KOLOKITOKEFKEDES Predjelo od tikvica na grčki način, hrskavo spolja i mekano iznutra

Ivana Pavlović

12:00

Kulinarski globus 0

Rapsodija ukusa u svakom zalogaju.

kolokitokefkedes
Shutterstock

Potrebno je:

  • 4 srednje tikvice, narendane
  • 1 crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 jaja
  • 150 g feta sira, izmrvljenog
  • 100 g brašna
  • 2 kašike sveže mirođije, sitno iseckane
  • 2 kašike svežeg peršuna, sitno iseckanog
  • so i biber po ukusu
  • maslinovo ulje za prženje

Priprema:

Tikvice narendajte, posolite i ostavite 10 minuta da puste vodu. Iscedite ih dobro. U velikoj posudi pomešajte tikvice, crni i beli luk, jaja, fetu, brašno, mirođiju, peršun, so i biber.

Oblikujte male ćufte od smese. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri i pržite ćufte dok ne postanu zlatnosmeđe s obe strane. Poslužite toplo sa jogurtom ili caciki sosom.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading