BUGACA Grčki slatki burek sa vanila kremom za savršeno jutro, rapsodija ukusa u svakom zalogaju

Ivana Pavlović

10:00

Kulinarski globus 0

Burek na sladak način raspametiće i one izbirljive.

bugaca
Shutterstock

Potrebno je:

  • 300 g gotovih tankih kora
  • 500 ml mleka
  • 3 jaja
  • 5 kašika griza
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 kašike ekstrata vanile

Preliv:

  • 500 ml vode
  • 1200 g šećera
  • sok narandže
  • vanila 2 kesice

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Od šećera, vanile i soka od narandže skuvajte sirup. Jaja umutite, pa dodajte malo mleka, a ostatak stavite na šporet. Nakon što provri, dodajte griz i kuvajte. Onda dodajte umućena jaja. Umešajte 50 g maslaca i mešajte da se sve sjedini. Zatim, dodajte ekstrakt vanile. U pleh obložen pek papirom stavite koru i izravnajte, pa maslac pa koru. Dodajte sav griz, pa ponovite sa maslacem i korama. Isecite po želji, pa premažite maslacem.Pecite 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.Vruć burek prelijte hladnim sirupom, pa pustite da se skroz prohladi.

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading