BABKA Poljski čokoladni hleb za prave sladokusce, sočan i mekan kao duša
Najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 suvi kvasac
- 80 g šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 100 g otopljenog maslaca
- 150 ml mleka
- 100 ml vode
- 2 kašičice kisele pavlake
- korica limuna
Za nadev:
- čokoladni ili lešnik krem
- mleveni lešnici
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi sjedinite suve sastojke pa dodajte mokre. Na tihoj vatri otopite puter pa sklonite sa ringle. Sipajte u njega mleko i vodu pa dodajte u sastojke. Zamesite glatko testo pa pokrijte i ostavite na toplom da nadođe. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo u oblik pravougaonika, pa ga premažite čokoladnim kremom i pospite mlevenim lešnicima. Urolajte pa isecite na pola. Dobijene delove isprepletite pa poređajte na pleh obložen pek-papirom. Kolač pokrijte krpom i ostavite tako još nekih 20 minuta na toplom. Otopljenim puterom premažite babku. Pecite oko 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Možda vas zanima:
ČOKOLADNA BABKA SLAĐA OD KLASIČNE Poljska poslastica mekana kao duša, a svi će uzeti parče više
Ako volite čokoladu, ovaj slatki hleb ćete obožavati.
BRZI KOLAČ SA CIMETOM SAVRŠEN ZA HLADNE DANE A pravi se maltene sam
Zamiriše cela kuća dok se peče, a super ide uz čaj ili kafu.
KUGLOF SA KARAMELOM IZ BAKINE KUHINJE Mekan, vazdušast i prepun hrskavih oraha
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNO MEDENO SRCE Ovo je najsočniji kolač koji ste ikada probali, a gotov je za pola sata
Ako postite, a jede vam se nešto slatko, evo savršenog kolača koji se brzo pravi, a ukus mu je savršen.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)