MAKARONSI Poreklom su iz Francuske ali je kuvar ove vladarke prvi doneo njihov recept
Iako imaju francusko poreklo, recept je potekao od Italijana. Smatra se da ih je prvi doneo italijanski kuvar Katarine Mediči, tokom renesanse. Podsećaju na puslice. Postoji više načina pravljenja. Izuzetno su popularna poslastica širom sveta.

Potrebno je
- 35 g bademovog brašna
- 35 g šećera u prahu
- 35 g šećera
- 27 g belanaca
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 kapljice crvene prehrambene boje
Za punjenje:
- 50 g putera
- 50 g pudera u prahu
- 2 kašičice slatke pavlake
Priprema
Pomešajte bademovo brašno, šećer u prahu, promešajte, pa ih prosejte. Mikserom umutite belanca pa dodajte ekstrakt vanile. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete gušću smesu za makaronse. Onda dodajte prehrambenu boju i umiksajte dobro. Ubacujte postepeno prosejanu mešavinu bademovog brašna i šećera u prahu i sjedinite špatulom. Smesu za makaronse ubacite u špric za kolače, pa izlijte pljosnatije krugove po ravnoj podlozi za pečenje. Makaronse pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Zatim umutite omekšali puter, dodajte šećer u prahu pa ponovo umiksajte. Dodajte slatku pavlaku pa umutite špatulom. Prebacite smesu za punjenje u špric za kolače pa je nanesite na jedan ohlađeni makarons i prekrijte drugim. To ponovite do utroška materijala.
Ovaj popularni, tradicionalni hleb obavezni je deo praznične trpeze u Italiji. Dolazi iz Milana, i karakterišu ga bogat ukus i lagana tekstura. Italijani ga obavezno prave za Božić i Novu Godinu. Predstavlja pravu rapsodiju različitih ukusa. Napravite palačinke na drugačiji način. Mekane, aromatične i slatke. Donosimo vam recept za palačinke sa Tajlanda. Ovaj recept potiče iz Gvatemale, drževe Srednje Amerike. Probajte Pepijan pietinu- jelo pikantnog, začinjenog ukusa i sočnog mesa. Salep je u Turskoj napitak koji se služi već vekovima. Odlično će vas zagrejati u hladnim zimskim danima. Pravi se od mlevenih korena orhideje i mleka. Ali ako vam smeta pravo mleko, ili postite, možete umesto mleka da koristite vodu ili biljno mleko. Probajte ovu savršenu orijentalnu poslasticu, stalno ćete da je pravite. Fenomenalan spoj neobičnih ukusa i miris koji vodi u neke daleke svetove. Pred vama je Basbousa kolač.
PANETONE Slatki hleb iz Italije koji oduševljava svakim zalogajem
PALAČINKE NA DRUGAČIJI NAČIN Ovako prave na Tajlandu
PEPIJAN PILETINA BISER GVATEMALE Meso se lepi za prste
SALEP Čuveni napitak poreklom iz Turske, zagrejaće vam dušu i telo
ARAPSKI GRIZ KOLAČ Probajte Basbousu i osetite magiju iz 1001 noći
Komentari (0)