SANDRINA TORTA BELI ANĐEO SAVRŠENA ZA USKRS Kremasta i svečana, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Napravite ovu kremastu poslasticu po receptu Sandre Bojović iz Mladenovca
Privatna arhiva/Sandra Bojović
Piše: Ivana Pavlović
Savršena za svaku važnu proslavu, a naročito za velike praznike poput Uskrsa! Ovim rečima bi mogla da se opiše torta beli anđeo, čiji recept nam je dala Sandra Bojović iz Mladenovca, stjuardesa, vazduhoplovni tehničar, supruga i majka četvoro dece. Autorka profila „mama stjuardesa“ ističe da prednost daje slanim jelima, kao i brzim receptima koji su podjednako zdravi, a ukusni. Uz brojne obaveze oko dece, ova vredna mama uspeva da nađe vremena da se posveti sebi, da trenira i izađe s prijateljima.
Kako ste došli na ideju da napravite ovu tortu?
- Moram da priznam da sam odavno jela ovu tortu, a onda je godinama niko nije pravio, sve do pretprošle godine kada ju je moja mama napravila za slavu. Apsolutno smo se svi oduševili i odmah se nakon njihove slave našla i na našoj slavskoj trpezi, gde su takođe svi želeli recept.
U kojim prilikama biste poslužili ovu tortu?
- Poslužila bih je u svim prilikama, zaista je preukusna i izdašna. Lepo se seče, tako da je idealna kako za rođendane i druga slavlja, tako i za slavsku trpezu, gde je možete seći na kocke, mada je u tom slučaju bolje napraviti sa maksimalno pet kora, da ne bi bila previsoka.
Koja je tajna savršenog fila i kako da izbegnemo grudvice?
- Grudvice ne bi trebalo da se stvore, ja uvek mikserom mutim dok se puding kuva na tihoj vatri, ali verujem da, čak i ukoliko se stvore grudvice, apsolutno neće uticati na izgled, kao ni na ukus same torte.
Da li ste nekada pravili tortu s puterom umesto margarina?
- Po receptu, u ovu tortu idu i puter i margarin i ja se toga držim, iako me grize savest, ali verujem da bi moglo da se napravi i samo sa puterom, dok samo sa margarinom ne bih pokušavala, jer ipak puter daje taj predivan miris i ukus.
A s drugim sastojcima za fil? Drugim voćem?
- Odlično je i kada se dodaju maline ili banane.
Da li fil treba da bude topao ili hladan kada ga mažete na kore, s obzirom na to da su rozen-kore prilično tvrde?
- Fil treba da bude hladan, tačnije, puding treba ohladiti, zatim mu dodati umućeni margarin, puter i mleko u prahu. Rozen-kore jesu tvrde, ali brzo i omekšaju i nikada mi se nije desilo da ostanu suve, uvek se tope u ustima.
Da li ste nekada pravili sa slatkom pavlakom umesto šlaga?
- Umesto šlaga može umućena slatka pavlaka, meni je generalno identičan ukus ta dva.
Da li je moguće tortu sa rozen-korama napraviti u slanoj varijanti? Koji predlog sastojaka biste tad stavili?
- Moj favorit je, recimo, pavlaka, feta sir, majonez, šunka, kuvano jaje, kiseli krastavci i kačkavalj, i još na sve to da se doda ajvar ili, recimo, pečena paprika… Savršenstvo!
Koliko dugo treba torta da odstoji pre posluženja?
- Torta se mora napraviti minimum dan ranije, a čak bi dva dana pre posluženja bilo idealno, jer kore treba lepo da upiju kako biste uživali u toj kremastoj teksturi.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
- Ako izuzmemo kajganu i slično, nešto što uvek pripremam kada imam kratak rok jesu bolonjeze. Pored toga što se brzo pripremaju, deca obožavaju špagete, tako da je to nešto što znam da će lepo ručkati, a veoma se brzo priprema.
Koje jelo ne volite da pravite?
- U suštini mi nije problem da napravim bilo koje jelo, ali recimo da ne volim da pripremam rižoto, nekako nikada nisam zadovoljna kako ispadne i zato to prepuštam suprugu koji savršeno kuva i sve što spremi bude preukusno.
Koje jelo nikad niste spremali, a voleli biste da probate?
- Nešto što već dugo želim da probam da napravim i za šta uvek govorim da ću pokušati tek kada deca porastu dovoljno da mogu da se posvetim tome jeste pita kupusnica. Pritom mislim na razvijanje kora, a za one koji je nisu probali ili čuli za nju, to je pita sa slatkim kupusom, koju ja obožavam, a koju moja mama najlepše pravi. Pošto za to treba izdvojiti malo više vremena, uvek odlažem, jer uvek imam neku malu bebu prilepka.
Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
- Malu prednost ću dati slanim jelima, posebno slanim tortama, rolatima i salaticama, to je nešto što bih mogla svaki dan da spremam i na čemu bih živela. I uvek gledam da to budu neki brzi recepti, takve najviše volim, da ne provodim previše vremena u pripremi, a da bude jako ukusno.
Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
- Jedno od prvih ozbiljnijih jela koje sam napravila je musaka i mogu vam reći da je bila odlična. Čak mi se čini da sam je tada lepše spremala nego sada.
Torta beli anđeo recept
Sastojci:
- 1 pak. kora za rozen tortu
- 1 l mleka
- 4x puding od vanile
- 200 g bele čokolade
- 12 kašika šećera
- 100 g mleka u prahu
- 250 g margarina
- 125 g maslaca
- 500 g šlaga
- 4x kisela pavlaka(čaša)
Priprema:
Skuvajte puding u zaslađenom mleku, pa dodajte 100 g bele čokolade i mešajte dok se lepo ne rastopi, a zatim ostavite da se ohladi. Mikserom umutite margarin, maslac i mleko u prahu, a zatim to sjedinite sa ohlađenim pudingom. Umutite šlag s vodom i zatim dodajte kiselu pavlaku i lagano sjedinite špatulom. Filujte redom kora-puding-šlag dok ne istrošite materijal (8 komada sadrži pakovanje rozen-kora).Na kraju narendajte 100g bele čokolade kao dekoraciju i za lepši ukus.
Možda vas zanima:
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
SLADOLED TORTA OD 3 SASTOJKA I ledi i sladi u isto vreme, a gotova za 5 minuta
Kremasta i osvežavajuća, za sve prilike.
SOČNA PILETINA U KREMASTOM SOSU SA PEČURKAMA Brz i zdrav ručak, poješće se za tili čas
Pikantan recept sa piletinom za sve gurmane
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
Komentari (0)