Savijača s korpivom i sirom sa domaćim korama vraća nas u detinjstvo
Najzdravija je mlada kopriva koja još nije počela da cveta. Zato je najbolje vreme za njeno branje je od aprila do kraja maja. Trebaće vam debele rukavice i makaze, tako da kad idete u prirodu, ponesite ih sa sobom.
Savijača s koprivom i sirom
Sastojci:
Za testo:
oko 500 g glatkog brašna
2 dl mlake vode
1 prstohvat soli
1 kašika sirćeta
Za punjenje:
60 listova koprive
200 g mladog sira
2 kašike pavlake
1- 2 mlada luka
(na tanke kolutiće isečena)
1 prstohvat soli
malo bibera
Priprema:
Za punjenje koprivu kuvati na pari 5 minuta da omekša. Odvojiti listove od stabljika, a zsabljike bacite. Iscedite što više vode iz koprive tako što ćete je čvrsto stiskati rukama. Koprivu iseckati sitno i pomešati sa sirom, kajmakom, kolutićima mladog luka po ukusu, solju i biberom. Sve izmešati kašikom, tako da se sir razbije na što sitnije komade. Podeliti smesu na onoliko delova koliko ste napravili diskove od testa.
Za testo mlaku vodu posolite i dodajte sirće i brašno. Dodajte toliko brašna da testo bude glatko i da se više ne lepi za ruke, ali da i dalje bude sočno. Testo podelite na 3-4 dela koje oblikovati u diskove (loptice, ali malo ravnije). Premazati ga s malo ulja, , da se ne napravi korica, pokriti ga plehom i ostaviti da odstoji pola sata. Nakon što odstoji izvaditi jedan disk (ostale ostavite pokrivene do upotrebe) i prvo ga razvaljati, a zatim nastavite da ga razvlačite rukama u svim pravcima (posebno po dužini), tako tanko da testo postane providno. Napunite testo filom i uvijte u dugačak rolat. Savijte ga u krug ili kao zmiju i pecite u podmazanom plehu 20-30 minuta na 180 stepeni, dok spolja ne poprimi zlatnu koricu. Pre pečenja možete testo spolja premazati pavlakom u tankom sloju.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
DOMAĆA GIBANICA Omiljena srpska pita po receptu bez mane, prste da poližete
Sočna pita raspametiće i one izbirljive.
DOMAĆA PROJA Najbolje služite uz šolju jogurta ili kiselog mleka, a idealna za doručak ili večeru
Sočna i mekana, nestaće sa stola čim se postavi.
PIKANTNA SALATA OD PAPRIKE Prilog koji daje šmek svakom jelu, za one koji vole ljuto
Ako volite ljuto, ova pikantna salata će vas oboriti s nogu.
SOK OD GROŽĐA Krepi organizam u trenu, a potpuno prirodan, zaboravićete na kupovni
Jednostavne pripreme, a nema konzervansa, pravi eliksir zdravlja.
DOMAĆI KUKURUZNI HLEB BOLJI OD KLASIČNOG Zdraviji i drugačiji, a još bolji kada je hladan
Mekan i sočan, a ukusa koji govori 1000 jezika.
Komentari (0)