ZATAR PILETINA SA PIRINČEM Sočan i zasitan obrok, a božanstven začin mu daje poseban šmek
Ovo jelo nije samo savršen izbor za porodične obroke tokom nedelje, već je i potpuno prikladno posluženje za goste...

Držite teglu Zatar začina u kuhinji i uvek ćete imati brz i ukusan način da poboljšate svoja jela tokom radne nedelje. Zatar je široko dostupan, aromatičan mešavina sušenih začinskih biljaka, susamovih semena i sumaka, koja instantno dodaje živahnost hrani, a savršeno se slaže sa piletinom.
U ovom receptu za piletinu i pirinač, Zatar igra dvostruku ulogu – prvo začini jasmin pirinač (ili drugi dugozrni pirinač), a zatim daje posebnu notu hrskavim pilećim batacima. Pospite iseckanim bademima za hrskavost i semenkama narandže za osvežavajuću svetlost, i dobićete jelo koje je istovremeno elegantno i izuzetno.
Ovo jelo nije samo savršen izbor za porodične obroke tokom nedelje, već je i potpuno prikladno posluženje za goste.
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 4 pileća bataka sa kožom i kosti
- 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 1 3/4 kašičice soli
- 1 kašika sitno iseckanog belog luka (oko 3 čena)
- 1 šolja jasmin pirinča, opranog
- 4 kašike tostiranih iseckanih badema, podeljeno
- 1 1/2 kašike Zatar začina, podeljeno
- 2 kašike semena narandže
- Sitno iseckani sveži peršun, za dekoraciju (opciono)
- Četvrtine limuna, za serviranje
Priprema:
Zapeecite piletinu. Zagrejte rernu na 175°C sa rešetkom u gornjoj trećini. Zagrejte ulje u velikoj, dubokoj, rerni bezbednoj tavi na srednjoj temperaturi. Pospite piletinu biberom i 1 kašičicom soli. Stavite piletinu, kožom prema dole, u vruće ulje. Kuvajte, bez mešanja, dok koža ne postane zlatno smeđa i lako se odvoji od tave, oko 8 do 10 minuta. Okrenite, i kuvajte još 1 do 2 minuta dok dno ne postane blago smeđo. Prebacite piletinu na tanjir.
Pripremite beli luk i pirinač. Dodajte beli luk u tavu; kuvajte, mešajući stalno, dok ne postane mirisno, oko 30 sekundi. Dodajte 1 3/4 šolje vode, pirinač, 2 kašičice badema, 1 kašiku Zatar začina i preostalih 3/4 kašičice soli. Stavite piletinu, kožom prema gore, u mešavinu pirinča. Pustite da provri na visokoj temperaturi. Pokrijte tavu aluminijumskom folijom ili poklopcem pogodnim za pečenje u rerni.
Ispecite piletinu i pirinač. Pecite dok pirinač ne postane samo nežan i termometar umetnut u najdeblji deo piletine ne pokaže 74°C, oko 20 minuta. Uklonite tavu iz rerne i otkrijte je. Povećajte temperaturu rerne na grill (brojl). Pospite piletinu preostalom 1/2 kašikom Zatar začina. Pecite pod grillom dok piletina ne postane hrskava, oko 4 minuta.
Dekorisanje i serviranje: Probijte pirinač viljuškom. Na vrh stavite semena narandže i preostale 2 kašičice badema. Dekorišite peršunom i poslužite sa četvrtinama limuna.
Bonus video:
Možda vas zanima:

ČERVIŠ SA PILETINOM Zaboravljeno jelo s juga Srbije za prave gurmane
Červiš je jedno od jela bazirano na pilećem belom mesu. U južnim delovima Srbije često je posluživano kao predjelo, a današnje domaćice ga služe uz obarenu testeninu ili pire krompir i sezonsku salatu kao ručak.

PILETINA SA KIKIRIKIJEM Sočno i slasno jelo koje će ukućani obožavati
Svaki zalogaj je raj za nepca.

PILETINA U SOSU Neodoljivo jelo oduševiće i one izbirljive, a meso se lepi za prste
Ukusno jelo oduševiće celu porodicu.

PIKANTNA KINESKA PILETINA SA NUDLAMA Sočno jelo koje osvaja u trenu
Čau mejn, jedno od najpopularnijih kineskih jela, predstavlja kombinaciju piletine s nudlama, u sočnom spoju sa soja sosom i ljutim papričicama. Kineski emigranti iz regiona Tajšan, iz Južne Kine su u 19. veku prvi doneli recept za ovo jelo na tlo Evrope. U originalu se spremao s kupusom, pečurkama ili lukom, a onda se dodalo meso i soja sos. Slično je jelu lo mejn, s tim da su nudle kuvane, a sos je gušći i lepljiviji. Ako ne volite ljuto, smanjite količinu papričica, ali nema sumnje da ćete biti oduševljeni koliko je dobro.

SOS OD ŠAMPINJONA Fenomenalno se slaže sa mesom, a gotov očas posla
Dodajte kao prilog omiljenom jelu i uživajte.

PUNJENE PAPRIKE Recept za tradicionlani srpski ručak!
Ovo jelo je bogato ukusima i savršen je izbor za porodične obede.

DOMAĆI KUVANI PASULJ SA REBARCIMA I KOBASICOM Tradicionalni ukus koji greje dušu!
Ako želite da napravite savršen pasulj koji miriše na detinjstvo i staru domaću kuhinju, isprobajte ovaj recept!

RECEPT ZA PIROŠKE KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU PORODICU Jednom probate, uvek pravite
Njihova priprema je jednostavna, a rezultat je fantastičan, mekano testo spolja, sočan fil iznutra i neodoljiv miris koji ispunjava kuhinju

RECEPT KOJI SE NASLAĐUJE Masonica, staro crnogorsko jelo, priprema se vrlo brzo i lako
Vruću masonicu preliti rastopljenim sirom i kajmakom
Komentari (0)