ČUVENA ESTERHAZI TORTA Mađarska poslastica za koju se svaki trud isplati, raskošna i preukusna

Ivana Pavlović

17:00

Kulinarski globus 0

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

esterhazi torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za kore:

  • 12 belanaca
  • 250 g šećera
  • 80 g brašna
  • 250 g lešnika
  • 2 kesice vanilin šećera

Za fil:

  • 12 žumanaca
  • 250 g kristal šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 250 g putera
  • 150 g mlevenih lešnika

Za belu glazuru:

  • 300 g šećera u prahu
  • 1, 5 kašika soka od limuna
  • 1 kašika ulja
  • 4 kašike vrele vode

Za premaz:

  • 3 kašike marmelade od kajsije
  • 1 kašika vode
  • 50 g čokolade

Priprema:

Za dve kore je potrebno da umutite 6 belanaca, sa 125 g kristal šećera, dok ne bude penasto. Staviti i jednu kesicu vanilin šećera. U čvrst sneg dodajte 40 g belog brašna i 125 g mlevenih lešnika. Lagano promešajte i rasporedite na dve okrugle tepsije koje su obložene pek-papirom. Pecite u već zagrejanoj rerni, obe odjednom, na 170 stepeni. Peku se kratko oko 4-5 minuta, jer su vrlo tanke. Isti postupak ponovite da dobijemo još dve kore, ukupno četiri. Dvanaest žumanaca kuvati na pari, sa 250 g kristal šećera i 2 vanilin šećera. Kuvajte oko 15 minuta, uz stalno mešanje. Ostaviti da se ohladi pa umešati omekšani puter. Potom u fil dodajte 150 g mlevenih prženih lešnika, pa sve umutite. Kore filujte, i ređajte jednu preko druge. Ostavite 3-4 kašike fila da premažete tortu okolo. Istopiti marmeladu sa kašikom vode i preliti preko četvrte kore. Stavite tortu u frižider da se marmelada malo stegne. Za glazuru izmešati, šećer, limun, ulje, vrelu vodu da bude glatko i mazivno. Premažite preko stegnute marmelade, pa odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite čuvenu Esterhazi šaru. Okolo posuti krupno seckanim lešnicima.

Komentari (0)

Loading