ŠPANSKI ĆUROSI SA ČOKOLADNIM SOSOM Spolja hrskavi, a iznutra sočni, prste da poližete

Ivana Pavlović

11:00

Kulinarski globus 0

Fenomenalan slatkiš osvojiće i one izbirljive.

ćurosi
Shutterstock

Potrebno je:

Za ćurose:

  •     malo manje od 1 šolje vode
  •     3 kašike šećera
  •     pola kašičice soli
  •     55 g putera
  •     1 šolja + 2 kašike brašna
  •     2 jajeta

Za čokoladni sos:

  •     50 g čokolade
  •     2 kašike šećera
  •     pola šolje mleka
  •     kašičica kukuruznog skroba
  •     2 kašike vode

Priprema:

Vodu i kukuruzni skrob pomešajte u maloj šerpi, uz mešanje dok smesa ne postane glatka. Onda dodajte mleko, čokoladu i šećer, pa zagrevajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se čokolada potpuno ne otopi. Kada se sos zgusne, sklonite sa vatre i pustite da se prohladi. Pomešajte vodu, šećer, so i puter pa zagrejte dok smesa ne provri. Onda ugasite šporet, dodajte brašno i mešajte dok testo ne postane glatko, oko 3 do 5 minuta. Onda pustite da se prohladi 5 do 10 minuta, pa dodajte jedno po jedno jaje, uz mešanje. U poslastičarsku kesu sa nastavkom ubacite testo. Ulje zagrejte u dubokom tiganju, na srednje jakoj vatri. Istiskujte testo u vrelo ulje, i pržite dok čurosi ne postanu zlatno smeđi. Na kraju ih vadite na ubrus da upiju višak masnoće. Služite tople uz čokoladni sos.

@moja.trpeza Borovnica napitak Sastojci: 200 g borovnica 1 limun 1 čaša vode 1 kašika meda Priprema: U blender staviti borovnice, isceđeni sok od limuna, vodu i med. Blendirati dok se ne dobije ujednačen napitak. Konzumirati jednu čašu dnevno za osveženje i zdravlje. #mojatrpeza #trpeza #sokodborovnice #kuhinjarecepti #viralvideos #videoviral #foryoupage #fouryou ♬ original sound - Moja Trpeza

Možda vas zanima:

imam baldi

IMAM BALDI Turski specijalitet sa zanimljivom istorijskom pričom, a pogodan i za post

11:30

24 februar, 2025

Kulinarski globus

Imam baldi je savršeni turski delikates sa dugom tradicijom i zanimljivom istorijskom pričom o nastanku njegovog imena. Naime, legenda kaže da je u porobljenom Konstantinopolju imam pao s minareta kada je osetio miris ovog ukusnog jela. Reč je o punjenom patlidžanu koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće. Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

Komentari (0)

Loading