NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept

Ivana Pavlović

12:00

Kulinarski globus 0

Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.

napuljski vafli
Shutterstock

Potrebno je:

  • ulje za podmazivanje
  • 250 g višenamenskog brašna
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • pola kašičice soli
  • 250 g slatke pavlake
  • 4 kašike neslanog putera otopljenog
  • 2 velika jajeta
  • kašičica ekstrakta vanile
  • 40 g rastopljene čokolade
  • 80 g suvih jagoda izmlevenih u prah
  • 2-3 kapi crvene boje za hranu
  • čokoladni toping
  • grčki jogurt
  • sveže jagode za serviranje

Priprema:

Zagrejte aparat za galete. U jednoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Zasebno umutite slatku pavlaku, puter i jaja; pa dodajte mešavinu brašna. Mešajte sve dok se smesa ne sjedini. Smesu podelite u 3 činije. U jednoj posudi pomešajte vanilin ekstrakt. U drugoj otopljenu čokoladu. U trećoj prašak od jagode i crvenu boju za hranu. Uljem premažite aparat za galete. Kašiku testa od jagoda stavite u obliku jedne trake na aparat. Raširite po aparatu zadnjom stranom kašike. Pored stavite testo od vanile, pa čokoladno. Sve tri trake testa stavite tako da se dodiruju. Pecite, pa ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal. Služite vafle uz čokoladni toping, grčki jogurt i jagode ili voće po izboru. Bon appetit!

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading