DOMAĆI AJVAR BOLJI OD KUPOVNOG Donosimo vam tradicionalan makedonski recept, za one koji vole ljuto
Ako volite ljuto i začinjeno, ovaj ajvar ćete da obožavate.
Potrebno je
- 10 kg crvenih paprika
- 2 kg patlidžana
- 4-5 ljutih papričica
- 1,5 l ulja (najbolje suncokretovo)
- 1 glavica belog luka (opciono)
- 200 ml sirćeta
- 100 g šećera
- 100 g soli
Priprema
Ispecite paprike u rerni, pa ih stavite u veliku posudu i pokrijte. Ohlađene paprike ogulite i očistite od semena. Isto uradite i sa patlidžanom. Sitno iseckajte ljute papričice. Prebacite sve u blender i izblendajte, ali ne najsitnije. Zagrejte ulje u velikom loncu. Ubacite mlevenu smesu i pržite, na srednje jakoj vatri, uz neprestano mešanje. Posolte i pobiberite, pa dodajte sirće. Pržite 2 do 3 sata, sve dok se smesa ne zgusne, a ulje ne počne da se odvaja od smese. Dodajte seckan beli luk pred kraj kuvanja, pa pržite još malo. U sterilizovane staklene tegle sipajte vruć ajvar, dobro zatvorite sterilisanim poklopcem i okrenite naopačke da se hermetički zatvore. Pustite da se tako ohlade. Bon appetit!
DOMAĆA GIBANICA Omiljena srpska pita po receptu bez mane, prste da poližete
Sočna pita raspametiće i one izbirljive.
DOMAĆA PROJA Najbolje služite uz šolju jogurta ili kiselog mleka, a idealna za doručak ili večeru
Sočna i mekana, nestaće sa stola čim se postavi.
PIKANTNA SALATA OD PAPRIKE Prilog koji daje šmek svakom jelu, za one koji vole ljuto
Ako volite ljuto, ova pikantna salata će vas oboriti s nogu.
SOK OD GROŽĐA Krepi organizam u trenu, a potpuno prirodan, zaboravićete na kupovni
Jednostavne pripreme, a nema konzervansa, pravi eliksir zdravlja.
DOMAĆI KUKURUZNI HLEB BOLJI OD KLASIČNOG Zdraviji i drugačiji, a još bolji kada je hladan
Mekan i sočan, a ukusa koji govori 1000 jezika.
Komentari (0)