MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

Ivana Pavlović

09:02

Kulinarski globus 0

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

milfoj
Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g kvalitetnog lisnatog testa
  • 700 ml svežeg, punomasnog mleka
  • 300 ml slatke pavlake
  • 160 g šećera
  • 80 g kukuruznog brašna
  • 2 jaja
  • 6 žumanaca
  • vanila
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U jednoj posudi pomešajte šećer sa kukuruznim brašnom, a zatim dodajte jaja i žumanca. Pre nego što mleko proključa, sipajte 1/3 smese od jaja i promešajte. Sipajte svu smesu u lonac sa ostatkom mleka, pa vratite na vatru. Mešajte dok se krem ne stegne i počne da ključa, a zatim ga skinite sa ringle i prebacite u čistu posudu. Pokrijte fil folijom koja dodiruje površinu, tako da se ne stvara kora. Stavite u frižider na 2 do 3 sata da se hladi. U pleh obložen pek-papirom raširite lisnato testo pa sve izbockajte viljuškom. Pospite šećerom kako bi se stvorio hrskavi sloj nakon pečenja. Pecite najmanje sat vremena, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Na polovini pečenja okrenite list lisnatog testa, pritisnite ga peškirom da izađe sav vazduh i ponovo pecite još pola sata. Isecite lisnato testo na 3 jednaka dela. Na prvi deo rasporedite polovinu krema od vanile i prekrijte ga drugim komadom lisnatog testa. Nastavite sa kremom i prekrijte trećim delom lisnatog testa. Pospite prah-šećerom, ukrasite bobicama i poslužite.

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading