ZNATE LI ŠTA SU KUNEFE? Napravite ih i oduševićete se ukusom orijentalne poslastice

Izvor: Alo.rs

13:00

Kulinarski globus 0

Ukus je neprevaziđen.

ZNATE LI ŠTA SU KUNEFE? Napravite ih i oduševićete se ukusom orijentalne poslastice
pixabay

Kunefe

Sastojci:

200 g sirovog kadaifa

50 g neslanog kozjeg sira

20 g maslaca

1 kašika slatka od grožđa

Za sirup:

250 ml vode

1 šolja šećera

1/4 limuna

Priprema

Vodu sa šećerom stavite da provri, da se zgusne. Ostavite da se ohladi i dodajte parče limuna da se sirup ne bi ušećerio. Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša, umutite ga sa pekmezom i namažite tanjir za kunefe. Stavite deo kadaifa i pritisnite dobro prstima. Nakon toga stavite sir. Preko sira ponovo stavite kadaif i jako pritisnite prstima. Ukoliko imate i drugi tanjir za kunefe, možete njime pritisnuti. Stavite tanjir u rernu i pecite na srednjoj temperaturi. Kada je gotovo, okrenite ga sa druge strane i stavite malo parče maslaca.
Kada se ispeku obe strane, kunefe prelijte hladnim šećernim sirupom. Neophodno je da tanjir bude pun sirupa. Pospite mlevenim pistaćima i servirajte toplo.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading