kocke, egipatski kolač, medenjaci ili makovnjača, šta god da izaberete nećete da pogrešite.
Starinski s orasima
Sastojci:
- 6 jaja
- 200 g meda
- 400 g brašna
- 100 g seckanih oraha
Priprema
Mikserom umutite žumanca s medom. U to ručno umešajte čvrst sneg od belanaca, brašno i seckane orahe. Sve sipajte u podmazani pleh i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Kada se prohladi, secite na kocke.
Egipatski kolač
Sastojci:
Testo:
- 75 g margarina
- 3 jajeta
- 125 g šećera
- 150 g brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 3 kašike slatke pavlake
- kesica vanilin šećera
Fil:
- 100 g margarina
- 100 g meda
- 150 g listića badema
- pola kašičice cimeta
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom. Istopite margarin, pa kad se prohladi, pomešajte ga s pavlakom, dodajte brašno i prašak za pecivo i sve sjedinite. Testo sipajte u podmazan kalup prečnika 28 centimetara, pa pecite 10–15 minuta na 180 stepeni. Za fil istopite margarin, šećer, med, slatku pavlaku, listiće badema, cimet i koru limuna. Sve izmešajte i prokuvajte, pa sklonite s vatre. Kolač izvadite iz rerne, prelijte filom i dopecite još desetak minuta.
Medenjaci
Sastojci:
- 6 kašika meda
- 100 g šećera u prahu
- 3 jajeta
- 50 g brašna
- 3 izmrvljena karanfilčića
- kašičica cimeta
- kašičica sode bikarbone
- 4 kašike iseckanih oraha
Priprema:
Penasto umutite dva jajeta, žumance i šećer, dodajte med, karanfilić i cimet, pa sve sjedinite. Potom dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i umesite glatko testo. Testo rastanjite na pobrašnjenoj radnoj ploči na debljinu oko pet milimetara. Okruglom modlom vadite manje medenjake. svaki premažite belancetom i pospite seckanim orasima ili kristal šećerom. Ređajte ih u podmazan pleh i pecite oko 25 minuta na srednjoj temperaturi.
Makovnjača s medom
Sastojci:
- 30 g svežeg ili kesica suvog kvasca
- 500 g brašna
- 100 g margarina
- 3 kašike šećera
- jaje
- 3 dl mleka
- limun
- prstohvat soli
Fil:
- 4 kašike meda
- 300 g mlevenog maka
- 3 dl mleka
- 100 g suvog grožđa
- 4 kašike šećera
- 2 žumanceta
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- belance za premazivanje
- šećer u prahu
Priprema
Kvasac razmutite sa 50 mililitara mlakog mleka, kašikom šećera i brašna i ostavite da nadođe. Umesite testo od brašna, nadošlog kvasca, polovine margarina, jajeta, soli i šećera. Dobro operite limun i narendajte malo kore. Postepeno dodajte mleko i mesite testo dok ne počne da se odvaja od posude. Pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe. Za fil u kuvano mleko dodajte mleveni mak i uz stalno mešanje kuvajte 10 minuta, pa ostavite da se ohladi. Žumanca umutite sa šećerom, pa pomešajte s makom. Smesi dodaje med, oprano i osušeno suvo grožđe i cimet. Sve sjedinite. Testo razvijte u jufku debljine jedan centimetar, premažite preostalim margarinom i nanesite fil. Umotajte s obe strane do sredine, prenesite na namašćen pleh i ostavite oko 40 minuta da naraste. Premažite umućenim belancetom, pa pecite oko jedan sat na 220 stepeni. Pospite je šećerom u prahu i secite kad se potpuno ohladi.
Čoko-kocke
Sastojci:
- 500 g kakaoa
- 400 g meda
- 200 g margarina
- 100 g naseckanih oraha
- 2 kašičice mlevenog cimeta
Priprema:
Izmešajte med i kakao, pa kuvajte na laganoj vatri oko pola sata povremeno mešajući da ne izgori. Kada sklonite s vatre, dodajte margarin i mešajte dok se ne rastopi. Duguljasti kalup nauljite, pospite šećerom u prahu, pa ulijte pripremljenu smesu. Ostavite do sutradan da se potpuno ohladi, pa nasecite na manje kocke.
Možda vas zanima:
KOLAČI SA LIMUNOM U SAVRŠENOM SLATKO-KISELKASTOM SPOJU Osvežavajući i lagani
Žuti brauni, tart sa limunom, čizkejk ili kuglof, osvojiće i one koji ne vole slatko.
FENOMENALNI KOLAČI SA MAKOM Lagani i izdašni a neodoljivo ukusni
Ako volite mak, ove kolače ćete da obožavate. Najbolje stavite odmah duplu meru.
MADLENE KOLAČIĆI MIRIŠU NA LJUBAV Sve se samo pomeša i peče, a tope se u ustima
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
POSNI MEDENJACI RAZVALJUJU UKUSOM Pojedu se pre nego što stignu da se izvade iz pleha
Sve se samo pomeša i peče, a savršeni uz kafu ili čaj.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)