HLEB OD SPELTE Odličan za dijetu, ukusan, a mekan kao duša
Ako ste na dijeti, ili samo vodite računa o unosu kalorija, napravite ovaj hleb od speltinog brašna. Mnogo je zdraviji i dijetalniji od onog klasičnog, a odličnog je ukusa.
Potrebno je
- 500 g speltinog brašna
- 7 g suvog kvasca
- 1 1/2 šolja mlake vode
- kašičica šećera
- pola kašičice soli
- 20 g maslaca
- 1 jaje
- kašika ulja
Priprema
Pomešajte kvasac sa trećinom šećera i kašikom vode u posudi. Umutite dobro sve. Pustite da naraste 15 minuta, pa nakon toga dodajte ostatak vode. Sipajte brašno u posudu u kojoj ćete da mesite, dodajte so i preostali šećer i dobro promešajte.Onda dodajte i maslac i utrljavajte dok se ne stvore mrvice. Zatim napravite udubljenje i sipajte kvasac. Mešajte drvenom varjačom. Mesite testo sa speltinim brašnom 10 minuta dok ne postane glatko. Od njega oblikujte loptu pa je namažite sa malo ulja i pokrijte folijom. Ostavite na toplom da narasta nekih 90 minuta pokriveno krpom. Potom stavite testo na pobrašnjenu površinu i mesite 10 minuta. Zatim podelite testo na 2 dela. Od jednog dela napravite loptu pa je stavite u posudu za pečenje sa papirom namazanim uljem. Podelite drugu polovinu podelite na 6 jednakih komada, koji se razvlače na rolnice od oko 20 cm. Dve po dve rolne se uvrću i poređaju se oko lopte. Pustite da hleb naraste 30 minuta, nakon toga ga premažite jajetom. Pecite hleb 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
SALATA SA ŠAMPINJONIMA Brzinsko jelo bez koga se posna trpeza ne može zamisliti, spremite i oduševite goste
Kada se ohladi, vaša salata je spremna za serviranje...
ČILI BEZ MESA Posno jelo po ukusu cele porodice, garantovano će tražiti još
Poslužite sa listovima korijandera i kremom od avokada...
DOMAĆI HUMUS Posna trpeza nije kompletna bez ovog namaza, savršeno je kremast i ukusan
Služite uz peciva, povrće isečeno na trakice ili kao namaz na sendvič...
ČORBA OD SOČIVA Lagan i neodoljiv obrok koji će vas ugrejati, a sprema se nikad brže
Čorbu možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru, ili...
KREM SUPA OD KARFIOLA Jednostavno jelo koje osvaja na prvi zalogaj
Čuvajte karfiol u fioci za povrće, u plastičnoj kesi, do nedelju dana...
Komentari (0)