HUNKAR BEGENDI, GULAŠ NA TURSKI NAČIN Probajte recept za jelo koje je obožavao Sulejman Veličanstveni
Za vas imamo recept za turski gulaš kakav je jeo lično Sulejman. Preliven sosom od patlidžana i bešamelom biće gozba kojoj nećete moći da odolite. Čak i da vam gurmanluk nije jača strana sa ovim specijalitetom preti da postane.
Potrebno je:
- 700 g jagnjetine iseckane na kocke
- 400 g iseckanog paradajza na kockice
- 250 ml mesnog bujona
- 1 manja paprika
- 1 luk
- 2-3 glavice belog luka
- 1 kašika koncentrata paradajza
- 1 kašičica mlevenog timijana
- 1 kašičica sušenog origana
- so i biber po želji
- ulje za dinstanje
Za umak od patlidžana:
- 1,5 kg patlidžana
- 300 ml mleka
- 45 g narendanog tvrdog sira
- 3 kašike putera
- 3 kašike brašna
- so i biber po želji
Priprema: Dodajte sveže iseckan paradajz, tImijan i origano. Promešajte i kuvajte oko jedan minut, pa sve zajedno polijte s mesnim bujonom.
Kada tečnost uvri, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i pustite da se gulaš kuva oko sat vremena, odnosno dok meso ne omekša.
Za to vreme pripremite patlidžan za sos. Ako na raspolaganju imate roštilj, patlidžane s korom stavite na gril i dobro prepecite sa svih strana.
Ako nemate na raspolaganju roštilj, probušite koru patlidžana nožem i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni oko četrdesetak minuta dok ne omekša.
Ohladite patlidžan do kraja, isecite ga na pola i izvadite mekanu unutrašnjost. Viljuškom ga pretvorite u pire.
Napravite bešamel sos: rastopite puter na umerenoj temperaturi i dodajte brašno. Mešajte sve zajedno par minuta, a potom počnite postepeno ulivati zagrejano mleko. Mešajte smesu na vatri nekoliko minuta dok se ne rešite svih eventualnih grudvica, a sos ne počne da se zgrušnjava.
Uklonite bešamel s vatre i umešajte narendani sir. Kad se sir rastopi, sve lagano posolite i pobiberite na kraju dodajte pire od pečenog patlidžana.
Jagnjeći gulaš poslužite na sosu od patlidžana.
Prijatno!
Možda vas zanima:
ITALIJANSKI GULAŠ PO RECEPTU ANE BEKUTE Jedite ga uz testeninu, pirinač ili pire krompir
Poznata pevačica, Ana Bekuta, podelila je recept za jelo koje ona pravi u posebnim prilikama. Reč je o italijanskom gulašu.
NEODOLJIV, PRSTE DA POLIŽEŠ Slasni gulaš neće vas mnogo koštati, a svi će biti siti
Nećete moći da mu odolite.
POSTANITE MAJSTOR KOTLIĆA Napravite u prirodi gulaš od mlevenog mesa
Što se duže sprema, to je ukusniji.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
KREM BRULE Kremasti francuski desert koji samo dobija na popularnosti, a topi se u ustima
Krem brule je sofisticiran desert koji se sastoji od kreme od jaja, šećera i slatke pavlake koja se lagano peče dok ne postane kremasta i bogatog ukusa. Ono što čini krem brule posebnim je karamelizovani šećer na vrhu, koji se postiže upotrebom posebnog alata - plamenika. Pre serviranja karamelizovani šećer stvara hrskavu, slatku koricu koja se lepo slaže sa svilenkastom kremom ispod. Ovaj desert se često poslužuje u malim keramičkim posudama poznatim kao ramekin, čime se naglašava elegancija i jednostavnost ove poslastice. Kombinacija nežne kreme i hrskave kore čini krem brule omiljenim izborom ljubitelja slatkog, pružajući nezaboravno iskustvo u svakom zalogaju.
Komentari (0)