HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
Potrebno je:
Za testo:
- 650 g brašna, tip 500
- 2 jaja
- 500 ml jogurta
- 50g otopljenog putera
- kašičica soli
- 2 kašičice praška za pecivo
Nadev:
- 200 g kravljeg sira, rikote ili mladog kačkavalja
- 250 g kravljeg sira
- 150 g mocarele
- jedno jaje
Način pripreme:
Rernu zagrejte na 220 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj pomešajte jaja, jogurt i puter. Polako sjedinite obe smese, sve dok testo ne postane glatko. Prekrijte pa ostavite testo pola sata. Sireve izgnječite, narendajte i pomešajte sa jajetom. Kada smesa postane kompaktna. Zatim oblikujte testo u veću pogaču pa premažite nadevom, ali ne do kraja. Ostatke testa vratite nazad pa zatvorite pogaču. Oblikujte rukom i prebacite u pleh obložen pek papirom. Pecite pogaču oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Prijatno!
Možda vas zanima:
FOKAČA Aromatična italijanska pogača koja ide uz sve, ukusa koji priča priče
Pljosnata pogača koja se ukrašava začinskim biljem i maslinama, uzećete parče više.
POGAČA S LUKOM Aromatična i drugačija, za savršen početak dana, a svaki zalogaj budi čula
Pogodna za one koji poste, ali i one koji vole začinjena jela.
MAKEDONSKA POGAČA Donosimo vam tradicionalni recept, biće mekana kao duša
Jednostavno se pravi, a osvojiće sve koji budu probali.
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
HAČAPURI Gruzijska pogača sa sirom umesite je za doručak, biće savršena i za večeru
Tradicionalna pogača odlično se slaže sa brojnim prilozima.
VARENIKI SA VIŠNJAMA Omiljeno ukrajinsko jelo u slatkom spoju, poći će vam voda na usta
Moguće je napraviti u slanoj ili slatkoj varijanti, sa različitim prilozima.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
Komentari (0)