AROMATIČAN GRILOVANI PATLIDŽAN Paradajz i feta sir mu daju neodoljvu slast, a ovaj sastojak savršen šmek
Poslužite kao predjelo, glavno jelo bez mesa za dvoje, ili kao prilog uz...
Grilovani plavi patlidžan s paradajzom, bosiljkom i fetom ima ukus leta i izuzetno se lako priprema. Kada patlidžan isečete po dužini na duge trake, imate manje posla oko prevrtanja i praćenja na roštilju.
Posolite ga i ostavite da se ocedi – na taj način uklanjate višak tečnosti, pa će nakon pečenja biti kremast i mekan, a ne sunđerast i gnjecav. Potrebno mu je oko 30 minuta da se ocedi, a za to vreme možete prepeći pinjole i iseći male paradajze.
Patlidžan pecite dok ne dobije lepu boju i ne omekša, a zatim pripremite jednostavan preliv koji sadrži i slanu fetu i svež, mirisan bosiljak. Poslužite kao predjelo, glavno jelo bez mesa za dvoje, ili kao prilog uz grilovanu piletinu, biftek ili jagnjetinu.
Sastojci:
- 1 veliki plavi patlidžan (oko 700 g), očišćen, isečen po dužini na kriške debljine 2,5 cm
- krupna so
- 1 kašika maslinovog ulja (ekstra devičanskog), plus još za premazivanje
- 2 šolje čeri paradajza (oko 280 g), prepolovljenih
- 1/4 šolje pinjola, prepečenih
- 30 g feta sira, izmrvljeno (oko 1/4 šolje)
- prstohvat ljutih pahuljica čili paprike
- 1/4 šolje svežih listova bosiljka, pocepkanih ako su krupni
Priprema:
Obilno posolite kriške patlidžana. Poređajte ih uspravno u cediljku tako da se delimično preklapaju. Ostavite da stoje 30 minuta; zatim isperite i dobro obrišite papirnim ubrusom.
Zagrejte roštilj na srednje jaku temperaturu. Dobro premažite isečene strane patlidžana uljem. Pecite na roštilju, okrećući jednom, dok ne omekša i ne dobije zlatnosmeđu boju, oko 4 minuta sa svake strane.
U međuvremenu, pomešajte paradajz, pinjole, fetu, čili pahuljice i ostatak ulja; posolite po ukusu.
Kašikom rasporedite smesu preko grilovanog patlidžana i na kraju dodajte listove bosiljka.
Prijatno!
Bonus video:
Možda vas zanima:
AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Služite uz kuvani krompir.
RAGU S POVRĆEM I PEČURKAMA Aromatični specijalitet sa mesom, u neodoljivom spoju ukusa
Zasitno jelo pravi je raj za nepca, a odlično je i kao predlog za slavsku trpezu.
PUNJENO BELO MESO Gurmanski delikates koji se ne odbija, a slanina mu daje poseban šmek
Rolovano belo meso u sočnom spoju ukusa, oduševiće celu porodicu.
MAKARONE SA SIROM I JAJIMA Slasan ručak za celu porodicu za samo 200 dinara!
Držaće vas dugo sitim a uštedećete na kučnom budžetu.
POSNE LEPINJICE IZ TIGANJA Gotove za par minuta, a smažu se još brže, cela porodica će uživati
Neće vam trebati mnogo truda i, što je najvažnije, kuhinja neće biti zaprljana...
PILAV SA PEČURKAMA Savršen za one koji poste, ovom kremastom jelu nema mane
Po želji pospite listićima badema...
POTAŽ OD BUNDEVE ZA POST NA VODI Gotov za 25 minuta, a ukusan kao da ste ga kuvali nekoliko sati
Ukusan, jednostavan, bez merenja u gram
MIRIŠU NA DETINJSTVO Ovo su najbolje posne prženice, jedan sastojak im daje neodoljiv ukus
Poslužite tople uz ajvar, domaću posnu paštetu od kikirikija ili...
Komentari (0)