BUGACA Grčki slatki burek sa vanila kremom za savršeno jutro, rapsodija ukusa u svakom zalogaju
Burek na sladak način raspametiće i one izbirljive.
Potrebno je:
- 300 g gotovih tankih kora
- 500 ml mleka
- 3 jaja
- 5 kašika griza
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 kašike ekstrata vanile
Preliv:
- 500 ml vode
- 1200 g šećera
- sok narandže
- vanila 2 kesice
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Od šećera, vanile i soka od narandže skuvajte sirup. Jaja umutite, pa dodajte malo mleka, a ostatak stavite na šporet. Nakon što provri, dodajte griz i kuvajte. Onda dodajte umućena jaja. Umešajte 50 g maslaca i mešajte da se sve sjedini. Zatim, dodajte ekstrakt vanile. U pleh obložen pek papirom stavite koru i izravnajte, pa maslac pa koru. Dodajte sav griz, pa ponovite sa maslacem i korama. Isecite po želji, pa premažite maslacem.Pecite 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.Vruć burek prelijte hladnim sirupom, pa pustite da se skroz prohladi.
Možda vas zanima:
BUGARSKA BANICA SA LIMUNOM I ORASIMA I dupla mera je malo
Zamiriše cela kuća dok se peče.
BAKINA LISNATA PITA SA VIŠNJAMA I PAVLAKOM Zbog nje se krši svaka dijeta
Priprema je jednostavna, a topi se u ustima.
BUNDEVARA SA CIMETOM MIRIŠE NA JESEN Spolja hrskava a iznutra kremasta, prste da poližete
Priprema je laka, a osvaja na prvi zalogaj.
GRČKA GALATOPITA MIRIŠE NA LJUBAV A pravi se od sastojaka koje već imate u kuhinji
Pravi se od osnovnih sastojaka koje već imate u kuhinji, a tajna njenog ukusa leži u pažljivom kuvanju kremastog fila i savršenom pečenju da bi se dobila zlatna i hrskava kora. Lagana i letnja poslastica, savršena je za sve specijalne prilike i porodična okupljanja.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)