MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
![milfoj](/data/images/2024-05-03/86743_milfoj-2306966643_f.jpg?timestamp=1714687200)
Sastojci:
- 500 g kvalitetnog lisnatog testa
- 700 ml svežeg, punomasnog mleka
- 300 ml slatke pavlake
- 160 g šećera
- 80 g kukuruznog brašna
- 2 jaja
- 6 žumanaca
- vanila
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U jednoj posudi pomešajte šećer sa kukuruznim brašnom, a zatim dodajte jaja i žumanca. Pre nego što mleko proključa, sipajte 1/3 smese od jaja i promešajte. Sipajte svu smesu u lonac sa ostatkom mleka, pa vratite na vatru. Mešajte dok se krem ne stegne i počne da ključa, a zatim ga skinite sa ringle i prebacite u čistu posudu. Pokrijte fil folijom koja dodiruje površinu, tako da se ne stvara kora. Stavite u frižider na 2 do 3 sata da se hladi. U pleh obložen pek-papirom raširite lisnato testo pa sve izbockajte viljuškom. Pospite šećerom kako bi se stvorio hrskavi sloj nakon pečenja. Pecite najmanje sat vremena, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Na polovini pečenja okrenite list lisnatog testa, pritisnite ga peškirom da izađe sav vazduh i ponovo pecite još pola sata. Isecite lisnato testo na 3 jednaka dela. Na prvi deo rasporedite polovinu krema od vanile i prekrijte ga drugim komadom lisnatog testa. Nastavite sa kremom i prekrijte trećim delom lisnatog testa. Pospite prah-šećerom, ukrasite bobicama i poslužite.
Možda vas zanima:
![čokoladni kolači](/data/images/2024-07-24/95182_screenshot-187_f.png)
ROMANTČNI KOLAČI PO RECEPTU GLUMICE GVINET PALTROU Obradujte voljenu osobu neodoljivim desertom
Brzi zalogajčići nestaće sa stola odmah.
![banana split](/data/images/2024-07-24/95185_shutterstock-664845172_f.jpg)
BANANA SPLIT Osvežavajući letnji desert koji se topi u ustima, popraviće vam dan u trenu
Omiljeni letnji desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
![mafini sa breskvama](/data/images/2024-07-22/94969_mafini-sa-breskvama_f.jpg)
MAFINI SA BRESKVAMA Drugačiji a preukusni, za savršen početak dana
Nedoljivi kolačići nestaće sa stola odmah.
![pečene jabuke sa cimetom](/data/images/2024-07-19/94727_shutterstock-175561208_f.jpg)
OVO SU NAJBOLJI SLATKIŠI Zdravi i ukusni, možete da ih jedete svakodnevno bez griže savesti
Fenomenalni deserti osvojiće vas od prvog zalogaja, a zdravi i niskokalorični, pogodni i ako držite dijetu.
![kazandibi](/data/images/2024-07-08/93338_shutterstock-727188481_f.jpg)
KAZANDIBI Probajte i uverite se zašto ceo kontinent obožava turski puding
Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.
![brigadero](/data/images/2024-06-27/92231_shutterstock-2405218737_f.jpg)
BRIGADERO Brazilski kolačići bez kojih nijedna proslava ne može da prođe, a tope se u ustima
Supruga brigadira Eduarda Gomeza napravila je ove ukusne kuglice od kondenzovanog mleka i kakao praha, po čemu su i dobili ime.
![meksička supa od kukuruza](/data/images/2024-06-26/92151_shutterstock-2433915299_f.jpg)
MEKSIČKA SUPA OD KUKURUZA Krepi organizam u trenu, a budi sva čula
Drugačija i aromatična, za pravo uživanje.
![cureki](/data/images/2024-06-24/91871_cureki_f.jpg)
CUREKI Grčka pletenica za prave sladokusce, a klasik bez premca
Idealna za doručak ili užinu, prste da poližete.
![samosa](/data/images/2024-06-12/90536_shutterstock-2159316021_f.jpg)
SAMOSA Indijski hrskavi specijalitet u spoju sa sočnim punjenjem, koji nestaje sa stola odmah
Aromatično jelo oduševiće i one izbirljive.
Komentari (0)