Napravite čuveni turski desert u sočnoj varijanti sa trešnjama ili višnjama, po receptu Maje Vujčić iz Beograda.
Privatna arhiva/Maja Vujčić
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite popularni turski desert paša lokum, ovu varijantu sa trešnjama ćete obožavati. Recept je sa nama podelila Maja Vujčić, autorka Instagram profila „mapet kuhinja“. Maji je kuvanje hobi koji je prerastao u posao, a po profesiji je ženski frizer. Rođena Beograđanka koja sa suprugom i ćerkicom živi u Francuskoj, ističe da je talenat za kuvanje nasledila od obe bake, koje su bile profesionalne kuvarice.
Kada ste prvi put čuli za ovaj recept?
Prvi put sam za ovaj recept čula prošle godine na Instagramu. Snimci sa paša lokumom su jako brzo postali viralni. Privukao je veliku pažnju ljudi u Srbiji, a i šire. Zaista je izazvao opšte oduševljenje.
Zašto ste dodali trešnje?
Na ideju sam došla tako što mi se učinilo da nešto baš posebno treba da ga oplemeni. Složićete se da su trešnje pravi pogodak. Generalno sam veliki ljubitelj voća u kolačima i tortama, tako da mi se učinilo prikladnim da to baš bude moje omiljeno voće - trešnje.
Da li ste nekada pravili sa drugim sastojcima, drugim voćem ili drugom vrstom pudinga, i koliko se razlikovao ukus?
Ako stavite puding od vanile umesto čokolade, mnogo će da se razlikuje ukus. Kao da jedete neki drugi kolač.
Da li ste ga pravili u posnoj varjanti?
Da, svakako. Sve mrsne sastojke zamenite posnim. Na primer, skuvajte puding u vodi, a ne u mleku. Umesto slatke pavlake, možete da stavite biljnu pavlaku koju je samo potrebno čvrsto umutiti.
Kako dobro umutiti slatku pavlaku, da ne bude premalo ni previše umućena?
Veoma je važno da je slatka pavlaka pre mućenja dobro ohlađena. Prilikom mućenja mikserom, ona jako brzo menja svoje stanje. Najbolje je stati kad žica od miksera počne da ostavlja trag po činiji, a prilikom pomeranja činije slatka pavlaka ne mrda.
Kako biste rečima opisali ukus paše lokuma sa trešnjama nekome ko nije probao?
Lagani, kremasti kolač, upotpunjen najlepšim prolećnim voćem – trešnjama, pravi je izazov za sve sladokusce. Pravi spoj orijentalne Turske i slatke trešnje.
U kojim prilikama biste gostima poslužili paša lokum?
U svakoj situaciji, zašto da ne?! Dovoljno je kremast i raskošan da može poslužiti i umesto neke torte. Možete se igrati ukusima, pa umesto trešanja staviti npr. maline ili jagode…
Koje je bilo prvo jelo koje ste napravili kao početnik?
Prvo jelo koje sam napravila je bila domaća supa sa knedlama, verovali ili ne?! Mama mi je tog dana izlazila iz bolnice i ja, kao mala devojčica, htela sam da je iznenadim. Knedle su se posle raspale, naravno, ali to me je samo poguralo napred, da sad pravim najsavršenije knedle na svetu.
Koje je jelo od svih koje ste pravili bilo najzahtevnije i zašto?
Možda mi je najteže bilo da naučim da mesim testa. Dugo sam mislila da je to najteži posao na svetu… Međutim, polako sam vremenom shvatala da samo treba da opustim ruke… Sada smo testo i ja u velikoj ljubavi!
Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju?
Ja sam jako veliki ljubitelj poslastica. Obožavam lagane, voćne torte sa puno filova. Ako bih morala da izaberem, to bi bez premca bile dve torte, jer za jednu ne mogu da se odlučim. U pitanju su Moskva torta i Ledeni vetar torta. Kao što rekoh, voće i filovi u savršenoj kombinaciji.
Potrebno je
- 1l mleka
- 3 pudinga od čokolade
- 1 šoljica brašna
- 100 g čokolade za kuvanje
- 200 g margarina
- 200 g kokosa
- 15 kašika šećera
- 10 trešanja
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Veliki kvadratni pleh obilno pospite kokosom, da se ne vidi dno. U jednoj činiji pomešajte puding, brašno, šećer pa zalijte s malo mleka, toliko da sve sjedinite. Ostatak mleka stavite da provri. Kada je mleko provrilo, zakuvajte smesu. Mešajte dok se ne zgusne. Dodajte margarin i čokoladu pa sve lepo promešajte dok se ne istopi i poveže. Puding istresite preko kokosa pa ga lagano rasporedite po celom plehu. Ostavite da se stegne. Slatku pavlaku umutite čvrsto pa premažite preko pudinga. Sitno iseckajte trešnje i pospite preko pavlake. Isecite kolač po širini, pa onda secite na trake željene veličine i rolajte. Prijatno!
Možda vas zanima:
ČOKOLADNI PAŠA LOKUM Božanstveni desert za koji ne trebate da palite šporet, a savršen u danima posta
Kremast i sladak, nestaće sa stola čim se postavi.
PAŠA LOKUM Fantazija od kolača za koju ne trebate da palite šporet
Mekan i kremast, savršen za svečanu i slavsku trpezu.
PAŠA LOKUM Kremast, ukusan i osvežavajući desert sa kokosom, po starom receptu
Savršen za svečane i slavske prilike, a priprema je jednostavna.
PAŠA LOKUM Turski slatkiš mekan kao duša idealan za svaku svečanost
Očaravajući slatkiš pravi se lako, a osvaja od prvog zalogaja.
SOČNA PILETINA U KREMASTOM SOSU SA PEČURKAMA Brz i zdrav ručak, poješće se za tili čas
Pikantan recept sa piletinom za sve gurmane
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
Komentari (0)