MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
Sastojci:
- 500 g kvalitetnog lisnatog testa
- 700 ml svežeg, punomasnog mleka
- 300 ml slatke pavlake
- 160 g šećera
- 80 g kukuruznog brašna
- 2 jaja
- 6 žumanaca
- vanila
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U jednoj posudi pomešajte šećer sa kukuruznim brašnom, a zatim dodajte jaja i žumanca. Pre nego što mleko proključa, sipajte 1/3 smese od jaja i promešajte. Sipajte svu smesu u lonac sa ostatkom mleka, pa vratite na vatru. Mešajte dok se krem ne stegne i počne da ključa, a zatim ga skinite sa ringle i prebacite u čistu posudu. Pokrijte fil folijom koja dodiruje površinu, tako da se ne stvara kora. Stavite u frižider na 2 do 3 sata da se hladi. U pleh obložen pek-papirom raširite lisnato testo pa sve izbockajte viljuškom. Pospite šećerom kako bi se stvorio hrskavi sloj nakon pečenja. Pecite najmanje sat vremena, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Na polovini pečenja okrenite list lisnatog testa, pritisnite ga peškirom da izađe sav vazduh i ponovo pecite još pola sata. Isecite lisnato testo na 3 jednaka dela. Na prvi deo rasporedite polovinu krema od vanile i prekrijte ga drugim komadom lisnatog testa. Nastavite sa kremom i prekrijte trećim delom lisnatog testa. Pospite prah-šećerom, ukrasite bobicama i poslužite.
Možda vas zanima:
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
KESTEN PIRE Poslastica koja je obeležila jesen, jednostavno preukusna
Fenomenalan desert za hladne dane, kremast i neodoljiv.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)