RAZLIČITE TEHNIKE FARBANJA JAJA Ispoljite kreativnost i zabavite se
Postoje različite tehnike farbanja jaja za Uskrs, a mi vam donosimo sledeće.
1. Farbanje jaja voskom
Trebaće vam jaja, lukovina i vosak. U veliku šerpu stavite vodu i lukovinu i krčkajte oko pola sata do sat. Onda lukovinu skinite s vatre i izvadite ljuske luka, ostaće samo lepa tamnobraon tečnost. Obojenu tečnost vratite na ringlu i ostavite da se kuva, pa pred ključanje ubacite iseckan i usitnjen vosak. Ostavljaće trag po površini vode, tada je vreme da spuštate jaja. Krčkajte oko pola sata na tihoj vatri, pa sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi. Izvadite jaja pažljivo, pa ih prebrišite ubrusom i nauljite. Dobićete prava umetnička dela, svetlija na delovima gde je bio vosak a na ostatku tamnija.
2. Farbanje jaja krep papirom
Trebaće vam krep papir, sirće, kuvana jaja, bojice i vruća voda. Najbolje je da koristite krep papir koji pušta boju kada dođe u kontakt sa vodom. Iscepkajte krep papir pa poređajte u posude. Dodajte kašiku sirćeta i nalijte malo vrele vode, pa ostavite da odstoji. Jaja uronite u posude za boje i tako ostavite par minuta. Ako držite više-boje će da budu jače. Ostavite jaja da se osuše.
3. Farbanje jaja folijom
Trebaće vam jaja, aluminijumska folija, boja i sirće. U ključaloj vodi sa sirćetom izbelite jaja. Zgužvajte lagano alu foliju pa ispravite i uvijte jaja u nju. U činiju sipajte boju i 2 kašike sirćeta pa dodajte vodu. Promešajte sve pa jaja spuštajte u tečnost, i ostavite tako pola sata. Izvadite jaja i razvijte foliju. Dobićete prelepa mermerna jaja koja će izazvati divljenje.
Možda vas zanima:
KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆU KOCKU ZA SUPU OD POVRĆA? Priprema je jednostavna, a ukus izvanredan
Lako možete sami da napravite kocku za supu od povrća. Uspeće i potpunim početnicima, a još je zdravija i ukusnija, od one kupovne.
NAPRAVITE SAMI TABLETE ZA MAŠINU ZA SUDOVE Jeftine i efikasne a peru kao lude
Lako i brzo možete sami da napravite kockice za mašinsko pranje sudova.
DA LI BISTE PROBALI KAFU OD PEČURAKA? Evo zašto se smatra najzdravijom na svetu + recept
Pečurke su namirnica koja zamenjuje meso, bogata vitaminima B grupe, bakrom, selenom, vlaknima i proteinima. Iako postoji više od 300 jestivih vrsti, u komercijalnoj je upotrebi samo desetak. Neki izvori navode da su se pečurke koristile kao zamena za kafu u Finskoj još za vreme Drugog svetskog rata kad su zrna kafe bila nedostupna. U Aziji je od davnina, poznata njihova primena u kulinarske i medicinske svrhe. Kafa od pečuraka smatra se najzdravijom kafom na svetu, zbog upotrebe macutake pečurki.
KAKO DA PALAČINKE NE BUDU ŽILAVE? Uz ovaj trik biće mekane i sutradan
Palačinke su mnogima omiljena poslastica ali ne uspevaju uvek da budu mekane i sočne. Mnoge domaćice ne znaju za ovaj trik a jednostavan je. Malo izmenite pripremu i bićete oduševljeni rezultatom.
VIRŠLE NA 100 NAČINA Različita jela, od kroketa do salate, za konkretan obrok
Pohovani kroketi, domaćinski pasulj, francuska musaka, rol viršle sa slaninom, zapečena testenina, kremasta pasta, viršle u paradajz sosu, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
GIROS Grčki specijalitet koji budi uspomene na dane letovanja, a svaki zalogaj je gurmanski raj
Sočan i slasan, prste da poližete.
AKO TESTO NIJE NARASLO NEMOJTE DA GA BACATE Dodajte ovaj jedan ključni sastojak i sve će biti u redu
Ako ovaj sastojak dodate u testo koje nije naraslo, biće potrebno samo da ga premesite.
PRINCES KROFNE Starinska poslastica koja vraća u dane detinjstva i bakinu kuhinju
Ovakve do sada niste jeli, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
OSVEŽAVAJUĆI TIRAMISU SA LIMUNOM Savršeni spoj sa voćem kome rum daje posebnu čar
Fenomenalni slatkiš oboriće s nogu i one izbirljive.
Komentari (0)