ŠTRUDLA SA ORASIMA Starinski recept za mekanu i aromatičnu poslasticu koja budi sva čula

Ivana Pavlović

16:00

Slatki kutak 0

Mirisna i preukusna, uzećete parče više.

štrudla sa orasima
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 kg brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 3 jaja
  • 2 dl vode
  • 2 dl mleka

Za fil:

  • 500 g mlevenih oraha
  • 5 kašika šećera
  • mleko po potrebi

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Potopite kvasac sa 2 dl mlake vode, pa dodajte 2 kašike šećera i ostavite da se aktivira. Jaja umutite varjačom pa dodajte preostali šećer. Dodajte kvasac, toplo mleko, ulje i prašak za pecivo. Brašno umešajte postepeno pa zamesite mekše testo. Onda ga prekrijte krpom i ostavite da naraste. Podelite nadošlo testo na 2 dela pa ga tanko rasklagijajte.  U šerpu stavite mlevene orahe, šećer i mleko pa mešajte neprestano, na toploj ringli, sve dok orasi ne omekšaju. Pripremljenim filom mažite testo. Uvijte u oblik štrudle. Poređajte u pleh obložen pek papirom. Filujte rasklagijano testo i uvijte u štrudle. Stavite u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni. Pecite štrudlu oko 40 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno!

 

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading