TEKSAŠKI KOLAČ Američka čokoladna poslastica sa pekan orasima pravi hit na mrežama

Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Čokoladna poslastica poreklom iz Amerike pravi se brzo i lako, a topi se u ustima. Spoj čokoladne glazure sa pekan orasima i sočan biskvit nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Probajte i uverite se zašto je ovaj desert toliko popularan.

teksaški kolač
Shutterstock

Potrebno je

  • 400 g šećera
  • 240 g brašna
  • ¼ kašičice soli
  • 4 kašike kakaoa
  • 220 g maslaca
  • 230 ml vruće vode
  • 230 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Glazura

  • 60 g seckanih pekan oraha
  • 200 g putera
  • 4 kašike kakaoa
  • 6 kašika mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 400 g šećera u prahu

Priprema:
U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Otopite puter u šerpici na vatri pa dodajte kakao i promešajte. Sipajte ključalu vodu, ostavite da se kuva 30 sekundi, pa isključite vatru. Zatim prelijte mešavinu sa brašnom pa promešajte. U zasebnu posudu sipajte mleko pa dodajte umućena jaja, sodu bikarbonu i vanilu te je dodajte smesi putera i kakaoa. U široki, plitki kalup ulijte smesu pa pecite 20 minuta na 175 stepeni. Pravite glazuru dok se kolač peče. Iseckajte pekan orahe. Otopite puter pa mu dodajte kakao i promešajte da se sastojci sjedine, a zatim ugasite vatru. Zatim dodajte mleko, ekstrakt vanile i šećer u prahu. Sve dobro promešajte, dodajte orahe, pa prelijte topli kolač.

Možda vas zanima:

trileće

OČARAVAJUĆE TRILEĆE SAVRŠENO ZA ROĐENDAN Recept pevačice Marine Tadić svi hvale, a evo i zašto

15:06

19 novembar, 2024

Slatki kutak

Marina Tadić, pevačica koja je u septembru izbacila novi album „Rođendan“, sa ushićenjem očekuje decembar kada će solističkim koncertom u Mts dvorani obeležiti 20 godina muzičke karijere. Njene stare pesme, među kojima se izdvaja „Još sam ona stara“, publika podjednako voli kao i pre deceniju i po, te nema sumnje da će uglas sa njom pevati najveće hitove. Iako se po njenoj liniji to nikad ne bi reklo, nekadašnja profesorka fizičkog i diplomirani difovac, upravo je majstor za deserte. Majka ćerkice Vere i supruga advokata Uroša ne krije da su joj specijalitet lazanje, kolač sa malinama i trileće.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading