HLEB OD SPELTE Odličan za dijetu, ukusan, a mekan kao duša

Ivana Pavlović

11:00

Zdravi zalogaji 0

Ako ste na dijeti, ili samo vodite računa o unosu kalorija, napravite ovaj hleb od speltinog brašna. Mnogo je zdraviji i dijetalniji od onog klasičnog, a odličnog je ukusa.

hleb od spelte
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g speltinog brašna
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 1/2 šolja mlake vode
  • kašičica šećera
  • pola kašičice soli
  • 20 g maslaca
  • 1 jaje
  • kašika ulja

Priprema

Pomešajte kvasac sa trećinom šećera i kašikom vode u posudi. Umutite dobro sve. Pustite da naraste 15 minuta, pa nakon toga dodajte ostatak vode. Sipajte brašno u posudu u kojoj ćete da mesite, dodajte so i preostali šećer i dobro promešajte.Onda dodajte i maslac i utrljavajte dok se ne stvore mrvice. Zatim napravite udubljenje i sipajte kvasac. Mešajte drvenom varjačom. Mesite testo sa speltinim brašnom 10 minuta dok ne postane glatko. Od njega oblikujte loptu pa je namažite sa malo ulja i pokrijte folijom. Ostavite na toplom da narasta nekih 90 minuta pokriveno krpom. Potom stavite testo na pobrašnjenu površinu i mesite 10 minuta. Zatim podelite testo na 2 dela. Od jednog dela napravite loptu pa je stavite u posudu za pečenje sa papirom namazanim uljem. Podelite drugu polovinu podelite na 6 jednakih komada, koji se razvlače na rolnice od oko 20 cm. Dve po dve rolne se uvrću i poređaju se oko lopte. Pustite da hleb naraste 30 minuta, nakon toga ga premažite jajetom. Pecite hleb 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Komentari (0)

Loading