HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru

Izvor: Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.

hačapuri
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 650 g brašna, tip 500
  • 2 jaja
  • 500 ml jogurta
  • 50g otopljenog putera
  • kašičica soli
  • 2 kašičice praška za pecivo

Nadev:

  • 200 g kravljeg sira, rikote ili mladog kačkavalja
  • 250 g kravljeg sira
  • 150 g mocarele
  • jedno jaje

Način pripreme:

Rernu zagrejte na 220 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj pomešajte jaja, jogurt i puter. Polako sjedinite obe smese, sve dok testo ne postane glatko. Prekrijte pa ostavite testo pola sata. Sireve izgnječite, narendajte i pomešajte sa jajetom. Kada smesa postane kompaktna. Zatim oblikujte testo u veću pogaču pa premažite nadevom, ali ne do kraja. Ostatke testa vratite nazad pa zatvorite pogaču. Oblikujte rukom i prebacite u pleh obložen pek papirom. Pecite pogaču oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Prijatno!

 

 

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading