HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru

Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.

hačapuri
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 650 g brašna, tip 500
  • 2 jaja
  • 500 ml jogurta
  • 50g otopljenog putera
  • kašičica soli
  • 2 kašičice praška za pecivo

Nadev:

  • 200 g kravljeg sira, rikote ili mladog kačkavalja
  • 250 g kravljeg sira
  • 150 g mocarele
  • jedno jaje

Način pripreme:

Rernu zagrejte na 220 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj pomešajte jaja, jogurt i puter. Polako sjedinite obe smese, sve dok testo ne postane glatko. Prekrijte pa ostavite testo pola sata. Sireve izgnječite, narendajte i pomešajte sa jajetom. Kada smesa postane kompaktna. Zatim oblikujte testo u veću pogaču pa premažite nadevom, ali ne do kraja. Ostatke testa vratite nazad pa zatvorite pogaču. Oblikujte rukom i prebacite u pleh obložen pek papirom. Pecite pogaču oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Prijatno!

 

 

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading