ARAPSKA PITA SA BADEMIMA Sve se samo pomeša i peče, a po ukusu joj nema ravne

Ivana Pavlović

18:00

Kulinarski globus 0

Sočna i lagana, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

arapska pita sa bademima
Shutterstock

Potrebno je:

  • 250 g griza
  • 100 g brašna
  • 150 g šećera
  • 200 g jogurta
  • 100 g putera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • šaka badema

Za sirup:

  • 200 g šećera
  • 200 ml vode
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica vanile

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte griz, brašno, šećer i prašak za pecivo.Onda dodajte jogurt i otopljen puter, pa sjedinite u glatku smesu. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Dekorišite bademima po vrhu. Pecite pitu oko pola sata do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zasebno zakuvajte šećer, vodu i limunov sok da dobijete sirup. Pustite da se malo prohladi, pa vruću pitu prelijte mlakim sirupom.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading