VALAŠKI FRGAL Čuvena češka poslastica koja budi sva čula i osvaja od prvog zalogaja
Drugačija i slatka, nema ko vam neće tražiti recept.
Potrebno je:
Za testo
- 500 g običnog brašna
- 40 g granuliranog šećera
- prstohvat soli
- 1 kesica suvog kvasca
- 2 žumanca
- 100 g rastopljenog putera
- 250 ml mlakog mleka
- brašno za pečenje
- belanca ili rastopljeni puter za mazanje ivica
Za punjenje od maka
- 200 g mlevenog maka
- 4 kašike meda
- 150 ml mleka
- 1 zvezdasti anis
Za punjenje od sira
- 250 g mekog mladog sira
- 3 žumanca
- 1 vanilin šećer
- 60 g granuliranog šećera
- 50 g omekšanog putera
Babi girl
- 100 g grubog brašna
- 100 g granuliranog šećera
- 100 g putera
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte kvasac i promešajte. Umešajte jaja, ohlađen puter i mlako mleko pa zamesite glatko, nelepljivo testo. Lagano pospite brašnom i pokrijte kuhinjskom krpom. Ostavite 45 minuta na toplom da se testo udvostruči. Mleko zagrejte sa zvezdastim anisom. Pre ključanja izvadite zvezdasti anis pa pospite makom i mešajte, sve dok se ne zgusne. Zatim dodajte med. Nadošlo testo podelite na tri dela pa razvucite na debljinu pleha. Prebacite u pleh obložen pek-papirom. Ivice premažite otopljenim puterom. Nanesite fil od maka/sira na tortu kesicom za pecivo i premažite ga nožem za pecivo (kašika, nož za večeru), ostavljajući centimetar ivicu testa bez fila. Potom umesite prstima brašno, šećer i puter, sve dok ne dobijete mrvičastu konzistenciju. Ostavite tako još 15 minuta. Pecite kolače 25 do 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Možda vas zanima:
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
LENINA TORTA SA KAFOM Kremasta i neodoljiva, a nema paljenja šporeta
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
ŽITO TORTA POMERA GRANICE DOBROG UKUSA Klasik koji nikad ne izlazi iz mode, za sve svečane prilike
Kremasta poslastica raspametiće i one izbirljive.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)