DOMAĆI AJVAR BOLJI OD KUPOVNOG Donosimo vam tradicionalan makedonski recept, za one koji vole ljuto

Ivana Pavlović

18:00

Bakina vanglica 0

Ako volite ljuto i začinjeno, ovaj ajvar ćete da obožavate.

makedonski ajvar
Shutterstock

Potrebno je

  • 10 kg crvenih paprika 
  • 2 kg patlidžana
  • 4-5 ljutih papričica 
  • 1,5 l ulja (najbolje suncokretovo)
  • 1 glavica belog luka (opciono)
  • 200 ml sirćeta
  • 100 g šećera
  • 100 g soli

Priprema

Ispecite paprike u rerni, pa ih stavite u veliku posudu i pokrijte. Ohlađene paprike ogulite i očistite od semena. Isto uradite i sa patlidžanom. Sitno iseckajte ljute papričice. Prebacite sve u blender i izblendajte, ali ne najsitnije. Zagrejte ulje u velikom loncu. Ubacite mlevenu smesu i pržite, na srednje jakoj vatri, uz neprestano mešanje. Posolte i pobiberite, pa dodajte sirće. Pržite 2 do 3 sata, sve dok se smesa ne zgusne, a ulje ne počne da se odvaja od smese. Dodajte seckan beli luk pred kraj kuvanja, pa pržite još malo. U sterilizovane staklene tegle sipajte vruć ajvar, dobro zatvorite sterilisanim poklopcem i okrenite naopačke da se hermetički zatvore. Pustite da se tako ohlade. Bon appetit!

Komentari (0)

Loading