KAZANDIBI Probajte i uverite se zašto ceo kontinent obožava turski puding
Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci.

Kazandibi u prevodu znači "dno kazana".
Potrebno je
- 1 l mleka
- 3 kašike pirinčanog brašna (može i pšenično)
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 1 čaša sitnog šećera
- 50 g maslaca ili margarina
- 1 žumance
- pola čaše šećera u prahu
- malo maslaca za podmazivanje tiganja
- malo kokosovog brašna ili mlevenih pistaća za ukrašavanje
Priprema:
Šećer dodajte u mleko i ostavite da provri. Zasebno umutite skrob, brašno i žumance s malo vode. Lagano smesu dodajte u provrelo mleko. Onda smanjite temperaturu i kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte puter, pa kad se otopi, mikserom umutite vazdušast krem. Tiganj premažite maslacem pa pospite šećerom u prahu. Prelijte odozgo vrućim kremom. Stavite tiganj na ringlu da se šećer karmelizovao, uz povremeno proveravanje kašikom. U veći pleh stavite tiganj pa pažljivo nalijte hladnu vodu. Ostavite prohlađen desert u frižideru sat do dva. Zatim, secite oštrim nožem na šire trake, pa ih podignite špatulom i preklopite. Dekorišite puding kokosovim brašnom ili mlevenim pistaćima. Bon appetit!
Možda vas zanima:

KOLAČ S BANANAMA MEKAN KAO DUŠA Uspeva svima, a ukusa koji govori više od 1000 jezika
Najbolje stavite odmah duplu meru.

LAVA KOLAČ Treba vam samo 3 sastojka, a gotov dok pristavite kafu
Savršen za iznenadne goste.

ŽERBO KOCKE Ukras svake svečane trpeze u savršenom kremastom spoju
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

KOLAČ S KAJSIJAMA MEKAN KAO DUŠA Poćiće vam voda na usta koliko je sočan
Za prave sladokusce.

GRČKA GALATOPITA Jeftina, izdašna i savršena, i dupla mera će biti malo!
Pravi se od osnovnih sastojaka koje već imate u kuhinji, a tajna njenog ukusa leži u pažljivom kuvanju kremastog fila i savršenom pečenju da bi se dobila zlatna i hrskava kora. Lagana i letnja poslastica, savršena je za sve specijalne prilike i porodična okupljanja.

ENČILADE SA MESOM Meksičke punjene tortilje- sočne, slasne i mekane, nema im ravnih!
Meksička kuhinja je popularna širom sveta. Jedan od poznatih meksičkih specijaliteta kome malo ko može da odoli su popularne enčilade. Iza tog izraza kriju se pečene punjene kukuruzne tortilje. Postoji mnogo opcija punjenja, od mesa do povrća, a enčilade su posebne jer se pre pečenja preliju sosom, pa tortilja postaje veoma sočna.

RIZOGALO Grčki puding od pirinča osvojio domaćice na mrežama, a caka je u ovome
Specifičnost je u korišćenju arborio pirinča kao i dodatku kukuruznog skroba.

FANTASTIČAN RUČAK ZA 300 DINARA Piletina sa limunom, ukusno, aromatično, sočno
Lagano, jeftino letnje jelo

KUS-KUS SA POVRĆEM I ORIJENTALNIM ZAČINIMA Brza čarolija u tanjiru koja osvaja na prvi zalogaj
Umesto povrća možete dodati grilovanu piletinu ili losos
Komentari (0)