FENOMENALNE POSLASTICE SA KAFOM Tope se u ustima, a oduševiće i one izbirljive
Tiramisu, aromatični kapkejsi, kokos rolat, sladoled ili mramorni kolač.
Tiramisu
Sastojci:
- 5 žumanaca
- 120 g šećera
- 500 g maskarpone sira
- 250 ml slatke pavlake
- 48 komada piškota
- 300 ml instant kafe
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1 kašika kakaoa
Priprema:
Umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari 20 minuta. Ostavite da se ohlade, pa dodajte sir i kratko mutite mikserom da se sjedine sastojci. Umutite slatku pavlaku i aromu vanile, pa dodajte u smesu sa žumancima i izmešajte špatulom. Piškote umačite u kafu i ređajte na tacnu, 24 komada u jedan red. Pola fila rasporedite preko piškota. Preostale piškote umočite u kafu i poređajte odozgo. Ostatak fila premažite preko njih i pospite kakaoom.
Aromatični kapkejksi
Za biskvit:
- 2 jaja
- 150 g brašna
- 100 g šećera
- 100 ml jogurta
- 50 ml mleka
- 50 ml ulja
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašike rendane čokolade za kuvanje
- 1/2 praška za pecivo
Za fil:
- 250 ml slatke pavlake
- 2 kašike instant kafe u prahu
- 1 kašika šećera u prahu
Priprema:
Pomešajte šećer, ulje, jogurt i mleko. Dodajte jedno po jedno jaje muteći sve vreme mikserom. Sipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, kakaoom i čokoladom i izmešajte kašikom. Sipajte u kalup za mafine do ¾ visine i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Probajte čačkalicom da li je biskvit unutra pečen. Umutite slatku pavlaku sa šećerom, dodajte kafu i kratko mutite. Sipajte u špric za dekorisanje i nanesite kružnim pokretima na ohlađene mafine.
Kokos rolat
Sastojci:
Za koru:
- 3 jaja
- 120 g brašna
- 100 ml mleka
- 100 g šećera
- 80 g čokolade za kuvanje
- 60 g putera
- 1 kašika praha nes kafe
- 1 prašak za pecivo
- 1 prstohvat soli
Za fil:
- 220 ml mleka
- 50 g šećera
- 80 g kokosa
- 80 g putera
- 40 g skrobnog brašna
Za dekoraciju:
- 50 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Kora: Na tihoj vatri istopite čokoladu s mlekom i puterom. Umutite belanca sa solju u čvrst sneg, dodajte šećer i mutite da se istopi. Dodajte žumanca, sjedinite, pa sipajte prohlađenu smesu od čokolade i mutite mikserom da se sastojci sjedine. Umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo i kafom. Sipajte u podmazan pleh od rerne i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Ispečenu koru urolajte u čistu vlažnu krpu.
Fil: Na tihoj vatri kuvajte mleko i šećer dok se šećer ne istopi i ne provre, pa dodajte skrobno brašno razmućeno u malo vode. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Kad se ohladi, dodajte umućen puter i kokos. Nafilujte koru i opet urolajte. Ostavite malo fila da rolat premažete odozgo, pa pospite rendanom čokoladom. Ili istopite čokoladu s kašikom ulja i prelijte rolat.
Sladoled
Sastojci:
- 450 ml mleka
- 450 ml slatke pavlake
- 4 žumanca
- 150 g šećera
- 250 ml instant kafe
Priprema:
U šerpu sipajte mleko i slatku pavlaku i stavite na šporet da se zagreju. Umutite žumanca sa šećerom da se šećer istopi. Kada se mleko i pavlaka zagreju do ključanja, sipajte umućena žumanca i mešajte na tihoj vatri nekoliko minuta da se smesa zgusne. Znaćete da je gotovo kada počne da se lepi za varjaču. Sklonite sa šporeta i sipajte kafu. Izmešajte, sipajte u plastičnu posudu s poklopcem i kad se prohladi, stavite u zamrzivač.
Mramorni kolač
Sastojci:
- 4 jaja
- 250 g brašna
- 180 g šećera
- 50 g mlevenih badema
- 80 ml ulja
- 80 ml mleka
- 2 vanilin šećera
- 2 kašike praha instant kafe
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom u glatku smesu. Sipajte ulje i mleko i sjedinite. U drugu posudu sipajte brašno s praškom za pecivo, mlevene bademe, prstohvat soli i vanilin šećer. Izmešajte, pa dodajte smesu od jaja, malo-pomalo, mešajući kašikom odozgo na gore. Rastvorite instant kafu sa 3 kašike vode i stavite u pola pripremljene smese koju ste odvojili u drugu posudu. Sjedinite da smesa dobije ravnomernu boju. Podmažite kalup za kuglof i pospite brašnom, pa sipajte polovinu žute smese. Cediljkom pospite preko kakao. Zatim sipajte smeđu smesu i pospite kakaoom. Sipajte preostalu žutu smesu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30-40 minuta. Čačkalicom probajte da li je kolač unutra pečen. Gotov kolač okrenite na rešetku i po želji pospite šećerom u prahu. Isecite tek kada se ohladi.
ČUPAVCI NA VODI Nedoljivi desert za dane strogog posta koji nimalo ne zaostaje za originalom
Ako volite klasične čupavce, ove ćete obožavati.
FRANCUSKA KREMPITA Ako volite klasičnu, ovu ćete obožavati, mekana kao duša
Drugačija i preukusna, oduševićete i one koji ne vole slatko.
AMERIČKE KROFNICE SE TOPE U USTIMA Nestaće sa stola odmah
Fenomenalne krofnice mekane i slasne.
POSLASTICE ZA USKRS Ukusa koji se pamti i raskošnog izgleda, za pravo uživanje
Saher torta, kolač sa orahom, ruske šubare ili baklava, otopićete se od miline.
LEDENE KOCKE SA ŠUMSKIM VOĆEM Sočni desert ukusa koji se pamti, za pravo uživanje
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)