BABKA Poljski čokoladni hleb za prave sladokusce, sočan i mekan kao duša
Najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.

Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna
- 1 suvi kvasac
- 80 g šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 100 g otopljenog maslaca
- 150 ml mleka
- 100 ml vode
- 2 kašičice kisele pavlake
- korica limuna
Za nadev:
- čokoladni ili lešnik krem
- mleveni lešnici
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi sjedinite suve sastojke pa dodajte mokre. Na tihoj vatri otopite puter pa sklonite sa ringle. Sipajte u njega mleko i vodu pa dodajte u sastojke. Zamesite glatko testo pa pokrijte i ostavite na toplom da nadođe. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo u oblik pravougaonika, pa ga premažite čokoladnim kremom i pospite mlevenim lešnicima. Urolajte pa isecite na pola. Dobijene delove isprepletite pa poređajte na pleh obložen pek-papirom. Kolač pokrijte krpom i ostavite tako još nekih 20 minuta na toplom. Otopljenim puterom premažite babku. Pecite oko 25 do 30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Možda vas zanima:

ČOKOLADNA BABKA SLAĐA OD KLASIČNE Poljska poslastica mekana kao duša, a svi će uzeti parče više
Ako volite čokoladu, ovaj slatki hleb ćete obožavati.

LETNJI KOLAČ SA PIŠKOTAMA PO RECEPTU JOVANE PAJIĆ Polizaćete i tanjir koliko je ukusan, a gotov maltene odmah
Najnovijim duetom sa koleginicom i drugaricom Marijom Šerifović odeševila je publiku, a da nije talentovana samo za pevanje, dokazuje i ovaj sočni kolač. Omiljen njenim ćerkama Heleni i Đini, ne sumnjamo da će se i vama dopasti.

TART OD KEKSA I BELE ČOKOLADE ZA SAVRŠENO JUTRO Pravi se lako, a smaže odmah
Jednostavan, a preukusan.

SOČNI KOLAČ SA KAJSIJAMA Za sve prilike kada vam se jede nešto slatko, nema mu ravnog
Sladak i osvežavajući, ukusa koji se pamti.

FANTASTIČAN RUČAK ZA 300 DINARA Piletina sa limunom, ukusno, aromatično, sočno
Lagano, jeftino letnje jelo

KUS-KUS SA POVRĆEM I ORIJENTALNIM ZAČINIMA Brza čarolija u tanjiru koja osvaja na prvi zalogaj
Umesto povrća možete dodati grilovanu piletinu ili losos

PAO DE LO DE OVAR Sunđerasta poslastica iz Portugalije koja osvaja ukusom od 1700.godine
Jednostavna i neodoljiva, bićete oduševljeni.

TIRAMISU Donosimo vam originalni recept za neodoljivu italijansku poslasticu
U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti.

GERMKNEDLE Austrijski specijalitet po receptu za čistu desetku, svaki zalogaj je bolji od prethodnog
U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Komentari (0)