TEKSAŠKI KOLAČ Američka čokoladna poslastica sa pekan orasima pravi hit na mrežama

Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Čokoladna poslastica poreklom iz Amerike pravi se brzo i lako, a topi se u ustima. Spoj čokoladne glazure sa pekan orasima i sočan biskvit nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Probajte i uverite se zašto je ovaj desert toliko popularan.

teksaški kolač
Shutterstock

Potrebno je

  • 400 g šećera
  • 240 g brašna
  • ¼ kašičice soli
  • 4 kašike kakaoa
  • 220 g maslaca
  • 230 ml vruće vode
  • 230 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Glazura

  • 60 g seckanih pekan oraha
  • 200 g putera
  • 4 kašike kakaoa
  • 6 kašika mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 400 g šećera u prahu

Priprema:
U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Otopite puter u šerpici na vatri pa dodajte kakao i promešajte. Sipajte ključalu vodu, ostavite da se kuva 30 sekundi, pa isključite vatru. Zatim prelijte mešavinu sa brašnom pa promešajte. U zasebnu posudu sipajte mleko pa dodajte umućena jaja, sodu bikarbonu i vanilu te je dodajte smesi putera i kakaoa. U široki, plitki kalup ulijte smesu pa pecite 20 minuta na 175 stepeni. Pravite glazuru dok se kolač peče. Iseckajte pekan orahe. Otopite puter pa mu dodajte kakao i promešajte da se sastojci sjedine, a zatim ugasite vatru. Zatim dodajte mleko, ekstrakt vanile i šećer u prahu. Sve dobro promešajte, dodajte orahe, pa prelijte topli kolač.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading