INDIJSKO JELO SA KARIJEM Pikantna harmonija začina i mesa

Ivana Pavlović

18:24

Kulinarski globus 0

Ovo jelo sa mesom i karijem dolazi iz Indije. Izuzetno je aromatično, sočno i pikantno.

indijski kari
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g belog mesa
  • 200 ml jogurta
  • 50 ml ulja
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašika kari mešavine
  • 1 kašičica kurkume
  • 3 šolje pirinča

 

Priprema

Sve navedene začine stavite u jednu posudu i pomešajte ih. Prelijte začine jogurtom i sve dobro pomešajte. Belo meso isecite na kocke, ubacite u mešavinu začina sa jogurtom, pa dobro promešajte i ostavite poklopljeno u frižideru bar dva sata. U tiganju zagrejte ulje, ubacite piletinu oceđenu od marinade, a marinadu od jogurta sačuvajte. Pržite mesto dok ne postane zlatasto, izvadite ge na topao tanjir. U istom tiganju propržite usitnjen crni luk i kada omekša ubacite ostatak jogurta sa začinima. Kad kari proključa, dodajte paradajz ili kašiku pelata. Kad opet proključa, vratite piletinu u tiganj, krčkajte još pet minuta i sklonite s vatre. Odvojeno kuvajte pirinač i servirajte sa karijem.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading