DANIJELINE NEMASNE PANCEROTE MEKANE KAO DUŠA Prave se brzo i lako, a najbolje idu sa jogurtom

Ivana Pavlović

13:00

U sosu sa 0

Napravite ovo neodoljivo pecivo po receptu Danijele Petrović iz Beograda

nemasne pancerote
privatna arrhiva/Danijela Petrović

nemasne pancerote

privatna arrhiva/Danijela Petrović
 

Piše: Ivana Pavlović

Za prave ljubitelje peciva, domaće pancerote su pravi izbor. Brzo i lako se prave, i uspevaju svima. Recept za pancerote sa nama je podelila Danijela Petrović, autorka profila „petrovićeva sam“, supruga, majka troje dece i zaposlena žena. Pored toga da hrana bude ukusna, Danijela veliku pažnju poklanja i estetici, a u tome joj najviše pomaže ćerkica Anđela, najmlađe dete, koju su već odavno zavoleli svi pratioci. Pored porodičnog biznisa, koji je nekada obuhvatao i ugostiteljsku granu, Danijela s ushićenjem čeka Sv. Nikolu, slavu kada će okupiti najvoljenije i poslužiti im brojne posne đakonije.


Kako ste došli na ideju da napravite ovakve, nemasne pancerote?
- Recept po kome sam spremala pancerote je iz sveske recepata moje mame. Ja sam recept izmenila u samom načinu pripreme, umesto prženja u dubokom ulju ja sam bila za opciju pečenja u rerni. Takvim načinom pripreme izbegla sam suvišnu masnoću u samom pecivu, koje ovakvim načinom pripreme neodoljivo podseća na italijansku pirošku.

Kako znate da je testo dobro zamešeno? 
- Kada delim recept za testo, uvek naglasim okvirnu meru kao u slučaju pancerota - oko 1 kg brašna. U toku samog mešenja testa na kraju dodajete količinu brašna koja je dovoljna da se testo ne lepi za prste. To vam je ujedno i znak da je testo dobro zamešeno.

Koja je tajna da budu mekane i sočne?
- Tajna mekoće ovih pancerota i testa uopšte je, pored dobro umešenog testa, i dati vremena kvascu da se aktivira. Kada se izvade iz rerne, prekriti vlažnom krpom i pustiti da se malo ohlade.

Zašto koristite svež a ne suv kvasac?
- Svež kvasac je najbolje koristiti kod testa koje zahtevaju da se premese više od jednog puta. Tada neće izgubiti oblik i mekoću, dok je suvi kvasac pogodan za pripremu testa koje se čuva u frižideru. 

Da li ste pravili ove pancerote sa slatkim punjenjem? Koji bi vaš predlog bio u tom slučaju?

- Ove pancerote možete puniti po želji i drugim nadevom. Moj predlog kao slana varijanta je i kombinacija ajvara i sira, a za slatku varijantu krem ili džem, a po želji sa posutim šećerom u prahu.

Da li mogu da se čuvaju u zamrzivaču?
- Kada spremam za veći broj gostiju, testo stavljam u zamrzivač, gde ih prethodno spakujem u plastične posude s poklopcem ili u kartonske kutije i dobro obmotam streč-folijom.

S čim biste preporučili da se jedu? 
- Ove pancerote služim i uz feta sir ili jogurt.

Koje je najbolje jelo koje ste probali od svih?
- Naša tradicionalna kuhinja je kod nas najzastupljenija, jer su suprug i deca veliki gurmani. Svaki obrok podrazumeva i neku vrstu mesa. Stoga, jelo koje bih ja izdvojila kao favorit je biftek u sosu od tartufa. 

Koje jelo vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?
- S obzirom na to da na Instagramu delim recepte koje sam lično isprobala i iz svog iskustva podelila recept, moram da se nadovežem i na jedan recept koji sam pravila nekoliko puta i nije mi uspevao. U pitanju je bila Pavlova torta. Danas sam uspešno savladala tehnike i na svom profilu podelila trikove i savete vezane za tortu kako da ostane snežnobela boja, kao i da ne pukne. 

Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?
- S nestrpljenjem očekujem mesec decembar, koji je za mene jako euforičan, jer dočekujemo rodbinu i prijatelje za našu slavu Svetog Nikolu, gde ja spremam razne posne đakonije kao što su pite, riblja čorba, pasulj prebranac, posna sarma koje služim kao predjelo, za glavno jelo spremam pijanog šarana i dimljenog soma, a kao desert posnu tortu i oko petnaest vrsta sitnih kolača.

Nemasne pancerote
Za testo:

  • 1/2 l mlake vode
  • 3 dl mlakog mleka
  • 1 dl ulja
  • 40 g, tj. 1 paketić svežeg kvasca
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • oko 1 kg belog brašna

Za fil:

  • 1 pavlaka
  • 1 kečap
  • 300 g šunke
  • 300 g kačkavalja
  • 1 kašičica origana
  • 1 jaje za premaz

Priprema:
U 3 dl mlakog mleka stavite kvasac, kašičicu šećera i brašna. Ostavite da nadođe. U vanglici sjedinite brašno, mleko, vodu, ulje, so i nadošli kvasac, pa zamesite testo. Ostavite na sobnoj temperaturi da udvostruči masu. Testo podelite otprilike na 15 loptica. Zatim svaku lopticu rastanjite oklagijom na veličinu palačinke, debljine 5 mm. Testo postavite u kalup za pancerote. Unutrašnji deo premažite kečapom i pavlakom, pa dodajte rendanu šunku, kačkavalj i pospite origanom, pa zatvorite u kalup. Premažite ih umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite oko 18 do 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading