ŠPANSKI ĆUROSI SA ČOKOLADNIM SOSOM Spolja hrskavi, a iznutra sočni, prste da poližete

Ivana Pavlović

11:00

Kulinarski globus 0

Fenomenalan slatkiš osvojiće i one izbirljive.

ćurosi
Shutterstock

Potrebno je:

Za ćurose:

  •     malo manje od 1 šolje vode
  •     3 kašike šećera
  •     pola kašičice soli
  •     55 g putera
  •     1 šolja + 2 kašike brašna
  •     2 jajeta

Za čokoladni sos:

  •     50 g čokolade
  •     2 kašike šećera
  •     pola šolje mleka
  •     kašičica kukuruznog skroba
  •     2 kašike vode

Priprema:

Vodu i kukuruzni skrob pomešajte u maloj šerpi, uz mešanje dok smesa ne postane glatka. Onda dodajte mleko, čokoladu i šećer, pa zagrevajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se čokolada potpuno ne otopi. Kada se sos zgusne, sklonite sa vatre i pustite da se prohladi. Pomešajte vodu, šećer, so i puter pa zagrejte dok smesa ne provri. Onda ugasite šporet, dodajte brašno i mešajte dok testo ne postane glatko, oko 3 do 5 minuta. Onda pustite da se prohladi 5 do 10 minuta, pa dodajte jedno po jedno jaje, uz mešanje. U poslastičarsku kesu sa nastavkom ubacite testo. Ulje zagrejte u dubokom tiganju, na srednje jakoj vatri. Istiskujte testo u vrelo ulje, i pržite dok čurosi ne postanu zlatno smeđi. Na kraju ih vadite na ubrus da upiju višak masnoće. Služite tople uz čokoladni sos.

@moja.trpeza Borovnica napitak Sastojci: 200 g borovnica 1 limun 1 čaša vode 1 kašika meda Priprema: U blender staviti borovnice, isceđeni sok od limuna, vodu i med. Blendirati dok se ne dobije ujednačen napitak. Konzumirati jednu čašu dnevno za osveženje i zdravlje. #mojatrpeza #trpeza #sokodborovnice #kuhinjarecepti #viralvideos #videoviral #foryoupage #fouryou ♬ original sound - Moja Trpeza

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading