SPECIJALITET ZAPADNOG SREMA Domaća proja sa slaninom i sirom, božanstven miris, a tek ukus
Kada jednom probate ovaj recept za proju sa sirom, uvek ćete je praviti, bilo za doručak ili večeru
Sastojci
- 16 kašika projinog brašna
- 300 g kravljeg sira
- 200 g mesnate slanine
- 500 ml vode
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
Priprema
Staviti 500 ml vode da proključa.
U šerpu sipati 16 kašika projinog brašna.
Brašno pomešati sa ravnom kašičicom soli i preliti vrelom vodom.
Iseći na kockice 200 g slanine.
Zagrejati 3 kašike ulja i propržiti slaninu.
U popareno brašno umešati slaninu zajedno sa masnoćom u kojoj se pržila i 300 g izmrvljenog sira.
Testo izručiti u podmazanu i pobrašnjenu malu tepsiju prečnika 25 cm, i izravnati odozgo.
Uključiti rernu da se zagreje na 220 stepeni C.
Peći proju u zagrejanoj rerni na 220 stepeni C, dvadesetak minuta.
Smanjiti temperaturu na 180 stepeni C, i peći još dvadesetak minuta.
Služiti toplo sa kajmakom ili kiselim mlekom.
Možda vas zanima:
NAJPOPULARNIJE DOMAĆE JELO Recept za proju sa sirom i prazilukom, savršeno dobar zalogaj
Kao samostalni obrok, ali i kao dodatak glavnom jelu
SAVRŠEN IZBOR ZA DORUČAK ILI VEČERU Projice sa spanaćem i sirom, potpuno zadovoljstvo u jednom zalogaju
Može da se ispeče u plehu pa je onda još brže i samo iseče u kocke
PROJA OD PALENTE Toliko je dobra da nestane pre nego što se ohladi!
Proja od palente pravi se od sastojaka koje već imate kod kuće, a gotova je brže nego što mislite.
NAJBRŽA PROJA Sve se smuti za 5 minuta, a ne dočeka da se izvadi iz pleha
Zamiriše cela kuća dok se peče.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)