GOTOVO ZA 25 MINUTA, A ZAISTNO I LAGANO ZA DORUČAK Recept za jutarnju proju koja se pravi očas posla + momentalno se topi u ustima

Nedeljko Tišanović

09:01

Bakina vanglica 0

Brza je, jednostavna i zasitna – odlična ako nemate vremena za dugotrajno spremanje doručka.

proja
Shutterstock

Podsetimo se da je kuruzno brašno lako svarljivo i daje energiju za početak dana, a sir doprinosi bogatom ukusu i mekoći.
 

Sastojci:

  • 2 šolje kukuruznog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1,5 šolja kiselog mleka ili jogurta
  • 1 šolja ulja
  • 3 jaja
  • 200 g sira (feta ili domaći kravlji sir)
  • so po ukusu
  • po želji: malo seckanog peršuna, sirće ili mleko ako je smesa pregusta

Priprema:

  • U jednoj činiji umutite jaja, dodajte kiselo mleko i ulje.
  • Posebno pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
  • Suve sastojke postepeno dodajte u mokre i mešajte da se sve lepo sjedini.
  • Umrvite sir i lagano ga umešajte u smesu (možete dodati i seckani peršun za svežinu).
  • Sipajte smesu u nauljen pleh ili obložen papirom za pečenje.
  • Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta, dok ne porumeni i zamiriše.

  • Bonus video: 

    @moja.trpeza 🌶 MAKEDONSKI AJVAR – TAJNA KOJU SVI TRAŽE! 🌶 Sastojci: 10 kg crvenih paprika (najbolje makedonska roga) 2 kg plavog patlidžana 3–4 glavice belog luka 300–400 ml suncokretovog ulja 1 kašika sirćeta so po ukusu po želji: malo ljute paprike za pikantniji ukus Priprema: Paprike operi i osuši, pa ih ispeci na roštilju ili u rerni dok ne pocrne sa svih strana. Kad su pečene, stavi ih u veliku posudu i pokrij, da se lakše očisti. Očisti paprike, izvadi seme i ostavi ih da se dobro ocede – najbolje preko noći. U međuvremenu, ispeci i patlidžan, oljušti ga i pusti da se ocedi. Sutradan samelji paprike i patlidžan kroz mašinu za meso. U velikom loncu zagrej ulje, pa dodaj smesu i počni da kuvaš na tihoj vatri. Kuvaj polako, stalno mešajući drvenom varjačom, oko 2 do 3 sata. Dodaj so, sirće i na kraju sitno seckani beli luk. Kada ajvar počne da se odvaja od dna šerpe i dobije gustu, svilenkastu teksturu — gotov je! Sipaj ga u tople, sterilne tegle, nalij malo ulja odozgo da se ne uhvati korica i odmah zatvori. Ostavi da se ohladi, pa čuvaj na hladnom mestu. 🇲🇰 Kako ga prave pravi Makedonci: U Makedoniji se ajvar kuva napolju, na velikim šporetima ili ognjištima. Cela porodica učestvuje – dok neko peče paprike, drugi ljušti, treći meša. Kuva se polako, s puno strpljenja i ljubavi, uz pesmu i druženje. Kažu da se pravi makedonski ajvar ne meri po vremenu – nego po mirisu! Kad cela ulica zamiriše na pečene paprike, zna se da je sezona ajvara počela. #mojatrpeza #trpeza #kuhinjarecepti #viral_video ♬ original sound - Moja Trpeza


    Možda vas zanima:

    Komentari (0)

    Loading