DOMAĆI AJVAR BOLJI OD KUPOVNOG Donosimo vam tradicionalan makedonski recept, za one koji vole ljuto
Ako volite ljuto i začinjeno, ovaj ajvar ćete da obožavate.
![makedonski ajvar](/data/images/2024-09-04/99397_shutterstock-2365954645_f.jpg?timestamp=1725400800)
Potrebno je
- 10 kg crvenih paprika
- 2 kg patlidžana
- 4-5 ljutih papričica
- 1,5 l ulja (najbolje suncokretovo)
- 1 glavica belog luka (opciono)
- 200 ml sirćeta
- 100 g šećera
- 100 g soli
Priprema
Ispecite paprike u rerni, pa ih stavite u veliku posudu i pokrijte. Ohlađene paprike ogulite i očistite od semena. Isto uradite i sa patlidžanom. Sitno iseckajte ljute papričice. Prebacite sve u blender i izblendajte, ali ne najsitnije. Zagrejte ulje u velikom loncu. Ubacite mlevenu smesu i pržite, na srednje jakoj vatri, uz neprestano mešanje. Posolte i pobiberite, pa dodajte sirće. Pržite 2 do 3 sata, sve dok se smesa ne zgusne, a ulje ne počne da se odvaja od smese. Dodajte seckan beli luk pred kraj kuvanja, pa pržite još malo. U sterilizovane staklene tegle sipajte vruć ajvar, dobro zatvorite sterilisanim poklopcem i okrenite naopačke da se hermetički zatvore. Pustite da se tako ohlade. Bon appetit!
Možda vas zanima:
![beli ajvar](/data/images/2024-10-24/104191_beli-ajvar-1_f.jpg)
NEODOLJIVI MALIDŽANO Beli ajvar zaludeo domaćice širom Srbije, a evo i zašto
Bilo da mažete samostalno na hleb ili dodate kao prilog omiljenom jelu, nećete da pogrešite.
![beli ajvar](/data/images/2023-08-29/61592_shutterstock-276341042_f.jpg)
BELI AJVAR BOLJI OD KLASIČNOG Domaćice u Srbiji poludele za njim, a tajna je u ovom sastojku
Slasni namaz od paprike i patlidžana budi sva čula.
![pinđur](/data/images/2024-09-02/99193_pindjur-1_f.jpg)
DOMAĆI PINĐUR Ukusan, a bez konzervansa, uživaćete u svakom zdravom zalogaju
Još bolji od onog kupovnog, pravićete stalno.
![ajvar](/data/images/2022-09-11/36417_shutterstock-367587110_f.jpg)
AJVAR BEZ KONZERVANSA Po starom bakinom receptu
Napravite ajvar od pečenih paprika, bez konzervansa. Odličnog je ukusa i sjajan izbor za predstojeće praznike.
![sutlijaš](/data/images/2024-10-03/102138_sutlijas-shutterstock-62962489_f.jpg)
SUTLIJAŠ Fenomenalan domaći desert koji budi nostalgiju, a cimet mu daje poseban šmek
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
![posni prebranac](/data/images/2024-09-27/101567_posni-prebranac_f.jpg)
PREBRANAC PO BAKA MIRINOM RECEPTU Držaće vas dugo sitim, a raj za nepca
Jelo koje krepi organizam u trenu, obožavaćete ga.
![knedle sa šljivama](/data/images/2024-08-23/98347_knedle-sa-sljivama_f.jpg)
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinske i aromatične, a mekane kao duša
Starinski slatkiš kome nije moguće odoleti, za pravo uživanje.
TRADICIONALNA SRPSKA PITA Domaća sečenica, užitak koji garantuje pune baterije
Sečenica se može umesiti od običnog testa kao za hleb ili od testa koje ćete zamesiti s mlekom, kao za kiflice
![uštipci](/data/images/2025-01-08/110679_ustipci-6_f.jpg)
PO RECEPTU NAŠIH BAKA Domaći uštipci, pecivo za sva vremena
Mekani kao duša, slani ili slatki, vi birate
Komentari (0)