ŠPANSKI ĆUROSI SA ČOKOLADNIM SOSOM Spolja hrskavi, a iznutra sočni, prste da poližete
Fenomenalan slatkiš osvojiće i one izbirljive.

Potrebno je:
Za ćurose:
- malo manje od 1 šolje vode
- 3 kašike šećera
- pola kašičice soli
- 55 g putera
- 1 šolja + 2 kašike brašna
- 2 jajeta
Za čokoladni sos:
- 50 g čokolade
- 2 kašike šećera
- pola šolje mleka
- kašičica kukuruznog skroba
- 2 kašike vode
Priprema:
Vodu i kukuruzni skrob pomešajte u maloj šerpi, uz mešanje dok smesa ne postane glatka. Onda dodajte mleko, čokoladu i šećer, pa zagrevajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se čokolada potpuno ne otopi. Kada se sos zgusne, sklonite sa vatre i pustite da se prohladi. Pomešajte vodu, šećer, so i puter pa zagrejte dok smesa ne provri. Onda ugasite šporet, dodajte brašno i mešajte dok testo ne postane glatko, oko 3 do 5 minuta. Onda pustite da se prohladi 5 do 10 minuta, pa dodajte jedno po jedno jaje, uz mešanje. U poslastičarsku kesu sa nastavkom ubacite testo. Ulje zagrejte u dubokom tiganju, na srednje jakoj vatri. Istiskujte testo u vrelo ulje, i pržite dok čurosi ne postanu zlatno smeđi. Na kraju ih vadite na ubrus da upiju višak masnoće. Služite tople uz čokoladni sos.
Možda vas zanima:

NEODOLJIVE TULUMBE Turski desert za sve svečane prilike, ukusa koji govori 1000 jezika
Sočne i slatke, najbolje odmah stavite duplu meru.

NEODOLJIVI ČOKOLADNI KUGLOF Sočni desert koji budi sva čula
Savršen za svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede nesto slatko.

POSNI KOLAČ S JABUKAMA I MAKOM Fenomenalni desert za sve prilike
Pravi se lako, a pomera granice dobrog ukusa.

ZEBRA KOLAČ Priprema je jednostavna, a zbog izgleda će ga najviše obožavati deca
Pravi se lako, a osvaja ukusom.

Kuglice sa kokosom: Savršeni slatki zalogaj očas posla
Brzo, ukusno i slatko - ove tri reči su ključne kada na brzaka želimo da spremimo ukusnu poslasticu

Au, što je ovo dobro! Domaći, hrskavi čokoladni raspucanci
Čokladni raspucanci su pravi hit na internetu, a mi imamo originalni recept

Keksići sa limunom: Savršeno osvežavaju i najbolje idu uz čaj
Ovi kolačići idealno se kombinuju sa šoljom toplog čaja ili kafe

IMAM BALDI Turski specijalitet sa zanimljivom istorijskom pričom, a pogodan i za post
Imam baldi je savršeni turski delikates sa dugom tradicijom i zanimljivom istorijskom pričom o nastanku njegovog imena. Naime, legenda kaže da je u porobljenom Konstantinopolju imam pao s minareta kada je osetio miris ovog ukusnog jela. Reč je o punjenom patlidžanu koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće. Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka
Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.
Komentari (0)