VALAŠKI FRGAL Čuvena češka poslastica koja budi sva čula i osvaja od prvog zalogaja

Ivana Pavlović

10:03

Kulinarski globus 0

Drugačija i slatka, nema ko vam neće tražiti recept.

valaški frgal
Printscreen

Potrebno je:

Za testo

  • 500 g običnog brašna
  • 40 g granuliranog šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 žumanca
  • 100 g rastopljenog putera
  • 250 ml mlakog mleka
  • brašno za pečenje
  • belanca ili rastopljeni puter za mazanje ivica

Za punjenje od maka

  • 200 g mlevenog maka
  • 4 kašike meda
  • 150 ml mleka
  • 1 zvezdasti anis

Za punjenje od sira

  • 250 g mekog mladog sira
  • 3 žumanca
  • 1 vanilin šećer
  • 60 g granuliranog šećera
  • 50 g omekšanog putera

Babi girl

  • 100 g grubog brašna
  • 100 g granuliranog šećera
  • 100 g putera

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte kvasac i promešajte. Umešajte jaja, ohlađen puter i mlako mleko pa zamesite glatko, nelepljivo testo. Lagano pospite brašnom i pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite 45 minuta na toplom da se testo udvostruči. Mleko zagrejte sa zvezdastim anisom. Pre ključanja izvadite zvezdasti anis pa pospite makom i mešajte, sve dok se ne zgusne. Zatim dodajte med. Nadošlo testo podelite na tri dela pa razvucite na debljinu pleha. Prebacite u pleh obložen pek-papirom. Ivice premažite otopljenim puterom. Nanesite fil od maka/sira na tortu kesicom za pecivo i premažite ga nožem za pecivo (kašika, nož za večeru), ostavljajući centimetar ivicu testa bez fila. Potom umesite prstima brašno, šećer i puter, sve dok ne dobijete mrvičastu konzistenciju. Ostavite tako još 15 minuta. Pecite kolače 25 do 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading