IMAM BAILDI Savršeno jelo iz Istanbula, prste da poližete
Iza ovog čuvenog jela postoji zanimljiva priča. Davnih dana , u porobljenom Konstatinopolju , imam je pao sa minareta kada je osetio miris. U pitanju je obrok sa punjenim patlidžanom koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće.
Potrebno je
1 kg plavog patlidžana
3 paradajza
2 dl soka od paradajza
4 glavice crnog luka
4 čena belog luka
2 dl maslinovog ulja
so i biber po ukusu
prstohvat šećera, cimeta, peršuna i mirođije
Priprema
Patlidžane prepolovite po dužini, sredinu sa semenkama izdubite i odstranite kašikom tako da dobijete patlidžane koji podsećaju na lađe. Posolite ih i ostavite da odstoje neko vreme kako bi pustili vodu.
Za to vreme, propržite na ulju crni luk koji ste prethodno iseckali. Dodajte iseckan beli luk i paradajz, a zatim začinite mirođijom i peršunom. Dodaje: so, biber, malo cimeta i šećera. Ako želite mođete da dodate i malo ljute papričice.
Patlidžane isperite vode i poređajte u vatrostalnu činiju ili pleh. Pripremljenim nadevom napunite i prelijte najpre maslinovim uljem i sokom od paradajza. Dok ne uvri tečnost pecite u rerni, oko 40 minuta. Na kraju, pre posluženja možete patlidžane posuti narendanim posnim kačkavaljem ili sirom.
Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.
![menemen](/data/images/2025-02-15/114092_shutterstock-2190933935_f.jpg)
MENEMEN Turska kajgana gotova za 15 minuta koja pomera granice dobrog ukusa
Dodajte prilog po želji i uživajte.
![brusketi sa pršutom](/data/images/2025-02-14/113995_screenshot-2025-02-14-103552_f.png)
GURMANSKI BRUSKETI NA ITALIJANSKI NAČIN Hrskavi zalogajčići sa pršutom nestaće sa stola odmah
Savršeni i hrskavi, pravićete stalno.
![giros sa piletinom](/data/images/2025-02-13/113979_screenshot-2025-02-13-221402_f.png)
GIROS SA PILETINOM Grčki specijalitet koji budi uspomene sa letovanja, u savršenom spoju ukusa
Fenomenalan i slasan, pravićete stalno.
![paša lokum](/data/images/2023-11-03/66598_pasa-lokum_f.png)
PAŠA LOKUM Turski slatkiš mekan kao duša idealan za svaku svečanost
Očaravajući slatkiš pravi se lako, a osvaja od prvog zalogaja.
![baklava sa makom](/data/images/2024-07-17/94408_shutterstock-753217501_f.jpg)
BAKLAVA SA MAKOM Neodoljiva turska poslastica koja budi sva čula, za prave sladokusce
Neodoljiva i slatka, a mak joj daje posebnu draž.
Komentari (0)