ZATAR PILETINA SA PIRINČEM Sočan i zasitan obrok, a božanstven začin mu daje poseban šmek

Izvor: Ana Klikovac

14:03

U sosu sa 0

Ovo jelo nije samo savršen izbor za porodične obroke tokom nedelje, već je i potpuno prikladno posluženje za goste...

piletina
Shutterstock

Držite teglu Zatar začina u kuhinji i uvek ćete imati brz i ukusan način da poboljšate svoja jela tokom radne nedelje. Zatar je široko dostupan, aromatičan mešavina sušenih začinskih biljaka, susamovih semena i sumaka, koja instantno dodaje živahnost hrani, a savršeno se slaže sa piletinom.

Možda vas zanima:

kineska piletina sa nudlama

PIKANTNA KINESKA PILETINA SA NUDLAMA Sočno jelo koje osvaja u trenu

17:00

22 decembar, 2024

Sezonski recepti

Čau mejn, jedno od najpopularnijih kineskih jela, predstavlja kombinaciju piletine s nudlama, u sočnom spoju sa soja sosom i ljutim papričicama. Kineski emigranti iz regiona Tajšan, iz Južne Kine su u 19. veku prvi doneli recept za ovo jelo na tlo Evrope. U originalu se spremao s kupusom, pečurkama ili lukom, a onda se dodalo meso i soja sos. Slično je jelu lo mejn, s tim da su nudle kuvane, a sos je gušći i lepljiviji. Ako ne volite ljuto, smanjite količinu papričica, ali nema sumnje da ćete biti oduševljeni koliko je dobro.

U ovom receptu za piletinu i pirinač, Zatar igra dvostruku ulogu – prvo začini jasmin pirinač (ili drugi dugozrni pirinač), a zatim daje posebnu notu hrskavim pilećim batacima. Pospite iseckanim bademima za hrskavost i semenkama narandže za osvežavajuću svetlost, i dobićete jelo koje je istovremeno elegantno i izuzetno.

Ovo jelo nije samo savršen izbor za porodične obroke tokom nedelje, već je i potpuno prikladno posluženje za goste.

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
     
  • 4 pileća bataka sa kožom i kosti
     
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
     
  • 1 3/4 kašičice soli
     
  • 1 kašika sitno iseckanog belog luka (oko 3 čena)
     
  • 1 šolja jasmin pirinča, opranog
     
  • 4 kašike tostiranih iseckanih badema, podeljeno
     
  • 1 1/2 kašike Zatar začina, podeljeno
     
  • 2 kašike semena narandže
     
  • Sitno iseckani sveži peršun, za dekoraciju (opciono)
     
  • Četvrtine limuna, za serviranje

Priprema:

Zapeecite piletinu. Zagrejte rernu na 175°C sa rešetkom u gornjoj trećini. Zagrejte ulje u velikoj, dubokoj, rerni bezbednoj tavi na srednjoj temperaturi. Pospite piletinu biberom i 1 kašičicom soli. Stavite piletinu, kožom prema dole, u vruće ulje. Kuvajte, bez mešanja, dok koža ne postane zlatno smeđa i lako se odvoji od tave, oko 8 do 10 minuta. Okrenite, i kuvajte još 1 do 2 minuta dok dno ne postane blago smeđo. Prebacite piletinu na tanjir.

Pripremite beli luk i pirinač. Dodajte beli luk u tavu; kuvajte, mešajući stalno, dok ne postane mirisno, oko 30 sekundi. Dodajte 1 3/4 šolje vode, pirinač, 2 kašičice badema, 1 kašiku Zatar začina i preostalih 3/4 kašičice soli. Stavite piletinu, kožom prema gore, u mešavinu pirinča. Pustite da provri na visokoj temperaturi. Pokrijte tavu aluminijumskom folijom ili poklopcem pogodnim za pečenje u rerni.

Ispecite piletinu i pirinač. Pecite dok pirinač ne postane samo nežan i termometar umetnut u najdeblji deo piletine ne pokaže 74°C, oko 20 minuta. Uklonite tavu iz rerne i otkrijte je. Povećajte temperaturu rerne na grill (brojl). Pospite piletinu preostalom 1/2 kašikom Zatar začina. Pecite pod grillom dok piletina ne postane hrskava, oko 4 minuta.

Dekorisanje i serviranje: Probijte pirinač viljuškom. Na vrh stavite semena narandže i preostale 2 kašičice badema. Dekorišite peršunom i poslužite sa četvrtinama limuna.  

 

 

Bonus video:

 

Hrskava piletina sa krompirom u sosu od tartufa Sastojci: 400g pilećeg fileta 500g krompira 100g kulena Peršun So, biber Ulje Sos: neutralna pavlaka, pola kašičice seckanog crnog tartufa, so Priprema: 1. Pileći file iseći na šnicle, izlupati, filovati kulenom i rolovati u male rolate. Peći 20 minuta na 190°C. 2. Krompir iseći, preliti uljem, dodati peršun, so, biber i pola čaše vode. Peći 20 minuta na 200°C. 3. Dok se krompir peče, pripremiti sos: u posudi pomešati neutralnu pavlaku, crni tartuf i so. 4. Kada se piletina ohladi, iseći je na kriške. Na pečeni krompir preliti sos, dodati piletinu i zapeći još 5 minuta. 5. Poslužite i uživajte u harmoniji ukusa! #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #kuhinjarecepti #recepti #piletinausosu #tartufi #hrana #fyppppppppppppppppppppppp #foruyou #foryoupagе #viral_video #viralvideos ♬ original sound - Moja Trpeza

 

 

Komentari (0)