LESKOVAČKI AJVAR Recept sa juga Srbije u koji je utkana tradicija, a po ukusu nema boljeg

Ivana Pavlović

13:30

Bakina vanglica 0

Mažite samostalno na hleb ili dodajte kao prilog omiljenom jelu.

ajvar
Shutterstock

Potrebno je:

  • 10 kg mesnate crvene paprike
  • 500 ml ulja
  • 3 kašike soli
  • 3 kašike sirćeta
  • 3 ljute papričice

Priprema:

Ispecite paprike na plotni ili u rerni. Onda ih stavite u velku šerpu i pokrijte. Pažljivo ih oljuštite kada se prohlade, pa im odstranite semenke i peteljke. Ostavite pulpu paprike da se dobro ocedi preko noći. Sameljite ih u secku. Zagrejte deo ulja u velikom loncu pa dodajte mlevenu papriku. Mešajte 2 do 3 sata na srednjoj vatri, dok se smesa ne zgusne i počne da "pucketa". Tokom prženja se postepeno dodajte ulje. Zatim posolite, i dodajte sirće, kao i mlevenu ljutu papričicu. Sipajte vruć ajvar u sterilisane tegle, pa svaku poravnajte kašikom i prelijte slojem ulja. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading