Recept za starinski KOMISBROT sa suvim voćem iz nanine beležnice
Originalni recept za komisbrot se pravi s belancima koji preteknu, međutim u ovoj posnoj verziji koristimo akvafabu koja menja će odlično zameniti belanca.

Komisbrot
Sastojci:
200 ml akvafabe
200 g mekog brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
100 g šećera u prahu
50 g kristal-šećera
50 g oraha
50 g lešnika
50 g suvog grožđa
ulje
Priprema:
Mikserom umutite akvafabu da postane kao šne od belanaca. Dodajte postepeno sve tri vrste šećera da dok se ne istopi. Postepeno sipajte 40 ml ulja, brašno i prašak za pecivo, ne gaseći mikser. Bitno je da nema grudvica. Iseckane orahe i lešnike ispecite na suvom plehu u rerni. Ubacite ih zajedno sa suvim grožđem u testo. Dobijeno testo ulijte u kalup s pek-papirom ili brašnom. Pecite u rerni zagrejanoj na 175 stepeni 15-20 minuta.
NAPOMENA Akvafaba je voda preostala od kuvanja leblebija koja se zbog svog neutralnog ukusa i mirisa koristi kao zamena za jaja.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

DOMAĆE ORASNICE Starinski kolači neponovljivog ukusa, po receptu bez premca
Prave se lako, a poćiće vam voda na usta koliko su ukusne.
Komentari (0)