IMAM BAILDI Savršeno jelo iz Istanbula, prste da poližete
Iza ovog čuvenog jela postoji zanimljiva priča. Davnih dana , u porobljenom Konstatinopolju , imam je pao sa minareta kada je osetio miris. U pitanju je obrok sa punjenim patlidžanom koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće.
Potrebno je
1 kg plavog patlidžana
3 paradajza
2 dl soka od paradajza
4 glavice crnog luka
4 čena belog luka
2 dl maslinovog ulja
so i biber po ukusu
prstohvat šećera, cimeta, peršuna i mirođije
Priprema
Patlidžane prepolovite po dužini, sredinu sa semenkama izdubite i odstranite kašikom tako da dobijete patlidžane koji podsećaju na lađe. Posolite ih i ostavite da odstoje neko vreme kako bi pustili vodu.
Za to vreme, propržite na ulju crni luk koji ste prethodno iseckali. Dodajte iseckan beli luk i paradajz, a zatim začinite mirođijom i peršunom. Dodaje: so, biber, malo cimeta i šećera. Ako želite mođete da dodate i malo ljute papričice.
Patlidžane isperite vode i poređajte u vatrostalnu činiju ili pleh. Pripremljenim nadevom napunite i prelijte najpre maslinovim uljem i sokom od paradajza. Dok ne uvri tečnost pecite u rerni, oko 40 minuta. Na kraju, pre posluženja možete patlidžane posuti narendanim posnim kačkavaljem ili sirom.
Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.

SAHER TORTA Čuvena austrijska poslastica u harmoniji neodoljivih ukusa, za prave ljubitelje čokolade
Savršen spoj čokolade i džema svaki put će vas iznova oduševiti.

HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji super idu uz čaj
Mirisni i ukusni, najbolje odmah stavite duplu meru.

NAPRAVITE MOČI BRZO I LAKO Dosimo vam jednostavan recept za omiljeni japanski slatkiš
Sočan i mekan, a topi se u ustima.

HRSKAVI ITALIJANSKI KANTUČINI Neodoljivi keksići sa bademom koji super idu uz kafu ili čaj
Čuveni italijanski keksići sa bademom iz Toskane peku se dvaput kako bi bili što hrskaviji. Savršeno idu uz kafu ili čaj, a mogu da zamene desert ili užinu. Priprema je krajnje jednostavna, a ukus neodoljiv.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti
Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)