Savijača s korpivom i sirom sa domaćim korama vraća nas u detinjstvo

alo.rs/i. V.

12:00

Bakina vanglica 0

Najzdravija je mlada kopriva koja još nije počela da cveta. Zato je najbolje vreme za njeno branje je od aprila do kraja maja. Trebaće vam debele rukavice i makaze, tako da kad idete u prirodu, ponesite ih sa sobom.

pita
Shutterstock

 


Savijača s koprivom i sirom

Sastojci:

Za testo:

oko 500 g glatkog brašna

2 dl mlake vode

1 prstohvat soli

1 kašika sirćeta

Za punjenje:

60 listova koprive 

200 g mladog sira

2 kašike pavlake

1- 2 mlada luka

(na tanke kolutiće isečena)

1 prstohvat soli

malo bibera

Priprema:

Za punjenje koprivu kuvati na pari 5 minuta da omekša. Odvojiti listove od stabljika, a zsabljike bacite. Iscedite što više vode iz koprive tako što ćete je čvrsto stiskati rukama. Koprivu iseckati sitno i pomešati sa sirom, kajmakom, kolutićima mladog luka po ukusu, solju i biberom. Sve izmešati kašikom, tako da se sir razbije na što sitnije komade. Podeliti smesu na onoliko delova koliko ste napravili diskove od testa.

Za testo mlaku vodu posolite i dodajte sirće i brašno. Dodajte toliko brašna da testo bude glatko i da se više ne lepi za ruke, ali da i dalje bude sočno. Testo podelite na 3-4 dela koje oblikovati u diskove (loptice, ali malo ravnije). Premazati ga s malo ulja, , da se ne napravi korica, pokriti ga plehom i ostaviti da odstoji pola sata. Nakon što odstoji izvaditi jedan disk (ostale ostavite pokrivene do upotrebe) i prvo ga razvaljati, a zatim nastavite da ga razvlačite rukama u svim pravcima (posebno po dužini), tako tanko da testo postane providno. Napunite testo filom i uvijte u dugačak rolat. Savijte ga u krug ili kao zmiju i pecite u podmazanom plehu 20-30 minuta na 180 stepeni, dok spolja ne poprimi zlatnu koricu. Pre pečenja možete testo spolja premazati pavlakom u tankom sloju. 

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

Komentari (0)

Loading