TEKSAŠKI KOLAČ Američka čokoladna poslastica sa pekan orasima pravi hit na mrežama
Čokoladna poslastica poreklom iz Amerike pravi se brzo i lako, a topi se u ustima. Spoj čokoladne glazure sa pekan orasima i sočan biskvit nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Probajte i uverite se zašto je ovaj desert toliko popularan.
Potrebno je
- 400 g šećera
- 240 g brašna
- ¼ kašičice soli
- 4 kašike kakaoa
- 220 g maslaca
- 230 ml vruće vode
- 230 ml mleka
- 2 jaja
- 1 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Glazura
- 60 g seckanih pekan oraha
- 200 g putera
- 4 kašike kakaoa
- 6 kašika mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 400 g šećera u prahu
Priprema:
U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Otopite puter u šerpici na vatri pa dodajte kakao i promešajte. Sipajte ključalu vodu, ostavite da se kuva 30 sekundi, pa isključite vatru. Zatim prelijte mešavinu sa brašnom pa promešajte. U zasebnu posudu sipajte mleko pa dodajte umućena jaja, sodu bikarbonu i vanilu te je dodajte smesi putera i kakaoa. U široki, plitki kalup ulijte smesu pa pecite 20 minuta na 175 stepeni. Pravite glazuru dok se kolač peče. Iseckajte pekan orahe. Otopite puter pa mu dodajte kakao i promešajte da se sastojci sjedine, a zatim ugasite vatru. Zatim dodajte mleko, ekstrakt vanile i šećer u prahu. Sve dobro promešajte, dodajte orahe, pa prelijte topli kolač.
Možda vas zanima:
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
KOH OD 4 JAJETA Sočni desert koji osvežava u trenu, san snova, a pravi se lako
Neodoljivi kolač nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
OČARAVAJUĆE TRILEĆE SAVRŠENO ZA ROĐENDAN Recept pevačice Marine Tadić svi hvale, a evo i zašto
Marina Tadić, pevačica koja je u septembru izbacila novi album „Rođendan“, sa ushićenjem očekuje decembar kada će solističkim koncertom u Mts dvorani obeležiti 20 godina muzičke karijere. Njene stare pesme, među kojima se izdvaja „Još sam ona stara“, publika podjednako voli kao i pre deceniju i po, te nema sumnje da će uglas sa njom pevati najveće hitove. Iako se po njenoj liniji to nikad ne bi reklo, nekadašnja profesorka fizičkog i diplomirani difovac, upravo je majstor za deserte. Majka ćerkice Vere i supruga advokata Uroša ne krije da su joj specijalitet lazanje, kolač sa malinama i trileće.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)