Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Dunje Mrđić iz Inđije
Privatna arhiva/Dunja Mrđić
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite kremaste, osvežavajuće i drugačije deserte, politiko kolač je pravi izbor za vas. Recept nam je dala Dunja Mrđić, supruga, majka i autorka profila kuhinja vrabac. Kada ne predaje ruski u osnovnoj školi, voli da slika ili da uči za veterinarskog tehničara. Najveća podrška joj je suprug Željko, bez koga ne bi uspela sve da postigne, ali i njihove dve ćerkice, Stefanija i Svetlana.
Kada ste prvi put čuli za ovaj recept, gde ste ga probali?
- Prvi put sam za ovaj kolač čula 2013. godine, kada sam sa suprugom i ćerkicama otišla u Grčku na more. Sećam se da me još tad oduševio svojim ukusom, ali godinama nisam uspevala da pronađem originalni recept. Nakon što smo ga prvi put probali, nije prošlo nijedno letovanje bez potrage za kolačem politiko po lokalnim grčkim poslastičarnicama. Najviše me je očarao svojom svežinom i ukusom cimeta.
Kada bi vas neko ko nije probao kolač pitao da mu rečima opišete ukus, kako biste ga opisali?
- Ukus ovog kolača je veoma slojevit. Reči koje ga najbolje opisuju su kremast, osvežavajući i raskošan. Zahvaljujući limunu ima blagu kiselkastu notu, dok mu cimet koji se posipa preko ohlađenog kolača daje završni prijatan ukus i miris. Kokos i i griz ovom kolaču daju lagano zrnasti osećaj dok ga jedete.
Odajte nam tajnu savršenog fila po vama?
- Tajna savršenog fila je u nekoliko sitnih detalja. Fil se mora kuvati na umerenoj vatri uz stalno mešanje sve dok se ne zgusne. Ako se prerano skloni sa vatre, biće redak, takođe ne valja ni da se prekuva. Margarin se dodaje u vruć fil nakon što se skloni sa vatre i muti se mikserom. Fil se preliva preko tople kore, ali se sve posipa cimetom tek kad se kolač potpuno ohladi.
Da li koristite sastojke sobne temperature ili direktno iz frižidera?
- Za ovaj kolač poželjno je koristiti sastojke sobne temperature. Jaja i margarin se tako lakše mute, masa postaje penasta i glatka, a kora meka i vazdušasta. Jogurt bi takođe trebalo biti sobne temperature da se ne sudari sa masnoćom iz margarina i da prašak za pecivo pravilno reaguje.
Da li fil treba da bude topao ili hladan kada mažete kore?
- Fil bi trebalo da bude mlak kada se preliva preko kore. Ne treba da bude prevruć jer može rastopiti koru, ali ne treba da bude ni previše hladan jer se neće lepo spojiti sa korom, slojevi će se odvajati.
U kojim prilikama biste poslužili ovaj kolač?
- Po mom mišljenju, ovo je kolač koji traži šoljicu kafe - osvežavajući je, nije previše sladak i ostavlja fini, mirisan trag cimeta. Preporučujem da se pravi za letnje večere i druženja sa prijateljima, pogotovo ako ste se upravo vratili s letovanja iz Grčke i želite da prenesete dašak atmosfere i njima.
Da li je moguće ovaj kolač napraviti u posnoj varijanti?
- Da, moguće je napraviti i posnu verziju ovog kolača. Umesto mleka može se koristiti biljno mleko, za margarin postoji posna varijanta, umesto jaja mogu 2 kašike gustina + 4 kašike mineralne vode (za svako jaje). Ja lično nikada nisam pravila posnu verziju ovog kolača, ali danas su nam dostupne gotove sve posne namirnice koje mogu da zamene mrsne. Mada, mrsna verzija kolača politiko ima onaj puni, zaokruženi ukus koji je teško nadmašiti.
Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
- Prvo jelo koje sam napravila bila je boranija u 3. razredu osnovne škole. U to vreme se moja baka razbolela i mama je često morala sa njom da ide kod lekara. Tada mi je ostavila ceduljicu na kojoj mi je napisala recept koji sam ja uspešno spremila. Zatim je to bila pita sa višnjama u 4. razredu osnovne škole.
Da li ste nekada napravili jelo koje vam nije uspelo, pa ste morali da ga bacite?
- Sećam se, jednom, kada sam imala 17 godina, ostala sam sama kod kuće i poželela da napravim taške. Testo mi nije uspelo i trebalo mi je dosta vremena da se usudim da ih ponovo napravim. Sada su često na našoj trpezi. Možda baš zbog toga sada i najviše volim da pravim testa.
Da vam dolaze na večeru važni gosti, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im napravili da ih impresionirate?
- Veoma teško pitanje. Da mi dolaze važni gosti na večeru, verovatno bih kao predjelo pripremila razne vrste slanih predjela (bele pihtije, projice, slane tortice, pita sa pečenim paprikama…), kao glavno jelo teleću čorbu i jagnjetinu u mleku sa ruzmarinom i krompirom. Za desert bih napravila tortu Moskva.
Kolač politiko
Sastojci:
Za koru:
- 4 belanca
- 250 g margarina za kolače
- 4 žumanca
- 200 g šećera
- 200 g grčkog jogurta
- kora 1 limuna
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
- 150 g griza
- 125 g brašna
- 70 g kokosa
Za sirup:
- 500 ml vode
- 300 g šećera
- kora 1 limuna
- par kapi limunovog soka
Za fil:
- U 200 ml mleka dodati 3 žumanca
- 1 vanilin šećer
- 120 g gustina
Priprema:
Umutite 4 belanca. Zatim umutite 250 g margarina za kolače sa 4 žumanca, 200 g šećera, 200 g grčkog jogurta, kora 1 limuna. Dodajte prašak za pecivo i vanilin šećer. Dodajte još 150 g griza, 125 g brašna, 70 g kokosa. Pomešajte belanca sa smesom od žumanaca i lagano mešajte. Pecite u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni, pre toga nauljite i pobrašnite pleh. Prokuvajte i vreo sirup prelijte preko vrele kore. Smesu ulijte u 1 l zaslađenog (200 g šećera), vrelog mleka i kuvajte dok se ne zgusne. U vreo fil, kad se skloni sa vatre, dodajte 100 g margarina za kolače i umutite mikserom. Fil prelijte preko kore, a kad se skroz ohladi kolač, pospite ga cimetom (20 g).
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
Komentari (0)