DOBRE LETI, DOBRE ZIMI, MA SAVRŠENE ZA SVAKO DOBA GODINE Recept za najmekanije kiflice sa sirom i kačkavaljem, prelake za pripremu, ovo svi umeju

Nedeljko Tišanović

17:00

U sosu sa 0

Miris tek pečenih kiflica iz rerne budi najlepša sećanja na detinjstvo, bakinu kuhinju i porodične doručke.

kiflice sa salamom
Privatna arhiva/Milica Spasić

 Kiflice sa sirom i kačkavaljem su jedan od onih recepata koji se uvek rado prave – bilo za praznike, slavlja ili jednostavno kad želite da obradujete ukućane nečim toplim i domaćim. Mekane, mirisne i punjene bogatim nadevom, savršene su uz šolju jogurta ili čaja, a još bolje nestaju sa tanjira dok su tople.

Bilo da ste početnik u kuhinji ili iskusna domaćica, ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultat je savršen balans ukusa i teksture koji niko neće moći da odoli.

Sastojci:

  • 500 g brašna (tip 400 meko ili oštro za peciva)
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svežeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 1 jaje (za testo)
  • 150 g sitnog sira (feta ili domaći kravlji sir)
  • 100 g rendanog kačkavalja
  • 1 jaje za premazivanje
  • Susam ili kim po želji

Priprema:

  • Priprema kvasca: U mlakom mleku rastvorite šećer i kvasac, pa ostavite 10 minuta da zapeni.
  • Mešenje testa: U većoj posudi pomešajte brašno i so, dodajte nadošli kvasac, ulje i jedno jaje. Zamesite glatko, elastično testo. Pokrijte ga i ostavite da naraste oko 45 minuta.
  • Pravljenje kiflica: Kada testo naraste, podelite ga na 2-3 jufke. Svaku razvijte oklagijom u krug, pa secite na trouglove kao picu. Na širi deo svakog trougla stavite mešavinu sira i kačkavalja, pa uvijajte kiflice.
  • Pečenje: Kiflice poređajte u pleh obložen papirom za pečenje, premažite umućenim jajetom i pospite susamom ili kimom. Ostavite da odmore još 10–15 minuta.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok lepo ne porumene.
  • Saveti:

    • Možete dodati i malo pavlake u fil za kremastiji ukus.
    • Za slaniju varijantu, koristite stariji, slaniji sir ili dodajte mrvicu soli u fil.
    • Ako volite puniji ukus, u fil možete ubaciti i sitno seckanu šunku ili pečenicu.

    Predlog za serviranje:

    • Poslužite ih tople, uz jogurt, kiselo mleko ili domaći čaj. Idealne su za poneti na posao, školu ili piknik.

     

    Bonus video: 

    @moja.trpeza Domaći štapići (slani) Sastojci: 500 g brašna 1 kvasac (svež, 40 g) 250 ml mleka (mlakog) 1 kašičica šećera 1 kašičica soli 50 ml ulja 1 jaje (za premaz) Susam, lan ili kim (po želji za posipanje Priprema: 1. Uklopite kvasac: U mlako mleko dodajte šećer i izmrvljeni kvasac, pa ostavite 10 minuta da nadođe. 2. Zamesite testo: U veću posudu stavite brašno, so, ulje i nadošli kvasac. Umesite glatko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo mleka ili brašna. 3. Ostavite da naraste: Pokrijte testo i ostavite na toplom mestu oko 30–45 minuta, dok ne udvostruči volumen. 4. Formirajte štapiće: Razvucite testo na pobrašnjenu podlogu i secite trake – debele ili tanke po želji. Uvijajte ih blago ako želite da budu spiralni. 5. Premaz i posip: Poređajte štapiće u pleh, premažite umućenim jajetom i pospite po želji (susam, lan, so, kim...). 6. Pecite: U prethodno zagrejanoj rerni na 200°C pecite oko 15–20 minuta, dok ne porumene. #trpeza #mojatrpeza #recept #slanistapici #fyp #foryoupage #foryou #fyf ♬ original sound - Moja Trpeza

     

    Komentari (0)

    Loading