KIFLICE SA RATLUKOM PONOS TURSKE Gotove dok pristavite kafu, a neodoljive

Ivana Pavlović

10:00

Kulinarski globus 0

Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.

kiflice sa ratlukom
Printscreen

Potrebno je:

  • 250 g putera (omekšalog)
  • 4 kašike jogurta
  • 2 jajeta
  • 7 kašika šećera u prahu
  • 4 kašike gustina
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 500 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha (za testo)
  • oko 200 g ratluka, isečenog na kockice
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite omekšali puter, jaja, jogurt, šećer u prahu i vanilin šećer. Onda dodajte gustin, prašak za pecivo i mlevene orahe, pa polako dodajte brašno i zamesite mekano, glatko testo. Podelite ga na 4 dela, pa svaki deo razvucite u krug i isecite na trouglove. Zatim na širi deo svakog trougla stavite po komadić ratluka i urolajte u kiflicu. Poređajte ih na pleh obložen pek papirom. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada se prohlade, valjajte kiflice u šećer u prahu.

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading