PIŠINGER OBLANDE Desert iz Beča koji osvaja ukusom od 1852.godine

Ivana Pavlović

11:30

Kulinarski globus 0

Tvorac ovog čuvenog deserta bio je poslastičar Oskar Pišinger, po kome su i dobile ime.

pišinger oblande
Shutterstock

Potrebno je:

  • 8 jaja
  • 300 g crne čokolade
  • 450 g šećera
  • 250 g putera
  • 1 pakovanje oblandi

Za glazuru:

  • 100 g crne čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Žicom sjedinite jaja sa šećerom, pa smesu zakuvajte na pari, uz neprestano mešanje. Dodajte polomljenu čokoladu, pa mešajte dok se ne otopi. Ostavite da se smesa prohladi. Mikserom umutite puter, uz dodavanje fila od čokolade. Podelite fil na četri jednaka dela, pa filujte oblande. Zatim ih pritisnite nečim teškim. Ostavite tako dva sata, pa dodajte glazuru. Otopite čokoladu sa uljem na pari, pa prelijte oblande. Pustite da se stegne, pa secite na parčiće.

@moja.trpeza Postanite profi Sastojci: 400 g brašna T-400 1 jaje 150 ml mleka 1 kvasac So, šećer 200 ml ulja Priprema: U posudu sipajte jaje, dodajte nadošao kvasac s mlekom, so i šećer, pa dobro promešajte. Dodajte ulje, a zatim postepeno umešavajte brašno dok ne dobijete glatko testo. Ostavite da nadolazi 20 minuta. Testo podelite na četiri dela, oblikujte kuglice i premažite ih uljem. Ostavite još 10 minuta. Svaku kuglicu razvijte, prepolovite na četiri dela i oblikujte preklop poput brodića. Složite ih jedno na drugo, pritisnite na sredini i izvucite krajeve kako biste dobili list. Ponovite postupak sa svim kuglicama, složite na pleh, premažite žumancetom i pecite 20 minuta na 180°C. Uživajte u hrskavim i savršenim ružicama koje će oduševiti goste! #trpeza #mojatrpeza #fyp #foryoupage #fyp #foryou ♬ Akon's Beautiful Day - Akon

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading