MAKARONSI Poreklom su iz Francuske ali je kuvar ove vladarke prvi doneo njihov recept

Ivana Pavlović

12:00

Kulinarski globus 0

Iako imaju francusko poreklo, recept je potekao od Italijana. Smatra se da ih je prvi doneo italijanski kuvar Katarine Mediči, tokom renesanse. Podsećaju na puslice. Postoji više načina pravljenja. Izuzetno su popularna poslastica širom sveta.

makaronsi
Shutterstock

Potrebno je

  • 35 g bademovog brašna
  • 35 g šećera u prahu
  • 35 g šećera
  • 27 g belanaca
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 kapljice crvene prehrambene boje


Za punjenje:

  •  
  • 50 g putera
  • 50 g pudera u prahu
  • 2 kašičice slatke pavlake

 

Priprema

Pomešajte bademovo brašno, šećer u prahu, promešajte, pa ih prosejte. Mikserom umutite  belanca pa dodajte ekstrakt vanile. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete gušću smesu za makaronse. Onda dodajte prehrambenu boju i umiksajte dobro. Ubacujte postepeno prosejanu mešavinu bademovog brašna i šećera u prahu i sjedinite špatulom. Smesu za makaronse ubacite u špric za kolače, pa izlijte pljosnatije krugove po ravnoj podlozi za pečenje. Makaronse pecite  u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Zatim umutite omekšali puter, dodajte šećer u prahu pa ponovo umiksajte. Dodajte slatku pavlaku pa umutite špatulom. Prebacite smesu za punjenje u špric za kolače pa je nanesite na jedan ohlađeni makarons i prekrijte drugim. To ponovite do utroška materijala.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading