ĆUROSI Jednostavna mirisna poslastica koja donosi duh Španije, spolja hrskava, a iznutra sočna

Ivana Pavlović

13:00

Kulinarski globus 0

Trebaju vam sastojci koje već imate u kuhinji, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.

ćurosi
Shutterstock

Potrebno je

  • 3 jajeta
  • 200 g brašna
  • malo cimeta
  • 80 g putera
  • do 100 g mlevenog keksa
  • šećer 
  • krem 

Priprema

U jednoj posudi otopite puter pa postepeno dodajte brašno, i mešajte. Zatim, dodajte mleveni keks pa rukom umešajte razbijena jaja. Kad smesa postane gusta, dodajte malo soli. Rebrastim špicem za kolače napravite karakteristični oblik ćurosa. Pržite oko minut, u dubokoj šerpi sa dosta ulja, na tihoj vatri. U tanjiriću pomešajte šećer sa cimetom. Gotove ćurose valjajte u pripremljenu mešavinu, pa služite sa kremom po izboru. Bon appetit!

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading