POSNA BAKLAVA Po starom bosanskom receptu, desert na kome su odrasle generacije
Sočna i mekana, idealna za sve svečane prilike.
Potrebno je
- 500 g tankih kora
- 300 g mlevenih oraha
- 300 g seckanih oraha
- 150 g margarina
Za sirup
- 750 g šećera
- 600 ml vode
- pola limuna
- 1 kašika meda
Priprema
Stavite šećer i vodu da provre, pa kuvajte još 10 minuta na srednjoj temperaturi. Sipajte limunov sok i kašiku meda. Sameljite sitno polovinu oraha, pa otopite margarin na tihoj vatri. Isecite kore na veličinu pleha. Na pleh obložen pek papirom poređajte 3 kore. Odvojite 4 kore sa strane. Premažite svaku koru u plehu otopljenim margarinom. Premažite četvrtu pa je pospite sa tri pune kašike oraha. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal. Završite sa 4 kore koje ste odvojili, premažite svaku sem poslednje. Secite baklavu na trouglove. Prelijte preostalim margarinom. Prijatno!
Možda vas zanima:
POSNA BAKLAVA S ČOKOLADOM Hrskava, kremasta i očaravajuća
Napravite baklavu sa čokoladom, potpuno je drugačija od one klasične. Nećete moći da joj odolite, zato stavite odmah duplu meru.
BAKLAVA SA KEKSOM SLAĐA OD KLASIČNE Turski slatkiš koji se ne odbija, a pomera granice dobrog ukusa
Savršena za svečanu trpezu, ali i obične dane kada vam se jede nešto slatko.
BAKLAVA SA POMORANDŽOM Sočni desert koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, po starom bakinom receptu
Ako volite klasičnu baklavu, ovu ćete da obožavate.
BAKLAVA SA VIŠNJAMA Neodoljiva poslastica ukusa koji se ne zaboravlja, a miriše na ljubav
Ako volite klasičnu baklavu, njenu voćnu varijantu ćete obožavati.
SPASITE PREVIŠE LJUTO JELO Nemojte da bacate već dodajte ovu namirnicu, odmah će da ublaži ukus
Ako ste ubacili previše čilija pa je jelo ispalo ljuto, primenite ovaj koristan trik.
BRUSKETI SA PEČURKAMA Slasni zalogajčići nestaće sa stola odmah, a imaćete osećaj kao da ste u Italiji
Sočni i aromatični, idealni za slavsku trpezu.
ČOKOLADNA TORTA Poslastica koja popravlja dan u trenu, po receptu čuvene Marte Stjuart
Neodoljiva čokoladna torta objavljena u časopisu Martha Stewart living, za prave sladokusce.
TIRAMISU SA BUNDEVOM Jesenji specijalitet sa kafom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, uzećete parče više
Čuveni italijanski desert u savršenom spoju sa bundevom, kraljicom sezone.
STARINSKA TORTA SA ORASIMA Zaboravljeni slatkiš iz bakine sveske recepata, sa sočnim korama i slatkim filom
Fenomenalna poslastica pogodna za sve svečane događaje i slavsku trpezu.
Komentari (0)