Napravite čuveni turski desert u sočnoj varijanti sa trešnjama ili višnjama, po receptu Maje Vujčić iz Beograda.


Možda vas zanima:

PAŠA LOKUM Očaravajuća turska poslastica u spoju sa pudingom, poćiće vam voda na usta
Sočni desert sa pudingom i kokosom nestaće sa stola odmah.

POSNI PAŠA LOKUM Ovo voće mu daje posebnu draž, a savršen za sve svečane prilike
Ukusom nimalo ne zaostaje za originalom.

POSNE ČOKOLADNE KUGLICE SA MALINOM Brzi slatkiši kada vam se jede nešto slatko, a nemate vremena
Prave se lako, a nestanu sa stola čim se postave.

KOLAČ SA ORASIMA NA VODI Jeftin desert skupog ukusa za dane strogog posta
Pravi se lako, a savršenog ukusa.
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite popularni turski desert paša lokum, ovu varijantu sa trešnjama ćete obožavati. Recept je sa nama podelila Maja Vujčić, autorka Instagram profila „mapet kuhinja“. Maji je kuvanje hobi koji je prerastao u posao, a po profesiji je ženski frizer. Rođena Beograđanka koja sa suprugom i ćerkicom živi u Francuskoj, ističe da je talenat za kuvanje nasledila od obe bake, koje su bile profesionalne kuvarice.
Kada ste prvi put čuli za ovaj recept?
Prvi put sam za ovaj recept čula prošle godine na Instagramu. Snimci sa paša lokumom su jako brzo postali viralni. Privukao je veliku pažnju ljudi u Srbiji, a i šire. Zaista je izazvao opšte oduševljenje.
Zašto ste dodali trešnje?
Na ideju sam došla tako što mi se učinilo da nešto baš posebno treba da ga oplemeni. Složićete se da su trešnje pravi pogodak. Generalno sam veliki ljubitelj voća u kolačima i tortama, tako da mi se učinilo prikladnim da to baš bude moje omiljeno voće - trešnje.
Da li ste nekada pravili sa drugim sastojcima, drugim voćem ili drugom vrstom pudinga, i koliko se razlikovao ukus?
Ako stavite puding od vanile umesto čokolade, mnogo će da se razlikuje ukus. Kao da jedete neki drugi kolač.
Da li ste ga pravili u posnoj varjanti?
Da, svakako. Sve mrsne sastojke zamenite posnim. Na primer, skuvajte puding u vodi, a ne u mleku. Umesto slatke pavlake, možete da stavite biljnu pavlaku koju je samo potrebno čvrsto umutiti.
Kako dobro umutiti slatku pavlaku, da ne bude premalo ni previše umućena?
Veoma je važno da je slatka pavlaka pre mućenja dobro ohlađena. Prilikom mućenja mikserom, ona jako brzo menja svoje stanje. Najbolje je stati kad žica od miksera počne da ostavlja trag po činiji, a prilikom pomeranja činije slatka pavlaka ne mrda.
Kako biste rečima opisali ukus paše lokuma sa trešnjama nekome ko nije probao?
Lagani, kremasti kolač, upotpunjen najlepšim prolećnim voćem – trešnjama, pravi je izazov za sve sladokusce. Pravi spoj orijentalne Turske i slatke trešnje.
U kojim prilikama biste gostima poslužili paša lokum?
U svakoj situaciji, zašto da ne?! Dovoljno je kremast i raskošan da može poslužiti i umesto neke torte. Možete se igrati ukusima, pa umesto trešanja staviti npr. maline ili jagode…
Koje je bilo prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
Prvo jelo koje sam napravila je bila domaća supa sa knedlama, verovali ili ne?! Mama mi je tog dana izlazila iz bolnice i ja, kao mala devojčica, htela sam da je iznenadim. Knedle su se posle raspale, naravno, ali to me je samo poguralo napred, da sad pravim najsavršenije knedle na svetu.
Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
Možda mi je najteže bilo da naučim da mesim testa. Dugo sam mislila da je to najteži posao na svetu… Međutim, polako sam vremenom shvatala da samo treba da opustim ruke… Sada smo testo i ja u velikoj ljubavi!
Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju?
Ja sam jako veliki ljubitelj poslastica. Obožavam lagane, voćne torte sa puno filova. Ako bih morala da izaberem, to bi bez premca bile dve torte, jer za jednu ne mogu da se odlučim. U pitanju su Moskva torta i Ledeni vetar torta. Kao što rekoh, voće i filovi u savršenoj kombinaciji.
Potrebno je
- 1l mleka
- 3 pudinga od čokolade
- 1 šoljica brašna
- 100 g čokolade za kuvanje
- 200 g margarina
- 200 g kokosa
- 15 kašika šećera
- 10 trešanja
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Veliki kvadratni pleh obilno pospite kokosom, da se ne vidi dno. U jednoj činiji pomešajte puding, brašno, šećer pa zalijte s malo mleka, toliko da sve sjedinite. Ostatak mleka stavite da provri. Kada je mleko provrilo, zakuvajte smesu. Mešajte dok se ne zgusne. Dodajte margarin i čokoladu pa sve lepo promešajte dok se ne istopi i poveže. Puding istresite preko kokosa pa ga lagano rasporedite po celom plehu. Ostavite da se stegne. Slatku pavlaku umutite čvrsto pa premažite preko pudinga. Sitno iseckajte trešnje i pospite preko pavlake. Isecite kolač po širini, pa onda secite na trake željene veličine i rolajte. Prijatno!
SUZANINA PRINCES VANILA TORTA SAVRŠENA ZA USKRS Očaravajuća poslastica bogatog ukusa za pravo uživanje
Napravite ovu raskošnu poslasticu po receptu Suzane Golubović iz Niša.

SOJA SOS Posan i slasan, daće šmek svakom jelu
Gotov za tili čas, a super ide uz pirinač, meso i mnoga druga jela.

JEDINI RECEPT ZA PESTO SOS KOJI VAM TREBA Služite ga uz pire krompir, pomfrit, meso, svemu daje poseban šmek
Pravi se lako, a osvaja na prvi zalogaj.

NEODOLJIVI PESTO SOS Super se slaže sa brojnim jelima
Jednostavne pripreme i neverovatnog ukusa.

BRZE PROLEĆNE KIFLICE SA SALAMOM Slasne i ukusne, smažu se očas posla
Napravite ove ukusne kiflice po receptu Milice Spasić iz Mihajlovca kod Smedereva
Komentari (0)