IMAM BAILDI Savršeno jelo iz Istanbula, prste da poližete

Izvor: Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Iza ovog čuvenog jela postoji zanimljiva priča. Davnih dana , u porobljenom Konstatinopolju , imam je pao sa minareta kada je osetio miris. U pitanju je obrok sa punjenim patlidžanom koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće.

IMAM BAILDI Savršeno jelo iz Istanbula, prste da poližete
Shutterstock

Potrebno je

1 kg plavog patlidžana
3 paradajza
2 dl soka od paradajza
4 glavice crnog luka
4 čena belog luka
2 dl maslinovog ulja
so i biber po ukusu
prstohvat šećera, cimeta, peršuna i mirođije

Priprema

Patlidžane prepolovite po dužini, sredinu sa semenkama izdubite i odstranite kašikom tako da dobijete patlidžane koji podsećaju na lađe. Posolite ih i ostavite da odstoje neko vreme kako bi pustili vodu.

Za to vreme, propržite na ulju crni luk koji ste prethodno iseckali. Dodajte iseckan beli luk i paradajz, a zatim začinite mirođijom i peršunom. Dodaje: so, biber, malo cimeta i šećera. Ako želite mođete da dodate i malo ljute papričice.

Patlidžane isperite vode i poređajte u vatrostalnu činiju ili pleh. Pripremljenim nadevom napunite i prelijte najpre maslinovim uljem i sokom od paradajza. Dok ne uvri tečnost pecite u rerni, oko 40 minuta. Na kraju, pre posluženja možete patlidžane posuti narendanim posnim kačkavaljem ili sirom.

Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading