SLAVSKO JELO KOJE JE OČUVALO TRADICIJU Bogata i aromatična juneća čorba, nepogrešiv izbor

Marija Bulić

14:30

U sosu sa 0

Juneća čorba je savršen izbor za svečane prilike, ali i za svakodnevni ručak

juneća čorba
Shutterstock

Bogata i ukusna, ova čorba je pravo uživanje za celo porodicu. Idealna je za hladne zimske dane, a njena priprema donosi toplinu i zadovoljstvo. 

Sveti Jovan Krstitelj, jedan od najvažnijih svetitelja pravoslavne tradicije, slavi se sa velikim poštovanjem, a bogat jelovnik koji uključuje mrsna jela, poput ove čorbe, doprinosi svečanoj atmosferi i okupljanju porodice i prijatelja.

U mnogim domaćinstvima ova čorba često zauzima posebno mesto na trpezi.

Juneća čorba

Sastojci:

500 g junećeg mesa (najbolje od plećke ili vrata)
1 veća glavica luka
2 šargarepe
2 krompira
1 koren peršuna
1 koren celera
1 paprika
2-3 čena belog luka
1 lovorov list
So i biber po ukusu
1 kašika brašna
1 kašika paradajz pirea
2-3 kašike ulja
Svež peršun za dekoraciju

juneća čorba Shutterstock
 

Priprema:

Isecite juneće meso na kockice.
U velikom loncu zagrejte ulje i propržite meso dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Nakon toga, izvadite meso iz lonca i ostavite ga sa strane.
U istom loncu propržite sitno seckani luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte sitno seckani beli luk i propržite još minut.


Dodajte seckanu šargarepu, krompir, peršun, celer i papriku. Pržite nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Vratite meso u lonac, dodajte lovorov list, so i biber po ukusu. Sipajte dovoljno vode da pokrije sve sastojke (oko 1,5 litra).


Poklopite lonac i kuvajte na srednjoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano.
U maloj posudi pomešajte brašno i paradajz pire sa malo vode da dobijete glatku smesu. Dodajte ovu smesu u čorbu i kuvajte još 10-15 minuta dok se čorba ne zgusne.
Na kraju, pospite svežim seckanim peršunom za dekoraciju.

Vaša ukusna i mirisna juneća čorba je spremna! Uživajte!

BONUS VIDEO:

Tagovi:

Komentari (0)

Loading