MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta

Ivana Pavlović

09:10

Bakina vanglica 0

Služite uz čaj ili kafu.

makovnjača sa medom
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

  • 30 g svežeg ili kesica suvog kvasca
  • 500 g brašna
  • 100 g margarina
  • 3 kašike šećera
  • jaje
  • 3 dl mleka
  • limun
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 4 kašike meda
  • 300 g mlevenog maka
  • 3 dl mleka
  • 100 g suvog grožđa
  • 4 kašike šećera
  • 2 žumanca
  • 2 kašičice mlevenog cimeta
  • belance za premazivanje
  • šećer u prahu

 

Priprema:

Kvasac razmutite sa 50 mililitara mlakog mleka, kašikom šećera i brašna i ostavite da nadođe. Umesite testo od brašna, nadošlog kvasca, polovine margarina, jajeta, soli i šećera. Dobro operite limun i narendajte malo kore. Postepeno dodajte mleko i mesite testo dok ne počne da se odvaja od posude. Pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe. Za fil u kuvano mleko dodajte mleveni mak i uz stalno mešanje kuvajte 10 minuta, pa ostavite da se ohladi. Žumanca umutite sa šećerom, pa pomešajte s makom. Smesi dodaje med, oprano i osušeno suvo grožđe i cimet. Sve sjedinite. Testo razvijte u jufku debljine jedan centimetar, premažite preostalim margarinom i nanesite fil. Umotajte s obe strane do sredine, prenesite na namašćen pleh i ostavite oko 40 minuta da naraste. Premažite umućenim belancetom, pa pecite oko jedan sat na 220 stepeni. Pospite štrudlu šećerom u prahu i secite kad se potpuno ohladi.

Komentari (0)