MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

Potrebno je:
Možda vas zanima:

ŠTRUDLA SA MAKOM Teta Nada nam je dala recept kako da bude sočna i mekana, prste da poližete
Starinska poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu, a može da se napravi i u posnoj varijanti.

ŠTRUDLA SA MAKOM Mirisna poslastica za savršen početak dana, a mekana kao duša
Sočna štrudla po receptu bez mane.

ŠTRUDLA SA MAKOM Mirisna poslastica mekana kao duša, ovakvu do sada niste jeli
Fenomenalna i slatka, za sve prilike.

ESTERHAZI TORTA Poslastica dostojna kraljeva, neprevaziđenog ukusa, za sve svečane prilike
Očaravajuća i svečana, nema ko vam neće tražiti dodatak.
- 30 g svežeg ili kesica suvog kvasca
- 500 g brašna
- 100 g margarina
- 3 kašike šećera
- jaje
- 3 dl mleka
- limun
- prstohvat soli
Za fil:
- 4 kašike meda
- 300 g mlevenog maka
- 3 dl mleka
- 100 g suvog grožđa
- 4 kašike šećera
- 2 žumanca
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- belance za premazivanje
- šećer u prahu
Priprema:
Kvasac razmutite sa 50 mililitara mlakog mleka, kašikom šećera i brašna i ostavite da nadođe. Umesite testo od brašna, nadošlog kvasca, polovine margarina, jajeta, soli i šećera. Dobro operite limun i narendajte malo kore. Postepeno dodajte mleko i mesite testo dok ne počne da se odvaja od posude. Pokrijte ga krpom i ostavite da nadođe. Za fil u kuvano mleko dodajte mleveni mak i uz stalno mešanje kuvajte 10 minuta, pa ostavite da se ohladi. Žumanca umutite sa šećerom, pa pomešajte s makom. Smesi dodaje med, oprano i osušeno suvo grožđe i cimet. Sve sjedinite. Testo razvijte u jufku debljine jedan centimetar, premažite preostalim margarinom i nanesite fil. Umotajte s obe strane do sredine, prenesite na namašćen pleh i ostavite oko 40 minuta da naraste. Premažite umućenim belancetom, pa pecite oko jedan sat na 220 stepeni. Pospite štrudlu šećerom u prahu i secite kad se potpuno ohladi.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

DOMAĆE ORASNICE Starinski kolači neponovljivog ukusa, po receptu bez premca
Prave se lako, a poćiće vam voda na usta koliko su ukusne.
Komentari (0)