ARAPSKA PITA SA BADEMIMA Sve se samo pomeša i peče, a po ukusu joj nema ravne
Sočna i lagana, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Potrebno je:
- 250 g griza
- 100 g brašna
- 150 g šećera
- 200 g jogurta
- 100 g putera
- 1 kesica praška za pecivo
- šaka badema
Za sirup:
- 200 g šećera
- 200 ml vode
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica vanile
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte griz, brašno, šećer i prašak za pecivo.Onda dodajte jogurt i otopljen puter, pa sjedinite u glatku smesu. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Dekorišite bademima po vrhu. Pecite pitu oko pola sata do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zasebno zakuvajte šećer, vodu i limunov sok da dobijete sirup. Pustite da se malo prohladi, pa vruću pitu prelijte mlakim sirupom.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)