ŠTRUDLA SA ORASIMA Starinski recept za mekanu i aromatičnu poslasticu koja budi sva čula
Mirisna i preukusna, uzećete parče više.
Potrebno je
- 1 kg brašna
- 1 kocka kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 6 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 3 jaja
- 2 dl vode
- 2 dl mleka
Za fil:
- 500 g mlevenih oraha
- 5 kašika šećera
- mleko po potrebi
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Potopite kvasac sa 2 dl mlake vode, pa dodajte 2 kašike šećera i ostavite da se aktivira. Jaja umutite varjačom pa dodajte preostali šećer. Dodajte kvasac, toplo mleko, ulje i prašak za pecivo. Brašno umešajte postepeno pa zamesite mekše testo. Onda ga prekrijte krpom i ostavite da naraste. Podelite nadošlo testo na 2 dela pa ga tanko rasklagijajte. U šerpu stavite mlevene orahe, šećer i mleko pa mešajte neprestano, na toploj ringli, sve dok orasi ne omekšaju. Pripremljenim filom mažite testo. Uvijte u oblik štrudle. Poređajte u pleh obložen pek papirom. Filujte rasklagijano testo i uvijte u štrudle. Stavite u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni. Pecite štrudlu oko 40 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno!
Možda vas zanima:
ŠTRUDLA SA ORASIMA Očaravajuća poslastica koja budi sva čula, a miriše na nedelju
Neodoljiva i slatka, najbolje odmah stavite duplu meru.
ŠTRUDLA SA ORASIMA Mirisna poslastica mekana kao duša, kao ona iz bakine kuhinje
Neodoljiva i sočna, za sve prilike.
ŠTRUDLA SA DŽEMOM Neodoljiva jesenja poslastica koja miriše na ljubav, a mekana kao duša
Fenomanalna i slatka, a vraća u dane detinjstva i bakinu kuhinju.
BEJGLI Mađarska praznična poslastica sa orasima, mekana kao pamuk, a trik je u ovome
Najpoznatije su verzije sa orasima i makom, a popularnost je stekla i štrudla sa višnjama.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)