Savijača s korpivom i sirom sa domaćim korama vraća nas u detinjstvo
Najzdravija je mlada kopriva koja još nije počela da cveta. Zato je najbolje vreme za njeno branje je od aprila do kraja maja. Trebaće vam debele rukavice i makaze, tako da kad idete u prirodu, ponesite ih sa sobom.
Savijača s koprivom i sirom
Sastojci:
Za testo:
oko 500 g glatkog brašna
2 dl mlake vode
1 prstohvat soli
1 kašika sirćeta
Za punjenje:
60 listova koprive
200 g mladog sira
2 kašike pavlake
1- 2 mlada luka
(na tanke kolutiće isečena)
1 prstohvat soli
malo bibera
Priprema:
Za punjenje koprivu kuvati na pari 5 minuta da omekša. Odvojiti listove od stabljika, a zsabljike bacite. Iscedite što više vode iz koprive tako što ćete je čvrsto stiskati rukama. Koprivu iseckati sitno i pomešati sa sirom, kajmakom, kolutićima mladog luka po ukusu, solju i biberom. Sve izmešati kašikom, tako da se sir razbije na što sitnije komade. Podeliti smesu na onoliko delova koliko ste napravili diskove od testa.
Za testo mlaku vodu posolite i dodajte sirće i brašno. Dodajte toliko brašna da testo bude glatko i da se više ne lepi za ruke, ali da i dalje bude sočno. Testo podelite na 3-4 dela koje oblikovati u diskove (loptice, ali malo ravnije). Premazati ga s malo ulja, , da se ne napravi korica, pokriti ga plehom i ostaviti da odstoji pola sata. Nakon što odstoji izvaditi jedan disk (ostale ostavite pokrivene do upotrebe) i prvo ga razvaljati, a zatim nastavite da ga razvlačite rukama u svim pravcima (posebno po dužini), tako tanko da testo postane providno. Napunite testo filom i uvijte u dugačak rolat. Savijte ga u krug ili kao zmiju i pecite u podmazanom plehu 20-30 minuta na 180 stepeni, dok spolja ne poprimi zlatnu koricu. Pre pečenja možete testo spolja premazati pavlakom u tankom sloju.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
ZAMESITE ZA TOPLINU DOMA Priganice, toliko savršene, da niko ne mari za dijetu kad ih proba
Jednostavno, prženo testo i spadaju u sam vrh crnogorskih jela na koje su veoma ponosni
Komentari (0)