PIŠINGER OBLANDE Slatkiš čiji se recept ljubomorno čuva već 170 godina, najpribližnije originalu, obožavaćete
1852 godine, poslastičar iz Beča, Oskar Pišinger, kreirao je ovaj čuveni desert.
Potrebno je
- 1 pakovanje oblandi
- 300 g crne čokolade
- 450 g šećera
- 250 g putera
- 8 jaja
Za glazuru:
- 100 g crne čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
Jaja i šećer sjedinite žicom, ne mikserom dok blago ne zapene. Smesu stavite da se kuva na pari, vodeći računa da sud u kome su jaja voda ne dodiruje. Kuvajte na pari sve vreme mešajući, dok se kristali šećera ne istope, a jaja postanu gusta. Potom dodajte izlomljenu čokoladu i sve mešajte dok se čokolada ne istopi. Smesu ostavite da se ohladi u potpunosti. Puter dobro umutite mikserom, pa dodajte kašiku po kašiku ohlađenog fila od čokolade. Sve dobro sjedinite mikserom. Fil podelite na četiri jednaka dela, pa filujte oblande. Nafilovane pritisnite nečim teškim, kako bi se bolje zalepile. Kada su se potpuno ohladile nanesite glazuru. Čokoladu otopite sa uljem na tihoj vatri ili pari, pa prelijte oblande. Ostavite da se čokolada stegne, pa secite kolač na parčiće željene veličine i poslužite.
Možda vas zanima:
KITNIKEZ Zaboravljeni vojvođanski slatkiš od dunja čiji se recept prenosio generacijama, a danas je totalno zaboravljen
Kitnikez ili žele od dunja, šećera i limuna, sa dodatkom oraha, nekada je bio neizostavni deo vojvođanske trpeze.
MEDENJACI SA GLAZUROM Starinski slatkiš iz baka Laline kuhinje koji se pojede očas posla
Slatki i neodoljivi, nestaće sa stola čim se postave.
KROFNE SA KREMOM Vazdušaste i mekane kao pamuk, a mirišu na ljubav
Neodoljive i sočne, a zamirisaće cela kuća.
KEJK POPSI Slatke loptice sa keksom na štapiću se tope u ustima, a najmlađi će ih obožavati
Dekorativni slatkiš neodoljivog ukusa uspeće i početnicima.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)