SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus

Izvor: Slobodanka Ćorić

11:31

Kulinarski globus 0

Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru

SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Printscreen/Youtube/zalogaj.rs

Sastojci 

  • 16 kašika projinog brašna
  • 300 g kravljeg sira
  • 200 g mesnate slanine
  • 500 ml vode
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli

Priprema

Staviti 500 ml vode da proključa.
U šerpu sipati 16 kašika projinog brašna.
Brašno pomešati sa ravnom kašičicom soli i preliti vrelom vodom.
Iseći na kockice 200 g slanine.
Zagrejati 3 kašike ulja i propržiti slaninu.
U popareno brašno umešati slaninu zajedno sa masnoćom u kojoj se pržila i 300 g izmrvljenog sira.
Testo izručiti u podmazanu i pobrašnjenu malu tepsiju prečnika 25 cm, i izravnati odozgo.
Uključiti rernu da se zagreje na 220 stepeni C.
Peći proju u zagrejanoj rerni na 220 stepeni C, dvadesetak minuta.
Smanjiti temperaturu na 180 stepeni C, i peći još dvadesetak minuta.
Služiti toplo sa kajmakom ili kiselim mlekom.

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading