ALEKSANDRINA JOGURT TORTA OSVAJA OD PRVOG ZALOGAJA Brza, osvežavajuća i izdašna poslastica

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite sočnu poslasticu po receptu Aleksandre Nikolić

jogurt torta
Privatna arhiva/Aleksandra Nikolić
jogurt torta Privatna arhiva/Aleksandra Nikolić
 

Piše: Ivana Pavlović

 

Ako volite brze, osvežavajuće i izdašne poslastice, jogurt torta će vam postati jedna od omiljenih. Recept nam je dala Aleksandra Nikolić, autorka profila elissarea cakes. Talentovana Aleksandra je završila filozofiju i inženjerski menadžment, a kuvanje joj je hobi u kome uživa u svakom segmentu - od pripreme, dekoracije do fotografisanja. Najbliži su joj najveća podrška, ali i glavni vetar u leđa i podsticaj da nastavi da radi ono što voli.

 

Kako ste odlučili da tortu pravite s jogurtom?

- Jogurt tortu pravimo već godinama - ona je kod nas postala sinonim za brzu, osvežavajuću i izdašnu poslasticu. To je jedan od onih recepata koji se napišu na list papira, ubace u svesku s receptima, nikad ga ne prepišete lepo - ali ga stalno koristite. Tačno znam gde se nalazi u svesci i kako izgleda taj zamazani papir.

 

Zašto volite ovu tortu?

- Dobra stvar kod ovog recepta je ta što nema kuvanja fila, što su svi sastojci „hladni“ i potrebno ih je samo izmutiti i sjediniti određenim redosledom. Međutim, potrebno je skuvati voćni sloj koji se zaista brzo priprema. Važno je da voće dobro prokuvate. Nakon što je voće omekšalo sjedinite ga sa pudingom i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ukoliko nemate puding, uvek možete u vodi razmutiti gustin, s njim skuvati voće, te dodati kockicu maslaca.

 

Da li ste nekada pravili s drugim sastojcima? Drugom vrstom pudinga?

- Naravno! Ovaj recept je zahvalan za prilagođavanje. Može se napraviti i bez kuvanog voćnog sloja. U tom slučaju voće dodajte direktno u napravljen fil pre samog slaganja torte. Često koristim oceđeno voće iz kompota, a ponekad i sveže u zavisnosti od sezone. Puding takođe menjam u zavisnosti od ukusa koji želim da postignem.

 

Da li kore premazujete vrućim ili hladnim filom?

- Kada pripremam torte s korama i voćnim slojem, voćni sloj poslednji pripremam. Nakon što ga skuvam, ostavim ga da se malo prohladi, pa ga dok je još uvek topao premažem preko kora i pustim da se ohladi pre slaganja torte. Nakon što se voćni sloj ohladi, stavljam obruč za torte oko prve kore, nanosim fil i preklopim drugom korom. U ovom slučaju, kada nema kuvanja fila i potrebno je kratko da se umuti, pripremam fil dok se voćni sloj hladi.

 

Koje je najbrže jelo koje ste spremili?

- Obožavam brze poslastice od nekoliko sastojaka, npr. oblande s kondenzovanim mlekom. Za desetak minuta imate fantastičan desert, bez puno muke i brda iskorišćenog posuđa.

 

Koje jelo ste vremenski najduže spremali i koje vam je bilo najkomplikovanije?

- Torte koje imaju više tankih kora, posebno one sa korama od belanaca koje se suše i po sat vremena, zaista zahtevaju vreme i strpljenje. Ali ne doživljavam ih kao komplikovane, već kao nešto u šta se isplati uložiti trud. Svaki minut se višestruko isplati kad vidite i probate krajnji rezultat.

 

Koje jelo niste nikad spremali, a voleli biste da probate?

- Volela bih da naučim da pravim peciva od kiselog testa (sourdough peciva). Maštam o tome da jednog dana pripremam savršeno rupičasto pecivo, koje bih jela uz domaći džem, puter i šolju kafe - idealno za lenjo nedeljno jutro. Još uvek se nisam upustila u tu avanturu, ali polako prikupljam volju i tražim dobar recept za starter (prirodni kvasac).

 

Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?

- Najviše uživam u pripremi slatkih jela - mada, svakodnevno kuvam i slana jela. Važno mi je da imamo izbalansiranu ishranu i trudim se da na stolu često bude i nešto „na kašiku“. Nemam problem da izdvojim vreme za složenije recepte - volim taj osećaj kada na kraju vidim, a i probam, rezultat uloženog truda. S druge strane, ne bežim ni od instant rešenja, niti od improvizacije - jer nekad su baš ta spontana jela nastala od sastojaka koje u tom trenutku imam pri ruci najukusnija.

Sastojci:

Biskvit:

  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • vanilin šećer
  • 3 kašike tople vode
  • prstohvat soli
  • 200 g brašna
  • prašak za pecivo
  • sok od narandže

Voćni sloj:

  • 400 g kupina
  • 4 kašike šećera
  • 100 ml vode
  • 1 puding sa ukusom vanile

Fil:

  • 1 želatin + 1 kašika
  • 5 kašika vode (za želatin)
  • 2 jogurta
  • 80 g šećera
  • 500 ml slatke pavlake

Priprema:

Mikserom dobro umutite jaja, postepeno dodavajući šećer (dok se smesa znatno ne poveća). Dodajte vodu te na kraju lagano umutite sjedinjene suve sastojke. Smesu izlijte u kalup od 28 cm koji smo dobro podmazali. Pecite 45 minuta na 180 stepeni. Najbolje čačkalicom proverite da li je pečen. I u slučaju da počne da tamni a nije gotov, prekrijte ga folijom i nastavite da pečete. Kad bude gotov, sam će se odvojiti od stranica kalupa. Biskvit dobro ohladiti pre filovanja.Stavite voće i šećer da se kuvaju, nakon što provri, na tihoj vatri kuvajte 10 minuta. Dodajte puding koji ste izmešali sa 100 hladne vode te kuvajte još nekoliko minuta dok se ne zgusne.Želatin pripremite po uputstvu na poleđini kesice. Dobro pomešajte jogurt i šećer. Umutite slatku pavlaku, dodajte joj jogurt i šećer, sjedinite te na kraju dodajte želatin.Prerežite biskvit na dva dela. U kalup stavite donju koru, natopite je sokom, premažite polovinom voćnog fila, potom fil od jogurta. Poklopite tortu drugom polovinom biskvita, koju je takođe potrebno da natopite te premažete ostatkom voćnog fila. Ukrasite po želji. Stavite u frižider, najbolje preko noći.

 

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading