Savijača s korpivom i sirom sa domaćim korama vraća nas u detinjstvo
Najzdravija je mlada kopriva koja još nije počela da cveta. Zato je najbolje vreme za njeno branje je od aprila do kraja maja. Trebaće vam debele rukavice i makaze, tako da kad idete u prirodu, ponesite ih sa sobom.
Savijača s koprivom i sirom
Sastojci:
Za testo:
oko 500 g glatkog brašna
2 dl mlake vode
1 prstohvat soli
1 kašika sirćeta
Za punjenje:
60 listova koprive
200 g mladog sira
2 kašike pavlake
1- 2 mlada luka
(na tanke kolutiće isečena)
1 prstohvat soli
malo bibera
Priprema:
Za punjenje koprivu kuvati na pari 5 minuta da omekša. Odvojiti listove od stabljika, a zsabljike bacite. Iscedite što više vode iz koprive tako što ćete je čvrsto stiskati rukama. Koprivu iseckati sitno i pomešati sa sirom, kajmakom, kolutićima mladog luka po ukusu, solju i biberom. Sve izmešati kašikom, tako da se sir razbije na što sitnije komade. Podeliti smesu na onoliko delova koliko ste napravili diskove od testa.
Za testo mlaku vodu posolite i dodajte sirće i brašno. Dodajte toliko brašna da testo bude glatko i da se više ne lepi za ruke, ali da i dalje bude sočno. Testo podelite na 3-4 dela koje oblikovati u diskove (loptice, ali malo ravnije). Premazati ga s malo ulja, , da se ne napravi korica, pokriti ga plehom i ostaviti da odstoji pola sata. Nakon što odstoji izvaditi jedan disk (ostale ostavite pokrivene do upotrebe) i prvo ga razvaljati, a zatim nastavite da ga razvlačite rukama u svim pravcima (posebno po dužini), tako tanko da testo postane providno. Napunite testo filom i uvijte u dugačak rolat. Savijte ga u krug ili kao zmiju i pecite u podmazanom plehu 20-30 minuta na 180 stepeni, dok spolja ne poprimi zlatnu koricu. Pre pečenja možete testo spolja premazati pavlakom u tankom sloju.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
MAKEDONSKI PINĐUR BOLJI OD KLASIČNOG Nema kome se neće dopasti, a tajna je u ovome
Sočan i ukusan, mažite ga na hleb ili dodajte kao prilog.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
Komentari (0)