HLEB OD SPELTE Odličan za dijetu, ukusan, a mekan kao duša
Ako ste na dijeti, ili samo vodite računa o unosu kalorija, napravite ovaj hleb od speltinog brašna. Mnogo je zdraviji i dijetalniji od onog klasičnog, a odličnog je ukusa.
Potrebno je
- 500 g speltinog brašna
- 7 g suvog kvasca
- 1 1/2 šolja mlake vode
- kašičica šećera
- pola kašičice soli
- 20 g maslaca
- 1 jaje
- kašika ulja
Priprema
Pomešajte kvasac sa trećinom šećera i kašikom vode u posudi. Umutite dobro sve. Pustite da naraste 15 minuta, pa nakon toga dodajte ostatak vode. Sipajte brašno u posudu u kojoj ćete da mesite, dodajte so i preostali šećer i dobro promešajte.Onda dodajte i maslac i utrljavajte dok se ne stvore mrvice. Zatim napravite udubljenje i sipajte kvasac. Mešajte drvenom varjačom. Mesite testo sa speltinim brašnom 10 minuta dok ne postane glatko. Od njega oblikujte loptu pa je namažite sa malo ulja i pokrijte folijom. Ostavite na toplom da narasta nekih 90 minuta pokriveno krpom. Potom stavite testo na pobrašnjenu površinu i mesite 10 minuta. Zatim podelite testo na 2 dela. Od jednog dela napravite loptu pa je stavite u posudu za pečenje sa papirom namazanim uljem. Podelite drugu polovinu podelite na 6 jednakih komada, koji se razvlače na rolnice od oko 20 cm. Dve po dve rolne se uvrću i poređaju se oko lopte. Pustite da hleb naraste 30 minuta, nakon toga ga premažite jajetom. Pecite hleb 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
VRUĆA MEKSIČKA KAFA Razbudiće vas očas posla, a tradicionalno se pije uveče
Uglavnom se dodaje sladoled od vanile, ali možete da zasladite ili aromatizujete po želji.
NAPRAVITE PRAVI DOMAĆI JOGURT: Potrebna su vam samo dva jednostavna sastojka, rezultat je neverovatan
Donosimo vam sjajan i jednostavan recept za domaći jogurt
VEČERA ZA 10 MINUTA Treba vam samo par tortilja i imaćete pravu gozbu
Ko kaže da je za kulinarski specijalitet neophodno provesti u kuhinji nekoliko sati, grdno se prevario.
CEO ŽIVOT POGREŠNO KUVATE PIRINAČ Samo ako ga ovako pripremite, biće kao iz restorana
Koliko vam se samo puta desilo da umesto rastresitog zrna, dobijete gnjecavu smesu?
VEGANSKA TORTA BUDI SVA ČULA Sa avokadom i čokoladom, poći će vam voda na usta
Sve se izblenda i prelije, nema pečenja, a oduševljava na prvi zalogaj.
Komentari (0)