SLAVSKO JELO KOJE JE OČUVALO TRADICIJU Bogata i aromatična juneća čorba, nepogrešiv izbor
Juneća čorba je savršen izbor za svečane prilike, ali i za svakodnevni ručak
Bogata i ukusna, ova čorba je pravo uživanje za celo porodicu. Idealna je za hladne zimske dane, a njena priprema donosi toplinu i zadovoljstvo.
Sveti Jovan Krstitelj, jedan od najvažnijih svetitelja pravoslavne tradicije, slavi se sa velikim poštovanjem, a bogat jelovnik koji uključuje mrsna jela, poput ove čorbe, doprinosi svečanoj atmosferi i okupljanju porodice i prijatelja.
U mnogim domaćinstvima ova čorba često zauzima posebno mesto na trpezi.
Juneća čorba
Sastojci:
500 g junećeg mesa (najbolje od plećke ili vrata)
1 veća glavica luka
2 šargarepe
2 krompira
1 koren peršuna
1 koren celera
1 paprika
2-3 čena belog luka
1 lovorov list
So i biber po ukusu
1 kašika brašna
1 kašika paradajz pirea
2-3 kašike ulja
Svež peršun za dekoraciju
Shutterstock
Priprema:
Isecite juneće meso na kockice.
U velikom loncu zagrejte ulje i propržite meso dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Nakon toga, izvadite meso iz lonca i ostavite ga sa strane.
U istom loncu propržite sitno seckani luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte sitno seckani beli luk i propržite još minut.
Dodajte seckanu šargarepu, krompir, peršun, celer i papriku. Pržite nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Vratite meso u lonac, dodajte lovorov list, so i biber po ukusu. Sipajte dovoljno vode da pokrije sve sastojke (oko 1,5 litra).
Poklopite lonac i kuvajte na srednjoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok meso ne postane mekano.
U maloj posudi pomešajte brašno i paradajz pire sa malo vode da dobijete glatku smesu. Dodajte ovu smesu u čorbu i kuvajte još 10-15 minuta dok se čorba ne zgusne.
Na kraju, pospite svežim seckanim peršunom za dekoraciju.
Vaša ukusna i mirisna juneća čorba je spremna! Uživajte!
BONUS VIDEO:
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
Komentari (0)