HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
Potrebno je:
Za testo:
- 650 g brašna, tip 500
- 2 jaja
- 500 ml jogurta
- 50g otopljenog putera
- kašičica soli
- 2 kašičice praška za pecivo
Nadev:
- 200 g kravljeg sira, rikote ili mladog kačkavalja
- 250 g kravljeg sira
- 150 g mocarele
- jedno jaje
Način pripreme:
Rernu zagrejte na 220 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj pomešajte jaja, jogurt i puter. Polako sjedinite obe smese, sve dok testo ne postane glatko. Prekrijte pa ostavite testo pola sata. Sireve izgnječite, narendajte i pomešajte sa jajetom. Kada smesa postane kompaktna. Zatim oblikujte testo u veću pogaču pa premažite nadevom, ali ne do kraja. Ostatke testa vratite nazad pa zatvorite pogaču. Oblikujte rukom i prebacite u pleh obložen pek papirom. Pecite pogaču oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Prijatno!
Možda vas zanima:
TETKA VERICINA BRZA POGAČA Po principu "smuti pa prospi", a nema kome se neće svideti
Služite za večeru ili doručak, uz prilog po želji.
FOKAČA Aromatična italijanska pogača koja ide uz sve, ukusa koji priča priče
Pljosnata pogača koja se ukrašava začinskim biljem i maslinama, uzećete parče više.
POGAČA S LUKOM Aromatična i drugačija, za savršen početak dana, a svaki zalogaj budi čula
Pogodna za one koji poste, ali i one koji vole začinjena jela.
MAKEDONSKA POGAČA Donosimo vam tradicionalni recept, biće mekana kao duša
Jednostavno se pravi, a osvojiće sve koji budu probali.
FALAFEL Hrskavi zalogajčići sa Bliskog istoka, savršen prilog za najbolji ručak
Neodoljive loptice prave se brzo i lako, a osvojiće i one izbirljive.
KAZANDIBI Turski puding sa dugom istorijom, a mekan kao pamuk, prste da poližete
Kazandibi u prevodu znači dno kazana.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
NAPULJSKI VAFLI Ovako ih prave Italijani, nema ko vam neće tražiti recept
Smesa se deli u tri činije, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
Komentari (0)